ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛИЦА, ПОСТРАДАЛИ ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ, ЗАКАНА С УБИЙСТВО ИЛИ НАРУШЕНА ЗАПОВЕД ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ

4 Май 2018 г.

I.ДОСТЪП ДО БЕЗПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЩ

   Правната помощ се предоставя от адвокати, като се организира от Националното бюро за правна помощ.

   Адрес на Националното бюро за правна помощ – гр. София, ул. „Развигор“ 1; национален телефон за правна помощ – 070018250.

   Съгласно чл. 22, ал. 1, т. 7 от Закона за правната помощ, пострадалите от домашно насилие имат право на безплатна правна помощ, изразяваща се в консултация и подготовка на документи за завеждане на дело.

   Пострадалите от извършено престъпление по чл. 144, ал. 3 НК – закана с убийство, както и лицата, спрямо които е нарушена издадена заповед за защита от домашно насилие, имат право на правна помощ по реда на чл. 23, ал. 1 и 2 от Закона за правната помощ. В определени случаи също има възможност правната помощ да е безплатна, като преценката се извършва от съда, при вече образувано съдебно производство.

 II.ДОСТЪП ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

   Всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ при условията и по реда на Закона за здравето и на Закона за здравното осигуряване.

   Извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на българските граждани се предоставят медицински услуги, (изчерпателно изброени в Закона за здравето), сред които:

   -   медицинска помощ при спешни състояния;

   -   експертизи за вид и степен на увреждане и трайна неработоспособност

 III.ПРАВА НА ПОСТРАДАЛИЯ НА ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

   В досъдебното производство пострадалият има следните права: да бъде уведомен за правата си в наказателното производство; да получи защита за своята сигурност и тази на близките си; да бъде информиран за хода на наказателното производство; да участва в производството съгласно установеното в Наказателния кодекс; да прави искания, бележки и възражения; да обжалва актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство; да има повереник; да получи писмен превод на постановлението за прекратяване или спиране на наказателното производство, ако не владее български език.

   Правата на пострадалия възникват, ако той изрично поиска да участва в досъдебното производство и посочи адрес за призоваване в страната.

   IV.КОМПЕТЕНТНИ ОРГАНИ, КЪМ  КОИТО МОЖЕТЕ ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ, ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ЗАЩИТА ЗА ВАС И ЗА ВАШИ БЛИЗКИ

   Министерство на вътрешните работи

   МВР осъществява функция по превенция и разкриване на престъпления, както и разследването им. Осигурява достъп на гражданите до службите за спешно реагиране чрез Националната система за спешни повиквания с ЕЕН 112. Органите на МВР осигуряват незабавната намеса в случаи на домашно насилие, като предотвратяват последващите актове на такова и задържат нарушителите. Осигуряват полицейска закрила на непълнолетните лица. Проследяват изпълнението на заповедите за защита, като в случаи че констатират нарушение, незабавно сигнализират на прокуратурата. 

   Агенция за социално подпомагане (адрес на регионалната дирекция в София -  ж.к. „Изток“, ул. „Лъчезар Станчев” №20; телефон 02/870-20-48)

   Агенцията инициира чрез териториалните си структури (дирекциите „Социално подпомагане“) подаването на искови молби за издаване на заповеди за защита в случаите по чл.8, т.4 от Закона за защита от домашно насилие и насочва към социални услуги в общността за помощ и подкрепа. Агенцията също така проследява изпълнението на някои от заповедите за незабавна защита.

   Държавна агенция за закрила на детето

   Адрес - гр. София, ул. „Триадица” № 2
   тел.: +359 2 933 90 10

   Агенцията проследява случаите на деца, пострадали от домашно насилие; приема сигнали за случаи на деца, пострадали от домашно насилие, и от своя страна сигнализира органите за закрила на териториално ниво.

   Дружества или юридически лица с нестопанска цел, работещи за защита на лицата, пострадали от домашно насилие.

   Те оказват подкрепа на пострадалите от домашно насилие, като им предоставят социални услуги, както и  юридическа и психологическа помощ.