Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица, във връзка с установените снощи в кв. „Филиповци“ нелегални имигранти

31 Май 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че:

- От неустановена дата, до 29.05.2018 г. около 17.10 часа, в  гр.София, кв. „Филиповци“, с цел да бъде набавена имотна облага противозаконно са подпомогнати чужденци да пребивават в страната, в нарушение на закона, като им е предоставено помещение за нощуване; деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и по отношение на лица ненавършили шестнадесет годишна възраст. Това представлява престъпление по чл.281, ал.2, т.4 и т.5 от НК.

Във връзка със случая са били задържани две лица - със заповед по реда на ЗМВР, за които обаче не са събрани доказателства за съпричастност към извършване на деянието, поради което те са освободени. В хода на разследването е установено обаче, че виновни са други две лица - С. Ш и С. Ш, които също са обитавали къщата, в която са намерени незаконно пребиваващите чужденци. В тази насока са събрани категорични доказателства, че е имало уговорка да им бъде заплатена такса за престоя от част от групата от 29 имигранти. По отношение на съществуващите договорки с останалата част от тази група, събирането на доказателства продължава и в момента. Изготвено е постановление за привличането на Ш. и Ш. към наказателна отговорност, като им е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 281, ал.2, т.4 и т.5 от НК, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Двамата са се укрили, поради което в момента се полагат усилия за установяване на местонахождението им. В тази връзка те са обявени за общодържавно издирване.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на двамата обвиняеми за срок до 72 часа, което ще бъде реализирано незабавно след тяхното откриване.