Твърдо - имало е незаконно подслушване с кечър

11 Март 2014 г.

Интервю на градския прокурор Христо Динев пред в. "Труд"

С ХРИСТО ДИНЕВ, шеф на Софийската градска прокуратура, разговаря АННА ЗАРКОВА

- Г-н Динев, веднага след като бяхте избран за шеф на Софийска градска прокуратура (СГП), вие заявихте „Знам, че в нея ще има много горещи картофи". Опарихте ли се вече?
- Не, не съм се опарил. Нещата си идват постепенно на мястото. Разбира се, като поех поста, аз си давах сметка за предизвикателството пред мен. Заварих текучество на прокурори, проблем със срокове по разследване на делата, незапълнен щат - от 98 щатни бройки 7 свободни и 35 прокурори командировани от цялата страна. Предизвикателство е проблемите да се решат и аз съм оптимист, че това може да се случи. Започнахме структурна реформа с цел да се отстранят дефектите и да се положи ново начало. Вече виждам, че ситуацията започва да се променя към по-добро, но се съгласете, че е нужно време. Все пак са минали по-малко от два месеца, откакто поех СГП.

- Наскоро си избрахте шестима заместници. Какви отговорности поемат те?
- Емилия Русинова отговаря за специализирания отдел (който разследва престъпления, извършени от магистрати - б.а.). Куман Куманов поема икономическия, Чавдар Ангелов - криминалния, Николай Русинов - международния и изпълнението на наказанията, Явор Димитров - „Надзор за законност, гражданско-съдебен и административно-съдебен". А прокурор Зорница Таскова е заместник градски прокурор по административните въпроси. Надявам се при така създадената нова структура работата наистина да се оптимизира и съответно да се подобри. Приятно ме изненада фактът, че колегите я приеха с ентусиазъм. За всички е ясно, че всяка промяна води до някакъв дискомфорт в началото. Но в крайна сметка, когато си добре подготвен професионално и искаш да си вършиш добре работата, трудно нещо може да ти попречи.

- Разсейте някои съмнения около двама от заместниците ви. Николай Русинов беше в тефтерчето на К. Ч. А Чавдар Ангелов беше свален от градската в районната прокуратура навремето, защото прекратил частично обвиненията срещу Г. М., без да уведоми началниците си.
- Относно Николай Русинов преди време е имало проверка на Инспектората и Висшия съдебен съвет, която не е констатирала нарушение на магистратския морал и етика. Получен е един есемес, на който той не е отговорил, нито пък е бил осъществен телефонен разговор с тъй наречения Красьо. Мисля, че не е нужно да се спекулира. Нали разбирате, че всеки може да получи есемес от което и да е лице по всяко време, включително и злонамерено?... А за Чавдар Ангелов ще припомня, че проблемът бе дискутиран нееднократно, включително и в медиите. Негова вина не беше намерена. Подчертавам, че заставам зад колегите си. Имам им доверие, а когато то съществува в един екип, винаги са налице и положителни резултати.

- Обявихте, че ще разговаряте лично с всички прокурори от СГП. Научихте ли от тях какви са причините да се бавят делата - нещо, което бе отбелязано критично и в евродоклада?
- Аз винаги съм предпочитал да общувам пряко с хората, с които работя. Така си изграждам личното впечатление за всеки човек. Никога не съм връщал магистрат или съдебен служител, когато е поискал да обсъди определен въпрос с мен. Колегите споделят за трудностите в работата си. Ето една - бавенето на експертизи по делата. В много случаи разследванията зависят от съдебни поръчки, преводачи, вещи лица, срокове за изготвяне на веществени доказателствени средства - това е невидимата част от процеса, която често е рашаваща за крайния резултат. От друга страна, колегите са натоварени, някои дела са изключително обемни и на тях обективно им трябва повече време, за да се запознаят с материалите и да вникнат в детайлите, които често пъти са от особена важност.

- Какво да се прави?
- Според мен е необходимо непрекъснато повишаване на квалификацията на прокурорите. Като например допълнителни обучения в Националния инстут на правосъдието (НИП). И още нещо много важно - не бива да се допуска смяната на прокурори по дела с фактическа и правна сложност. Убеден съм, че едно дело трябва да бъде започнато и довършено от един и същ прокурор - така, че да не се налага допълнително включване на колеги, които тепърва да се запознават с томове документи и да формират вътрешното си убеждение.

- Кое налага порочната практика с прехвърлянето на папките от ръка на ръка?
- Както споменах, немалка част от колегите и към настоящия момент са командировани в СГП. Ако например прокурор, който се занимава с определено дело, е командирован и след това бъде върнат в прокуратурата, от която идва, всички негови дела биват преразпределени на друг и това довежда до забавяне на разследването. Висшият съдебен съвет обяви конкурс за магистрати в СГП. Това ще спомогне за разследване в по-кратки и разумни срокове и за качествено приключване на делата. Титулярното място дава възможност за едно дело от самото му начало до края да се наблюдава от един прокурор. Рокади трябва да се правят само по изключение, когато действително се налага един обвинител да предаде в спешен порядък познанията си по даден казус на друг. Именно така ще има много по-добри резултати.

