Мафията е по-дисциплинирана от държавните служители - Роман Василев, прокурор в СГП

23 Януари 2009 г.

РОМАН ВАСИЛЕВ, прокурор в СГП: Мафията е по-дисциплинирана от държавните служители

Прокуратурата остана последният стълб в борбата с организираната престъпност

РОМАН ВАСИЛЕВ, прокурор в СГП: Мафията е по-дисциплинирана от държавните служители

Прокуратурата остана последният стълб в борбата с организираната престъпност

Наталия Финашкова

 

- Г-н Василев, акцията срещу т.нар. братя Галеви е един от най-големите успехи на прокуратурата от началото на годината, но защо протече на няколко етапа? Първо задържахте Пламен Галев, а чак сега Ангел Христов.

- Вижте, още през септември 2008 г. набелязахме групировките в съответните градове и създадохме екипи с участието на прокурори, които да работят по тях. Такива екипи за работа по определени групировки бяха създадени и в Специализирания отдел за борба с организираната престъпност към Софийска градска прокуратура, който аз ръководя.

- Т.е. нещата, за които ги арестувахте, са се знаели отдавна?

- Да, имаше достатъчно оперативни данни, които отдавна бяха постъпили в МВР и ДАНС. Именно, затова бяха създадени тези екипи под ръководството на градската прокуратура, които започнаха работа по процесуалната и оперативната дейност. Направихме акцията при стриктно спазване на закона, а ДАНС и служителите на МВР свършиха перфектно работата си под наше ръководство. Много хора нарекоха акцията срещу Галевите публична, но виждаме, че тази публичност доведе до съответния резултат. При нея бяха документирани първоначално получените оперативни данни. Образувахме досъдебно производство, на първи етап - срещу неизвестен извършител, за пране на пари. След което го обединихме с делото срещу Христинка Ангелова, която е счетоводителка на двамата бизнесмени, и в момента се води разследване по това общо дело.

- И срещу Х. А. ли е повдигнато обвинение?

- На този етап срещу нея все още няма обвинения. Образувано е дело и се разследва. В хода на операцията бяха разпитани редица лица, в резултат на което беше образувано и делото срещу Братя Г. и хора от групата - за постигането на определени цели чрез използване на заплахи. Т.нар. рекет.

- Това означава ли, че въпреки всички критики, че акцията срещу братя Г. от есента на миналата година е била провал, тя всъщност се оказва успешна?

- Напук на всички, които искаха да омаскарят МВР, ДАНС и прокуратурата, ние демонстрирахме последователност. Независимо кой какво говори в медиите и в Народното събрание.

- Критиците ви твърдят, че рекетът е едно от най-трудно доказуемите престъпления и съдбата на делото срещу Галевите щяла да бъде като процеса срещу братя М.?

- Факт е, че рекетът е престъпление, което трудно се доказва. Трябва да разполагаме с лица, които да имат гражданската съвест и смелостта да се явят като свидетели, вследствие на което т.нар. рекетьори да бъдат заловени на местопрестъплението. В конкретния случай имаме свидетели, които документират дейността. В това число при задържането бяха ползвани съответните спецсредства.

- Вие сте събрали достатъчно доказателства, за да издържат обвиненията срещу братя Г. в съда?

- Обвинението срещу тях е за организирането и ръководенето на престъпна група, която е вършила тежки престъпления в страната и чужбина, наказуеми с повече от пет години. Създадени са взаимоотношения и по тези текстове в Наказателния кодекс са повдигнати обвиненията срещу Г. и Х.

- Групата на братя Г. е работела в чужбина?

- Имаме данни, но тепърва ще уточняваме по какъв начин са вършили този род престъпления.

- При предишни акции бизнесмените обясняваха, че са били предупреждавани за тях с есемеси. Запушихте ли пробойната?

- Опитваме се да я запушим. Далеч съм от мисълта, че такъв род деяния не се вършат. Имаме конкретни данни спрямо определени служители и се предприемат съответните мерки. Както по отношение на служителите на МВР, така и по отношение на други служители.

- Добре, а защо братя Г. са известни като наркобосове, а ги арестуват за рекет?

- Всяко едно деяние намира степен на завършеност с повдигането на обвинение и внасянето на обвинителния акт. Медийните представи за това те какви босове са, оприличаването им на Ал Капоне или на други престъпници не би следвало да се вкарва в контекста. Когато имаме достатъчно доказателства, повдигаме обвинения. На този етап сме повдигнали тези обвинения, за които имаме събрани доказателства. Ако в по-нататъшните разследвания бъдат събрани достатъчно данни за друг род престъпления, ще им повдигнем обвинения и за тях.

