Извършители на грабеж са наказани след споразумение със Софийска районна прокуратура

25 Януари 2018 г.

На 23.08.2016 г., около 18:30 часа, свидетелят П. се намирал в гр.София, в района на ж.п.гара „Подуене“. Преминавайки през района на гарата, той бил пресрещнат от обв. Манкотиа и обв. С. (непълнолетен), които отправяйки му заплахи, му казали „да извади всичко от джобовете си“. Пострадалият извадил от джоба на дрехата си мобилния си телефон марка „Gigabyte” и в същия момент обв. С. със сила изтеглил от ръката на П. описаната вещ.

      На 23.08.2016 г., около 18:30 часа, свидетелят П. се намирал в гр.София, в района на ж.п.гара „Подуене“. Преминавайки през района на гарата, той бил  пресрещнат от обв. Манкотиа и обв. С. (непълнолетен), които отправяйки му заплахи, му казали „да извади всичко от джобовете си“. Пострадалият извадил от джоба на дрехата си мобилния си телефон марка „Gigabyte” и в същия момент обв. С. със сила изтеглил от ръката  на П. описаната вещ. В това време обв. Манкотиа от своя страна дръпнал от гърба на П. раницата му, в която се намирали притежавани от последния дрехи. Във връзка със случилото се, П. незабавно уведомил родителите си, които подали сигнал в 05 РУ СДВР.

       Описаното деяние съставлява извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 НК – за обв. С. и по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 – за обв. Манкотиа, за които е образувано и водено досъдебно производство, под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура. След приключване на производството, делото е внесено в Софийски районен съд, ведно с обвинителен акт за описаните по-горе престъпления.

      В хода на съдебното производство е постигнато споразумение между прокуратурата и защитниците на двамата подсъдими, като им определено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца – по отношение на подс. Манкотиа и в размер на една година – за подс. С. И за двамата подсъдими изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години, като и двамата не са осъждани към момента на деянието (по отношение на подс. С. е имало наложено административно наказание).

      На пострадалия е възстановена стойността на инкриминираните вещи.

      Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.