Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за измама при извършена услуга от продавач в търговски обект „уедряване“ на банкноти

12 Април 2018 г.

На 21.01.2017 г., обвиняемият Хакъ Чакър и св. С. М. отишли в магазин „Кауфланд“ на ул. „Хан Кубрат“ № 61 в гр. София. Обвиняемият Хакъ Чакър предварително бил подготвил сумата от 600.00 лева на дребни банкноти от по 2 и 5 лева, тъй като бил взел решение да си набави по неправомерен начин средства - при уедряването на банкнотите с такива с по-голям номинал. В изпълнение на това решение, обв. Чакър се насочил към касата на магазин „Виваком“, (намиращ се на територията на магазин „Кауфланд“), на която работела св. Г. Г. Той й предоставил приготвената сума от 600 лева в дребни банкноти и помолил Г. да му я „уедри“. Г. се съгласила и обвиняемият започнал да подрежда банкнотите на купчинки, като заявил  на св. Г., че това са 600 лева.  Чакър обаче умишлено отброил на купчинките сумата от 590 лева – с десет лева по-малко от уговореното с Г. След като преброила парите, Г. установила, че те не са в размер общо на 600 лева, а са 590 лева. Г. обяснила на обвиняемия Чакър, че сумата е с десет лева по-малко и той й казал, че „няма проблем“ и оставил още 10 лева.  Г. преброила отново сумата, уверила се, че тя е вече 600 лева и оставила банкнотите на бюрото пред нея. След това тя подготвила сумата от 600 лева в едри банкноти, които да даде на обвиняемия в замяна на неговите пари. Докато Г. подготвяла едрите банкноти, обв. Чакър поискал отново сам да преброи парите и взел от бюрото всичките банкноти, събрал ги в пачка в ръцете си и привидно започнал да ги брои. Докато ги броил, извадил от пачката банкноти в общ размер на 300 лева, като ги прибрал в себе си. След като сторил това, обв. Чакър дал обратно пачката на Г., съдържаща вече общо 300 лева вместо 600. Г. не преброила парите отново, но дала на обвиняемия сумата от 600 лева в банкноти с номинал от по 20, 50 и 100 лева и прибрала сумата от 300 лева в дребни банкноти в касата. След като получил сумата, обвиняемият Чакър напуснал бързо магазина.

Тъй като в магазина имало и други клиенти, Г. ги обслужила, но се усъмнила в действията на Чакър и решила да преброи парите. Извършвайки това,  тя установила, че сумата е с 300 лева по-малко, поради което и незабавно уведомила за случилото се управителя на търговския обект, както и на тел. 112.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, в хода на което Чакър е установен, като е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 4, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 НК (измама, извършена в условията на повторност).

Разследването е приключено, като на 12.04.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Чакър за описаното по-горе деяние.

Предстои делото срещу  него да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.