Не може само по слухове някой да влезе в затвора - Божидар Джамбазов, зам.-ръководител

25 Август 2008 г.

Божидар Джамбазов, зам.-ръководител

Разследванията. Не може само по слухове някой да влезе в затвора

Божидар Джамбазов, зам.-ръководител

Разследванията

Не може само по слухове някой да влезе в затвора

Ивайло КРАЧУНОВ

 

- Прокурор Джамбазов, разформировано ли е спецзвеното, което ръководите, за разследване на крупни измами?

- Не. Независимо какво се говори, спецзвеното съществува. То беше една идея, която реализирахме в края на 2006 г., и практически почти всички негови дела вече са приключени. Т. е. на път сме да изчерпим тази идея в този й вариант. Има няколко дела, които остават да се до-разследват и които скоро очакваме да приключим.

- Кои са те?

- Делото „С. и." и още няколко дела, свързани с „Т.-С.", тъй като там нещата се оказаха доста по-сложни, отколкото мислехме първоначално. Но в по-голямата си част делата на практика са приключени и са в съда.

- Достатъчно подготвени ли сте в Софийска градска прокуратура да разследвате злоупотребите, свързани с европейските фондове?

- Не виждам причина да се смята, че нямаме достатъчно подготвени специалисти. Мисля, че проблемът по-скоро е в начина, по който се стиковат разследванията на ОЛАФ и прокуратурата, като имаме предвид, че в ЕС, специално в областта на наказателното право, се прилагат националните закони. Там няма обща наказателна политика. Така че при всички положения, когато подават сигнали, колегите от ОЛАФ, работили с нас, винаги отчитат какъв е наказателният закон. И доколко едно деяние може да се гледа като престъпление в нашата държава. Така че не виждам причина за опасения. Напротив, мисля, че нагласата е за максимална оперативност в работата между прокуратурата и всички органи, които са свързани с разследването на злоупотреби с еврофондовете.

- В този контекст какъв смятате, че ще е изходът от шумно разгласеното дело за злоупотреби с пари на САПАРД, известно още като случая „Н.-С."?

- Не мога да коментирам. Делото е насрочено, но това е конкретика, която колегите най-добре познават, и не е редно аз да вземам отношение.

- Вътрешният министър Михаил Миков се възмути, че прокурори и дознатели работят заедно в Националната следствена служба (НСлС). Вашето мнение по този въпрос?

- Това беше идеята за споменатото спецзвено, същността на която е да се работи в екип между дознатели, прокурори и колегите от НСлС. Мога да кажа от личен опит, сработихме се много добре. Самите колеги дознатели, които имаха малък опит по икономически престъпления, имаха възможност директно да работят със следователи, натрупали дълъг стаж с тези дела. Мисля, че се получиха добри екипи, като специално съм изключително благодарен на колегите от НСлС. Убеден съм, че екипният принцип е една добра и удачна форма за особено сложните дела за икономически престъпления. Съгласете се, не е възможно с един доклад от 15 минути наблюдаващият делото да се запознае какво е направено в рамките, примерно, на един или два месеца. Различно е, когато има директен контакт между прокурора и разследващия орган, независимо дали е следовател, или дознател. Моето мнение е, че трябва да продължи работата така. В градската прокуратура, а и в районната, доколкото знам, постоянно се поддържат подобни екипи за разследване. Това е удачният вариант, който, ако щете, се е наложил като практика в света. Въпрос на обсъждания и решения е как ще изглеждат екипите занапред.

- Ваканцията на магистратите приключва след седмица. Какво да очакваме в новия съдебен сезон?

- Със сигурност ще продължат делата, по които има значим обществен интерес. В личен план, съвсем скоро на 23 септември започва едно от големите дела за „Т.-С." за длъжностно присвояване. Няколко седмици по-късно е насрочено заседание по делото срещу борда на директорите на същото дружество. Споменахме, че е насрочено и делото за измамите с европари. Така че работата продължава.

- Какво да очакваме като резултат от делата срещу В. Д.?

- Всички дела са приключени с мнение за предаване на съд и фактът, че съм изготвил обвинителни актове, е достатъчно красноречив. Оттук нататък целта на прокуратурата е да защити пред съда тезата си относно извършването на тези престъпления и се надявам да го направим по възможно най-добрия начин.

- Да, но Д. твърди, че не е откраднал и една гайка от „Т.", а процесите срещу него са скалъпени...

- Изводите, които прокуратурата прави по всяко едно дело, не само по „Т.", са на базата на доказателства. Никой не може да прави изводи от някакви слухове, твърдения и каквото да било друго. От моята практика съм се убедил, че в 90%, ако не и в повече от случаите, обвиняемите не се признават за виновни, считат, че нищо нередно не са направили. Особено при икономически престъпления. Тези дела са публични в съдебна фаза, така че всеки има възможност да види и сам да прецени доколко прокуратурата е действала адекватно.

- А по делото „С. и."? Ще има ли европейска заповед за арест на бившия шеф Т. Д., на когото ще се повдига обвинение, а той не се връща от чужбина?

- Винаги могат да съществуват проблеми с лица, които предстои да бъдат привлечени като обвиняеми. Но пък в крайна сметка трябва да се търсят мерките, които процесът дава, за да могат тези лица да бъдат доведени в страната, ако се намират извън нея, и съответно да им бъде повдигнато обвинение. Колегите по делото „С. и." се отнасят изключително сериозно към работата си и мисля, че ще свършат всичко, което е необходимо, естествено в рамките на закона.

- Като ръководител на спецзвеното вие заставате срещу доста публични личности. Правени ли са опити за въздействие?

- Главно по телефона ни търсят. Мен или господин Кокинов, защото ние сме и административни ръководители на градската прокуратура. Но по тези дела работят много други колеги. За себе си мога да говоря - не е имало досега такъв натиск. Надявам се и да няма.

- Кога, според вас, делото срещу президента на ЦСКА А. Т. ще влезе в съда?

- Труден въпрос. Срещу Т. има повдигнато обвинение, което означава, че на този етап срещу него са събрани достатъчно доказателства. Силно се надявам разследването по случая да приключи през септември.

- Защо зад решетките се озовават наркомани, хванати с по няколко дози, а босовете им, които са известни, са на свобода?

- Аз не вярвам, че се е изплъзнал човек, за когото е предоставено доказателство, че е извършил престъпление. Въпросът е доколко могат да бъдат събрани доказателства. Само по слухове не може никой да бъде вкаран в затвора. За съжаление, струва ми се, че много хора се притесняват да свидетелстват и тук може би трябва да се помисли повече за гаранции. Проблем е когато дадени показания в досъдебна фаза се променят пред съда или свидетелят се откаже напълно от тях. Ние, като прокурори, изразяваме своите притеснения, но въпросите със защитата на свидетелите трябва да бъдат решавани на законодателна основа.