- На какъв етап е делото срещу А. Т. ?

- То е за присвояване в особено големи размери и е внесено в Софийска градска прокуратура по три обвинения. Делото ще бъде готово в края на месеца или най-късно в началото на февруари. Прокурор Божидар Джамбазов ще подготви обвинителния акт и той ще бъде внесен в СГС.

- Казахте, че се наблюдават различни престъпни групи. Предстои ли на топло да отидат и други освен братя Г. ?

- Преди време казах, че има 10-12 престъпни групировки и ще има арести. Виждате, че нещата следват своя естествен ход. В момента се работи по организирана престъпна група за отвличания. За последната година и половина похищенията надхвърлиха 10. Тъй като част от тях не са обявявани пред правоохранителните и правоприлагащите органи, мисля, че реалната бройка на отвличанията е повече от 13-14. Водят се процесуално-следствени действия, разследват се връзки с чужди структури на престъпния свят. Балкански връзки. По този въпрос работи голям екип от МВР, ДАНС и прокурори. Имаме добър напредък, но знаете, че за разлика от част от държавните служители престъпната групировка е много добре организирана, спазват се йерархията и правилата на поведение. При тях понятието респект и спазване на конспирацията е изключително важно.

- Т.е. трудно проговарят?

- Трудно проговарят, трудно се захващат връзките им, отделни лица правят точно определени движения и повече от това не знаят. Степента на изтичане на информация е много малка. За разлика от средите на държавния апарат. В него са достатъчно случаите на изтичане на информация с комерсиална цел в услуга на престъпниците.

- Говорейки за недъзите на нашата система, еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Жак Баро беше у нас в понеделник и ни засипа с много критики. Основателни ли са те?

- След презентацията на Жак Баро главният прокурор Борис Велчев правилно коментира, че нещата трябва да се правят тук, със съответния професионализъм и борбата на органите на МВР, ДАНС и прокуратурата с престъпността трябва да бъде обединена. А също така следва да го има и държавническото мислене, както и процесуално скъсените срокове в едно съдебно производство. Ние правим доста неща, но трябва да обърнем внимание и на българската държавност. Не може МВР, прокуратура и съд да бъдат поставени под непрекъснат натиск - било то медиен, било то парламентарен, дали са свършили едно или друго. Постоянно оплюване на всякакъв вид операции. Включително положителни. Така само се понижава самочувствието на хората и българските граждани нямат респект от съответните органи. Не може да бъдат оплювани МВР и ДАНС. Виждате, че и по ДАНС имаше масови питания за различни разработки - "Галерии", "Лиани". Кой какво е прикривал, уволнения на няколко служители на ДАНС. Виждате, че прокуратурата остана последният стълб в борбата с организираната престъпност. Единствено тя все още е сравнително чиста, последователна и не се поддава на каквито и да било приказки и критики. До голяма степен, защото не подлежим на парламентарен контрол и не се съобразяваме дотолкова с мнението на политическата обстановка. Но цялата тази политическа обстановка трябва да разбере, че държавата се гради на един фундамент, а националната сигурност и борбата с организираната престъпност присъстват в него.

- Означава ли това, че след време, когато се види резултатът от действията на ДАНС, МВР и прокуратурата, хората ще се убедят, че правораздаването в България действа?

- Така би трябвало да бъде. Защото ако баба Пена в село Х има пет кокошки и й откраднат три от тях, в нейните очи местният полицай, прокурор и съдия са на пиедестал. За нея правораздаването трябва да е такова, че крадецът да бъде наказан. В голямата корпорация нещата са други, но всеки трябва да си получи заслуженото. Държавата трябва да е поставена на силен фундамент, а той се гради, именно, с този респект и уважение, които ги няма в последно време в част от държавните служители.

- Текат ли в прокуратурата проверки срещу провокаторите, които изкривиха протеста пред Народното събрание?

- Към настоящия момент в градската прокуратура няма внесени сигнали за плащания и за манипулиране на съответните протести. Пак казвам - ако искаме да бъдем в Европа, трябва да имаме респект, лоялност и уважение към институциите. Това, което сме виждали по вестниците - маскирани лица да се нахвърлят върху служители на МВР, го няма в нито една европейска държава. Да не кажа и в Арабския свят. Защото има ред и този ред трябва да се спазва.