СРП използва случая с бягството от затвора на лишените от свобода Владимир Пелов и Радослав Колев, за да съобщи за резултата от проведеното издирване на Хосе Луис Гевара Мартинез и Николай Николов – извършили същото деяние през 2014 г.

4 Април 2018 г.

На 31.05.2016 г., СРП е внесла обвинителен акт срещу Хосе Мартинез и Николай Николов за това, че:

На 30.04.2014 г., за времето от 17:10 часа до 20:30 часа, в гр. София, ул. „Генерал Столетов” № 21, като затворници, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, в съучастие като съизвършители, избягали от Затвора – гр. София, като за бягството си послужили с разрушаване на стена. Описаното представлява престъпление по чл. 297, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В хода на разследването по описаното по-горе производство, по отношение на Мартинез е издадена европейска заповед за арест, в изпълнение на която е получена информация от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР, че същият е установен на територията на Република Португалия, гр. Лисабон, където е задържан. Предстои предаването му на българските власти.

Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват. При потвърждаване на тези сведения, предстои предаването му на компетентните органи на Република България.