Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за кражба на дамска чанта от лек автомобил

18 Януари 2018 г.

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за кражба на дамска чанта от лек автомобил пред заведение на "Макдоналдс"

На 23.02.2017 г., пострадалата Е. А. посетила заведение „Макдоналдс“, находящо се в гр. София, „Околовръстен път“, на бензиностанция „Шел“, заедно със св. Е. А. и малолетния му син. Те се придвижили дотам с лек автомобил „Мазда“, модел „СХ-5“. Около 17.30 часа св. А. паркирал автомобила на паркинга на заведението, след което го заключил и тримата влезли в сградата. На предна дясна седалка на автомобила пострадалата А. била оставила дамската си чанта, която съдържала лични вещи,  мобилен телефон „Нокиа“, портфейл със сумата от около 800 лв., както и ключове за лек автомобил и за апартамент. Около 17.40 часа, до описания по-горе превозно средство паркирал автомобил „Нисан“, модел „Микра“, управляван от обв. Тодор Маринов. Маринов забелязал, че на седалката на намиращата се до него кола има оставена дамска чанта и отчитайки обстоятелството, че наблизо нямало други автомобили, той решил да я открадне. В изпълнение на взетото решение, той счупил стъклото на предна дясна врата на лек автомобил „Мазда“, взел от вътрешността му описаната чанта, след което напуснал паркинга и се отдалечил в неизвестна посока.

Е.А. сигнализирала за случилото се на органите на МВР, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

В хода на производството Маринов е установен и привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ НК (тъй като кражбата е в условията на опасен рецидив). Разследването е приключено, като на 18.01.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Маринов за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.