Софийска районна прокуратура установи и задържа трима извършители на „телефонна измама“; едно от лицата се представило за полицай, разследващ именно такъв вид престъпления

2 Февруари 2018 г.

На 31.01.2018 г., между 15.00 и 16.00 часа, обвиняемият Иван И., се обадил по телефона на пострадалата Л. К., като се представил за полицай от криминална полиция и я помолил за съдействие за залавяне на телефонни измамници. В тази връзка И. я помолил да му предаде наличната в дома й парична сума в размер на 515 лв. и 275 евро, която сума К. следвало да хвърли през балкона.

На 31.01.2018 г., между 15.00 и 16.00 часа, обвиняемият Иван И., се обадил по телефона на пострадалата Л. К., като се представил за полицай от криминална полиция и я помолил за съдействие за залавяне на телефонни измамници. В тази връзка И. я помолил да му предаде наличната в дома й парична сума в размер на 515 лв. и 275 евро, която сума К. следвало да хвърли през балкона. Заблудена от така формираните неверни представи, К. изпълнила указаното от И. и поставяйки посочените пари в плик ги изхвърлила пред дома си. Пликът бил взет от обв. Трайчо В., който междувременно бил ориентиран за адреса на пострадалата от третия обвиняем – Димитър А. посредством мобилна комуникация между двамата.

По случая е образувано досъдебно производство, под ръководството и надзора на  Софийска районна прокуратура, в хода на което извършителите са установени, като им е повдигнато обвинение по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на двама от извършителите за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането им на 03.02.2018 г. в сградата на СРС – за разглеждане на искане за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. По отношение на третия обвиняем – Трайчо В. е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лв.