Разследваме 80 софиянци за пране на пари, твърди Николай Кокинов

14 Юли 2008 г.

Докарахме от Европа обвинен за делото "Консолид комерс". Лавина похищения, ако се провалим с Б. Разследваме 80 софиянци за пране на пари, твърди Николай Кокинов

Докарахме от Европа обвинен за делото "Консолид комерс"

Лавина похищения, ако се провалим с Б.

Разследваме 80 софиянци за пране на пари, твърди Николай Кокинов

 

- Г-н Кокинов, има ли нещо ново по случая с А. Б. и съпругата му?

- Не мога да дам информация в момента. Уверявам ви, ще бъдем първите, които ще съобщим, в случай че има заподозряно или задържано лице. Най-важен в момента е животът на г-жа Б., а всяка дума може да бъде изтълкувана в нейна вреда.

- Не е ли нищожно малко предвиденото в закона наказание за подобен вид престъпления - от 1 до 6 г. затвор? Няма ли опасност да започнат отвличания на по-малко популярни хора за по-малко пари?

- Така е, но това е само едната страна на проблема. По-важното сега е държавата да направи всичко за благоприятното приключване на случая и за разкриване на извършителите. А после да приложи цялата твърдост на закона и системата. В противен случай има опасност да се стигне до лавинообразен скок на отвличанията, съседи да почнат да отвличат децата на комшиите си

Държавата трябва да покаже, че е способна да се справи.

- Вярно ли е, че при вас има жалба от ръководството на "Кремиковци" за това, че индиецът Г. Д. бе държан като заложник, докато подпише договора за ишлеме с украинеца Ж.?

- Има такава жалба и от вчера (събота, 12 юли - б.а.) дежурен прокурор извършва проверка по нея. Иззети са записите от охранителни камери в комбината, разпитват се хора. Ако бъдат открити доказателства за незаконни действия, ще образуваме следствено дело. До няколко дни ще стане ясно.

- От Брюксел дойде информация, че Европейската комисия неофициално е замразила мониторинга на мерките срещу прането на пари в България.

- От вас чувам това, но не бих се учудил. При последната проверка на европейските ни партньори стана ясно, че те нямат никакви забележки за работата ни срещу прането на пари. Както по отношение на образуваните дела, така и за постановените присъди. Не ни задаваха никакви въпроси в тази област, което само по себе си говори, че са доволни от работата ни.

- Има ли издадени присъди в София срещу перачи на пари?

- До този момент не. Всичките осъдителни присъди са в други градове на страната. При нас в момента се водят доста следствени дела. Нямам в момента точна статистика, но са не по-малко от 70-80. Затова обособих самостоятелен отдел срещу прането на пари. Четирима прокурори се занимават само с такива дела.

- Напоследък като нарицателни имена за перачи се сочат Л. С., В. Т, баба Ц., братята М. Това ли са главните герои на новия отдел в Софийската градска прокуратура?

- Има и други. Л. С. още го разследваме за пране на пари. За него материалите бяха отделени от делото за 7-те и половина милиона евро по САПАРД срещу М. Н. и останалите. С. не е обвиняем по това дело.

- Чрез фирма "Кинстън ентърпрайсиз" ли са върнати в България препраните пари, източени от програма САПАРД?

- Не мога да коментирам засега. Очакваме изпълнението на съдебна поръчка от САЩ и резултатите от назначена експертиза. От тях ще зависи изходът на делото. Мога да добавя само, че чакаме нещо и от Европа. За мен случаят с баба Ц. е не само криминален, но и забавен. Ясно е, че тя е далеч от сериозния бизнес. Като управител на "Б. п. 2" е получила в заем от сина си имущество за над 178 000 евро, за които е предполагала, че са придобити незаконно. Думата сега има съдът. Половината от работата по този случай приключи, доколкото това дело, както и останалите обвинителни актове срещу Д., бяха внесени в Софийския градски съд. Мисля, че се справихме добре с разследванията по "Топлофикация", очаквам ефективни присъди и по останалите дела.

- Доколко помага за работата срещу прането на пари фактът, че сме в ЕС?

- Имаме много по-бърз достъп до информация от западните банки, няма бариери при пътуванията на разследващите ни колеги...

