Софийска районна прокуратура задържа за 72 часа лицето, разхождало снощи без повод и намордник куче порода „ротвайлер“ в двора на столично училище; животното е нахапало 6 годишно дете, като му е причинило сериозни увреждания

10 Април 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство срещу Божидар Овчаров, за това, че:

-Около 17.50 часа на 09.04.2018 година, в град София, ж.к. „Гоце Делчев”, в двора на 121 – во училище СОУ „Георги Измирлиев”, не е положил достатъчно грижи за гръбначно животно – домашен любимец – куче порода „ротвайлер”, което се е намирало под негова грижа, като оставил кучето без визуален надзор, без повод и намордник и не осигурил постоянен и непосредствен контрол върху поведението му; едновременно с това не предотвратил проява на необоснована агресия на кучето на обществено място, като допуснал ситуация застрашаваща живота и здравето на хора, в резултат на което то е причинило телесна повреда на човек - малолетния М., на 6-годишна възраст. Описаното деяние представлява престъпление по чл. 325 В, ал. 1 от НК.

На детето са причинени сериозни, множество травматични увреждания на главата и тялото, като към момента то се намира в „шокова зала“ в УМБАЛСМ „Пирогов“, където се полагат усилия за стабилизиране на състоянието му.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, както и предвид факта, че той е многократно осъждан, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на извършителя за срок до 72 часа, след изтичането на които той следва да се приведе в сградата на СРС – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.