Прокурор Кокинов: Всички Нагли влизат в съда

26 Януари 2010 г.

Прокурор Кокинов: Всички Нагли влизат в съда

Прокурор Кокинов: Всички Нагли влизат в съда

Лилия Христовска

 

- Г-н Кокинов, още ли сте с охрана след убийството на Б. Ц?

- Първо, не се чувствам застрашен, макар че не подценявам сигналите за опасност. Нещо, заради което и главният прокурор, и министърът на вътрешните работи предприеха някои мерки. Но не желая да се шуми около мен.

- Всъщност какво от разговорите с Б. Ц. би могло да се окаже опасно? Свързвате ли неговото идване в прокуратурата с кончината му?

- Аз никога не приемам хората еднозначно. В смисъл, никой не е само бял или само черен. С г-н Ц. се запознах, когато ми се обади по телефона една събота в края на октомври м.г., когато С. Б. го е заплашил с убийство. Тогава за първи път чух и за този С. Дотогава не бях разговарял и с Б. Ц. След този разговор Б. предложи да дойде в прокуратурата, за да сподели информация. На срещите, които имах с него, той предложи сътрудничеството. Тоест да ни свърже със свидетели, които биха могли да свидетелстват срещу престъпна дейност на братя М.

- Свърза ли ви?

- Да. Разпитахме ги пред съдия, преди това без съдия, просто за да проверим фактологията, която те изнасяха. До голяма степен тя изглежда правдоподобна. Въпросните свидетели съм предложил за включване в програмата за защита. И те се охраняват по надлежния начин.

- За какво ще свидетелстват те?

- Няма да ви кажа. Защитеният свидетел трябва да се оповестява, когато даде показания официално в хода на един процес. Което ще се случи, като му дойде времето.

- Трик ли беше пускането на Големия М. за убийството на Ц. и задържането му като шеф на престъпна група?

- Не, не беше трик. Защо потърсихме след убийството веднага К. и Н. М.? По простата причина, че Б. Ц. трябваше да дойде час по-късно в градската прокуратура и да съобщи имената на друг свидетел. И естествено нашето първо съмнение бе насочено към братята М.

- А знаете ли кой е свидетелят, който Ц. щеше да ви посочи?

- Не и именно към това бяха насочени нашите усилия. Но наистина е трудна конструкцията и хипотезата да разследваш и да обвиняваш някого в поръчителство, без да имаш извършителя. В този смисъл действията ни сега донякъде остават лишени от практически смисъл. Естествено продължаваме да разследваме и други версии. Но в първия момент за нас това бе правдоподобната версия. След това беше задържана престъпната група на въпросния Т. Г., т.нар. - наказателна бригада, която следяхме от няколко седмици. Събитията просто се засякоха във времето. При разпитите получихме информация за лидерите им. И затова и повдигнахме обвинение на К. М. и на С. Както виждате, в този случай на малкия брат Н. М. не повдигнахме такова обвинение. Нямахме доказателства. На практика събрахме показания на четирима анонимни свидетели плюс обяснения на двама от обвиняемите в тази престъпна група. Всичките разпити бяха извършени пред съдия, за да можем да си гарантираме показанията.

- Но онзи ден съдът пусна някой си Темерута, обвинен за участие в същата престъпна група.

- Да, той е един от членовете на тази група. Но това е друга тема. Групата е голяма, тя ще се разраства, има още лица, обявени за издирване. Важно е, че Апелативният съд уважи нашите искания за задържане на К. М. и С. Групата се е занимавала, първо, с разпространение на дрога, второ, с наказание на непослушните дилъри, които не искат да влязат в “правилната” организация. Биячите са разпознати от жертвите. Тези действия бяха извършени много преди да пристъпим към ареста на групата, която контролирахме със специални разузнавателни средства. Просто нещата съвпаднаха. Ние нямаше как да знаем, че Ц. ще бъде убит по същото време и ще повдигаме обвинения на К. М.

