По споразумение на Софийска районна прокуратура е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ за кражба от жилище, извършена докато собствениците нощували в дома си

30 Януари 2018 г.

Свидетелите Ш. и Б. живели на семейни начала в гр. София, ул. „Асенова Крепост“. На 03.08.2017 г. двамата се прибрали да пренощуват в дома си. Там те съхранявали притежавани от тях вещи, сред които били следните такива - мъжка чанта за през рамо „Пума“, съдържаща мобилен телефон „Самсунг“, модел „Н COVER 2“, ключове, карта памет и сумата от 400 лева и винтоверт с батерия към него - собственост на Ш., както и дамска чанта, съдържаща лични вещи, козметика и сумата от 100лв. – собственост на Б.

Свидетелите Ш. и Б. живели на семейни начала в гр. София, ул. „Асенова Крепост“. На  03.08.2017 г. двамата се прибрали да пренощуват в дома си. Там те съхранявали притежавани от тях вещи, сред които били следните такива - мъжка чанта за през рамо „Пума“, съдържаща мобилен телефон „Самсунг“, модел „Н COVER 2“, ключове, карта памет и сумата от 400 лева и винтоверт с батерия към него - собственост на Ш., както и дамска чанта, съдържаща лични вещи, козметика и сумата от 100лв. – собственост на Б.

 В късните часове на деня двамата заспали, като оставили прозорците на дома си отворени. За времето от 05.00 до 06.00 часа на 04.08.2017 г., обвиняемият Мандолски минал покрай сградата, в която се намирал апартаментът на двамата свидетели и решил да проникне в описаното жилище с намерение да отнеме намиращи се вътре ценни вещи, с които впоследствие да се разпореди в своя полза. За целта той влязъл през отворения прозорец на жилището, огледал го, взел описаните вещи и се приближил до входната врата на апартамента. Виждайки, че ключовете били на вратата, той я отключил с тях, след което излязъл от помещението. След като се събудили и установили липсващите вещи, двамата свидетели незабавно сигнализирали на телефон 112 за случилото се.

По случая е образувано досъдебно производство, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на производството Мандолски е установен и задържан, като му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и му е повдигнато обвинение по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А” НК (предвид факта, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив).

След приключване  на разследването от СРП е внесен обвинителен акт срещу Мандолски за описаното по-горе деяние. След образуване на съдебното производство е постигнато споразумение за прекратяването му, като на подсъдимия е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и два месеца, при първоначален строг режим.

Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.