Прокурорът с желязна ръка

Новият обвинител № 1 на София Вичо Вичев има зад гърба си солиден юридически опит. Минал е през всички стъпала в йерархията. Затова и главният прокурор Борис Велчев му гласува доверие и го предложи за обвинител № 1 ...

Прокурорът с желязна ръка

Новият обвинител № 1 на София Вичо Вичев има зад гърба си солиден юридически опит. Минал е през всички стъпала в йерархията. Затова и главният прокурор Борис Велчев му гласува доверие и го предложи за обвинител № 1 на столицата. С 18 гласа "за", трима "против" и един въздържал се Висшият съдебен съвет избра в сряда Вичев за градски прокурор.

Вичев е роден на 22 февруари 1962 г. в Елхово. След като завършва средното си образование, се насочва към правото. Приемат го в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Когато взема диплома, започва работа като следовател във Второ РПУ в София.

Работи с желание и хъс и започва да се изкачва по стълбичката на успеха. Работи като прокурор от 1991 г. Бил е зам. районен обвинител на София, зам.-шеф на Апелативната прокуратура. От октомври 2004 г. е повишен във Върховната касационна прокуратура. Миналата година Вичев оглави районните прокурори в София. След като влезе в кабинета на Славчо Кърджев, той въведе железен ред и дисциплина. Ако някой столичанин мине покрай Районната прокуратура дори към 11 ч вечер, може да види, че прозорците там светят. Това е така, защото обвинителите още са в кабинетите си и работят върху поредния засукан казус.

Вичев се договори и с шефа на Районния съд в София да има дежурни магистрати, които да гледат бързите производства, за да се вместят в сроковете.

Той се зарече да пресече из основи и корупцията сред подчинените си. Според него повече прозрачност в работата на обвинителите би ограничила вземането на подкупи. Прокурорите са подложени ежедневно на натиск и в това отношение и гражданите имат вина, неведнъж е казвал обвинителят. В Софийската районна прокуратура работят честни и доблестни хора, казва Вичев за подчинените си, които споделяли с него, че им е оказван натиск.

Преди време обвинителят заяви пред медиите, че би искал у нас както в Бавария прокурорът да може по-оперативно да прилага специални разузнавателни средства и да се използват агенти под прикритие в мафията.

Той е работил по две дела срещу З. З. - З. - за незаконно притежаване на оръжие и за убийство. Работил е и по процеса срещу фараона И. Н., който ужили десетки хора с пирамидата "Йист-уест интернешънъл".