- Да кажем, че скоро ще попълните щата. Но 98 прокурори стигат ли - като се има предвид и това, че при вас са делата срещу хора, облечени във власт?
- Според мен магистратският щат е редно да се увеличи, тъй като не само работата, а и начинът на извършване на определени престъпления се изменя. Това дава предпоставки и за по-голям обем работа и по-високо качество.

- Нека се хвана за думата „качество". Софийският градски съд окончателно ви върна миналия месец делото за надпечатаните бюлетини в Костинброд. Имаше доста злоради реакции: „Прокурорско фиаско!" Какво следва от ваша страна?
- Ще кажа ясно - не сме се отказали от случая „Костинброд". Самият факт, че бяха установени надпечатани бюлетини, както и други нарушения, които са описани в обвинението (срещу бившия главен секретар на МС Р. Ж. за неизпълнение на служебни задължения, донесло другиму облага -б.а), е успех за прокуратурата и ДАНС. Ще внесем отново обвинителен акт, след като изпълним указанията на съда.

- Съдия Петър Гунчев върна и делото за незаконното мобилно подслушване, в което подсъдими са бившият вътрешен министър Ц. Ц. и шефовете на закритата СДОТО. Намерил неясноти в обвинението, което е за неизпълнение на служебни задължения.
- Дори и да се счита, че има неясноти по обвинението, това не значи, че няма деяние от престъпен характер. Ще внесем повторно обвинителен акт. Надявам се, това ще се случи съвсем скоро.

- Възможно ли е да се окаже накрая, че няма виновни за кечъра с подслушвачите, който е бродил из София, докато се намирал по документи в гаража?
- Дали има, или няма виновни за случая ще реши съдът. Това, което твърдим, е, че е имало незаконно подслушване. Свидетелските показания и намерените документи го констатират.

- Намерихте в кечъра тефтерче с 850 номера, за чието подслушване няма разрешение от съда. Но каква полза, след като записващото устройство е нарочно повредено от прочутия Радко Отвертката? Вие май се простихте вече с надеждата, че експертите ще успеят да възстановят записите, изтрити от него?
- Не сме се простили, чакаме експертизата на записите от Великобритания.

- Някои виждат връзка между върнатите дела и приятелството между Цветанов и председателката на Софийския градски съд Владимира Янева. А вие?
- Няма да коментирам съдии, не е етично. Противник съм и на диалози с магистрати, които минават през призмата на изпълнителната власт. Вярвам, че всеки магистрат следва да се е отказал от пристрастията си, когато изпълнява служебните си задължения. Познавам отдавна г-жа Янева и съм убеден, че нейните служебни ангажименти се уповават изцяло на закона и морала.

- СГП разследва четирима депутати. Двама от тях - Ц. Ц. и С. С., са вече подсъдими. Ще внесете ли обвинителен акт и срещу В. С.?
- Продължава да се работи активно по случая. В рамките на този месец наблюдаващият прокурор ще обяви своята позиция, съобразно събраните в хода на разследването доказателства.

- Чакаме новини и от делата срещу магистрати.
- За около десетина лица с имунитет (депутати, прокурори, съдии, следователи - б.а.) има досъдебни производства. В хода на тези производства на база на събраните доказателства наблюдаващите прокурори ще преценят какви да бъдат по-нататъшните им действия. Аз смятам да не задълбавам повече по тази тема, защото не искам да давам поводи за спекулации.

- Оставаме обаче с чувството, че прокуратурата се бави.
- Несериозно е да се вини само прокуратурата за забавени разследвания. Резултатите са обвързани и с други служби, държавни контролни органи, вещи лица и пр. Прокурорът работи върху събраната и предоставена му от тях информация.
Освен това позволете ми да възразя на всеобщото очакване всички проблеми в държавата да бъдат решавани от прокуратурата. Като действащ обвинител в миналото имах даже случай с гражданин, който си купил отрова за хлебарки, но тя се оказала неефикасна. Затова той пише жалба до прокурор и носи бурканче с жива хлебарка за веществено доказателство. Смешно ли ви стана?

- Развеселих се, прощавайте. Сега сериозно - Софийската градска прокуратура, чиито клиенти са властимащи, е традиционно под подозрение, че работи под политически натиск. Усещате ли го?
- Ако някой иска да усети политически натиск, ще го усети. Големият въпрос обаче е дали ще се поддаде. Аз не съм човек, който се поддава на натиск. Може би и затова не съм изпадал в подобна ситуация - нито в СГП, нито на предишните ми работни места.