По споразумение на Софийска районна прокуратура са осъдени две лица за нанесена телесна повреда и за проникване в чуждо жилище, след възникнало пререкание между съседи за нарушаване на нощната тишина

22 Януари 2018 г.

На 27.02.2015 г. вечерта, обвиняемите Георги Трайчов и Пламен Райчев гостували в апартамент, находящ се в гр. София, ж.к. „Красна поляна“, обитаван от св.Й. К. По същото време в съседно жилище на същия етаж се намирали свидетелките А. Б. и В. С., които разговаряли и слушали музика. В този момент на входната врата се позвънило, и след като св. Б. отворила, тя видяла три лица от женски пол, които й направили забележка относно силата на музиката. Последвало пререкание между присъстващите, довело до сигнализиране на тел. 112.

          На 27.02.2015 г. вечерта, обвиняемите Георги Трайчов и Пламен Райчев гостували в апартамент, находящ се в гр. София, ж.к. „Красна поляна“, обитаван от св.Й. К. По същото време в съседно жилище на същия етаж се намирали свидетелките А. Б. и В. С., които разговаряли и слушали музика. В този момент на входната врата се позвънило, и след като св. Б. отворила, тя видяла три лица от женски пол, които й направили забележка относно силата на музиката. Последвало пререкание между присъстващите, довело до сигнализиране на тел. 112. На място пристигнали служители на МВР, които предупредили присъстващите лица да преустановят спора помежду си и да не влизат в отношения на саморазправа. Въпреки това, двете момичета отново пуснали музика, а по-късно към тяхната компания се присъединили още две лица – св. И. С. и Н. Г. Непосредствено след това по входната врата на апартамента на Б. започнало силно да се блъска. Св. Г. отворил вратата, а пред нея стояли въоръжени с палки и дървени летви обв. Георги Трайчов, обв. Пламен Райчев и още две лица от мъжки пол. Между двете групи се разразил спор, при който обв. Георги Трайчов, обв. Пламен Райчев и двете лица избутали собственичката на жилището Б. от входната врата и влезли в помещението. Обв. Пламен Райчев,  който държал в ръце метална телескопична палка,  нанесъл удар с нея в областта на лявата скула и носа на  св. С., с което й причинил нараняване на главата - мозъчно сътресение, довело до изпадане в безсъзнателно състояние. Пререканието между присъстващите ескалирало в сбиване,  което от своя страна довело до подаването на нов сигнал на телефон 112 от живущите в блока съседи. На място пристигнали служители на 03 РУ СДВР, пострадалата С. била отведена в УМБАЛСМ „Пирогов“ за оказване на медицинска помощ, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

        В хода на производството на обв. Райчев е повдигнато обвинение по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 НК (причиняване на средна телесна повреда) и по чл. 170, ал. 2, вр. ал. 1 НК (проникване в чуждо жилище чрез употреба на сила), а на обв. Трайчов – по чл. 170, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Разследването е приключено, като е внесен обвинителен акт срещу двамата обвиняеми. В съдебната фаза на процеса е постигнато споразумение, като на подс. Райчев е определено наказание лишаване от свобода за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от три години, а на подс. Трайчов – „лишаване от свобода“ за срок от осем месеца, изпълнението на което е отложено за три години.

        Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.