- Водещата на “Горещо” Венета Райкова се възмути по Нова тв, че сте я превърнали в ключов свидетел на обвинението за убийството на Б. Ц. Вярно ли е това?

- Райкова се титулува сама за основен свидетел. Това е истината. Тя беше разпитана за предаването “Горещо”, в което бе поканила Ц. Изискахме всички записи и суровите материали. Както и заплашителни есемеси, които беше получавала и препращала към Ц. В нейните показания друго няма. Те са част от многото свидетелски показания.

- А какво става с разследването срещу С. С. за изтичане на секретна информация от ДАНС?

- Възложихме на комисията на г-жа Цвета Маркова експертиза, която трябва да отговори на въпросите - класифицирана ли е информацията в тези документи, в състояние ли е да застраши националната сигурност и пр. Ако не е от такова естество, че да застраши националната сигурност, вероятно няма да има обществена опасност на деянието. Вече сме поучени от предишен опит с други подобни производства и искаме категорични становища от експертите.

- Имате предвид делото срещу Р. П., което прокуратурата загуби?

- (Усмихва се.) Бихме искали черно на бяло уверение, че тази информация е важна. Експертизата не е готова, това е, което ни бави.

- Ако се окаже, че бившият премиер С. е станал причина да се разгласи държавна тайна, А. П., който притежаваше тази информация, остава ли извън полезрението на прокуратурата?

- Не.

- Ще има ли обвинителен акт срещу бившата социална министръка Е. М.?

- Нямам навика да коментирам кога ще повдигаме обвинение на определен човек. Но имам уверението на наблюдаващия прокурор, че около 31-ви този месец или през първата седмица на февруари ще има развръзка по случая. Не обяснявам каква.

- С това ли приключва списъкът на застрашените от предишния кабинет?

- Не. Срещу бившия земеделски министър В. Ц. делото за заменките приключи и наблюдаващият прокурор пише обвинителния акт в момента. Целта ни е да го вкараме в съда до седмица, максимум две.

- Как приключи разследването срещу бившата шефка на НАП М. М.?

- В момента разследването се предявява на защитата й. На 5 февруари би следвало да приключат с четенето и да се върне при наблюдаващия прокурор, за да напише обвинителния акт.

- По какви обвинения?

- Престъпленията са четири. Ще ги оповестим официално, като дойде делото. Отделно миналия петък повдигнахме окончателно обвинение на бившия военен министър Н. Ц. за сделката с хангарите.

- А защо се бави делото за подкуп срещу бившия зам.-министър на МВР Р. М.?

- Разследването приключи и сега сме във фаза на предявяване, обвиняемите са двама. Сега дават обяснения, а това значи казаното от единия да предявим на другия. Това разтегля приключването на предявяването. Но имаме готовност да го финализираме.

- Кога ще видим Наглите в съда?

- Чисто технически оформяме доказателствата за предстоящия процес. И тъй като имаме 10 задържани, трябва да преценим най-разумно участието на всеки от членовете на бандата в съответните престъпления. Тъй като те са в различна комбинация при всяко едно отвличане. В момента повечето от задържаните се опитват да сътрудничат, целейки да омаловажат собствената си роля и да утежнят ролята на съучастниците си. Тъй като наказанието е различно за лидера и за редовите участници. Наглите бяха ударът на годината за МВР, а делото им може да е делото на годината за прокуратурата.

- Г-н Кокинов, какво става с делото за убийството на покойния прокурор Н. К., след като Страсбург ни осъди за липсващото разследване на престъплението?

- Делото вече е възобновено, разследването е висящо. Но знаете, че все пак трябва да има извършител. В този случай топката е в полето на МВР, което трябваше да издири убийците.

- Но в мотивите си Страсбург обяви, че на практика главният прокурор Филчев е бил препятствие за истината?

- Не съм съгласен. Г-н Филчев се интересуваше често на каква фаза е делото, което е нормално - все пак застрелян е прокурор. Но никога не е казал - не разпитвайте този, разпитвайте онзи, прикрийте този или онзи факт. Никой не би си позволил такава намеса.