- Но те нямат право да участват в разследванията в чужди държави. Не пречи ли това, че разчитат само на добросъвестното изпълнение на съдебни поръчки от чужбина?

- Това ни спъва донякъде. Не винаги колегите ни са експедитивни. Ние сме по-бързи и прецизни в изпълнението на поръчките. Това е една от причините да се бавят делата. Факт е, че и много от обвиняемите оперират със сметки в офшорни зони или Швейцария, където банковата тайна е по-непристъпна. Често се сблъскваме с истински "параграф 22" - за да дадат информация, швейцарците например искат данни за какво е обвинено даденото лице. Ако сме повдигнали обвинение, сроковете по нашия НПК са започнали да текат и изяждат процесуалното време за разследване. Тук трябва да се помисли за корекция в процесуалния кодекс.

- Тоест делото трябва да се спира до изчакването на резултатите от съдебна поръчка в чужбина?

- Има и други възможности. И в други посоки. Да вземем случая с М. - делото буксува, защото единият от подсъдимите е болен и не може да участва. Има начин да се отпуши съдебното дирене и в подобни случаи - с лека корекция в закона, без да се нарушава правото на защита на подсъдимите. Проблеми създават и съдебните определения, с които дела се връщат на прокуратурата. Ние се оказваме виновник, без право да обжалваме тези определения. Така може да се стига до злоупотреби.

- Какво стана с разбития преди месец у нас транснационален канал за пране на пари? Бе съобщено само за двама арестувани чужденци?

- Имаме няколко подобни случая в последния месец. Вероятно питате за засечения нелегален трансфер на значителни суми, за които получихме данни от нашето финансово разузнаване и от колегите ни в Русия. Установихме, че руска групировка е генерирала в чужбина с престъпна дейност огромен капитал и се е опитала да го препере през български банки. Няма да влизам в подробности. Има двама задържани, и двамата са руски граждани

Наскоро задържахме и няколко лица за трафик на фалшиви пари. Действахме заедно с румънските колеги. Престъпната мрежа най-вероятно е, именно, румънска. Разплитането тръгна, след като преди два месеца задържахме в столичната баня "Мадара" 400 000 фалшиви евро. Тогава работихме по случая с германските и австрийските служби. Печатницата на фалшификатите още не е открита, но се предполага, че групата е румънска.

- Перат ли се пари по Черноморието?

- За какво говорят презастрояването и мегаломанските комплекси край морето, в които малцина отсядат? Без комуникации, без инфраструктура, насред нищото - отпред коли, отзад сметище... Строителството продължава, макар че нормален турист не би дал маса пари за подобен "лукс". Очевидно целите са други.

- Имате ли данни за пране на пари в строителния бранш като цяло?

- Имаме много данни от финансовото разузнаване и работим по тях. До този момент не сме доказали пране на пари по строежите в София. Имаме и купища сигнали за суперскъпи коли, чиито собственици са безработни. За мен, ако има пране на пари в строителството, то е по Черноморието.

- Измени ли се структурата на престъпността през последните години?

- Абсолютно. Начело в нашата "класация" излезе икономическата престъпност. Уличната се сви в нормалните за Европа стандарти. Част от мутрите легализираха бизнеса си, успяха да превъртят мръсния капитал и сега берем негативите от това.

- Хора от управлението помогнаха ли им?

- Нямаме неоспорими доказателства за такива връзки. Никой не си е признал, че е взел пари от престъпна структура, нито сме документирали подобно нещо.

- Какво става в Пътния фонд?

- Текат разпити, срещахме се с колеги от ЕС, които се интересуваха от конфликти на интереси във фонда и как вървят разследванията. Има и новина. В петък внесохме в съда обвинителния акт по делото "К. к.". Там обвиняемите са двама. Единият беше докаран от Европа със заповед за арест по наше искане. Обвинението е за длъжностно престъпление. Прокуристът на дружеството беше поверил пари на "К. к." на дружество в чужбина за управление, които не се върнаха. Преди това самият той е бил служител в същата фирма. Схемата там е: ти на мен - аз на теб. Каквато всъщност е и на много други места.