Софийска районна прокуратура обявява 16.04.2018 г. за „ден на отворените врати“

12 Април 2018 г.

   На 16.04.2018 г. - денят, в който се чества приемането на Търновската конституция, в Софийската районна прокуратура ще бъде проведен „ден на отворените врати“. Кампанията ще премине под надслов „Функции и задачи на прокуратурата. Ролята на прокурора в наказателното производство“. Тази година мероприятието е ориентирано основно към учениците в началните класове, като има за цел да изгради начална представа у децата за устройството на правораздавателната система в Република България, както и да ги запознае с органите на съдебната власт и начина на тяхното функциониране и в частност – с фигурата на прокурора.

   Покани са отправени и до висши учебни заведения, както и различни неправителствени организации. Освен колегите от юридическите факултети са поканени да присъстват и студенти по журналистика, както и други, обучаващи се в специалности с хуманитарна насоченост.

   Разбира се кръгът на гостите не следва да бъде ограничаван до посочените по-горе категории, като ръководството на Софийска районна прокуратура отправя покана към всички граждани, които проявяват интерес към работата на прокуратурата, както и които искат да научат повече за ролята на прокурора в наказателното производство, да заповядат на 16.04.2018 г., в 13.30 часа, в сградата на СРП, на бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ 23, зала Justicia.

   В рамките на деня са предвидени различни инициативи, сред които провеждане на конкурс за детска рисунка, разиграване на симулиран съдебен процес, демонстриране на начина на функциониране на компютърната система за случайно разпределение на делата и преписките в прокуратурата и други.