Първи сме в Европа по злоупотреба с еврофондове - Николай Кокинов, софийски градски прокурор

22 Януари 2009 г.

Първи сме в Европа по злоупотреба с еврофондове. Преди 10 дни получихме сигнал за нарушения в столичния електротранспорт

НИКОЛАЙ КОКИНОВ, СОФИЙСКИ ГРАДСКИ ПРОКУРОР

Първи сме в Европа по злоупотреба с еврофондове

Преди 10 дни получихме сигнал за нарушения в столичния електротранспорт

Антон Малчев

 

Николай Кокинов е роден на 29 ноември 1969 г. 6 Ямбол. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Започнал е работа като младши прокурор в Районната прокуратура в София. Бил е зам. градски прокурор. От 20 декември 2006 г. е софийски градски прокурор.

 

Г-н Кокинов, зам.-председателят на ЕК по правосъдие и сигурност Жак Баро заяви Във вторник, че българската съдебна система произвежда малко действени резултати. Защо се получава така? Сигурно г-н Баро има основание за такава оценка, тъй като нещата отвън изглеждат по-ясни. Като представител на съдебната система, не е коректно аз да давам оценки за реформата в нея.

По думите на еврокомисаря Баро нашият Наказателен кодекс (НК) е остарял. Необходим ли е нов НК или трябва да се направят промени в сега действащия?

Действащият сега НК е в сила от 1 май 1968 г. Многократно е изменян и допълван. Например през 2007 г. шест пъти са му правени промени, а през 2008 г. - три пъти. Безспорно е необходим радикално нов НК. А не да се правят кръпки. В един нов НК е необходимо да залегне цялата нова наказателна политика и стратегия на държавата. Новият НК трябва да бъде в духа на европейските наказателно-правни норми.

С какъв случай стартирахте работата си в Софийската градска прокуратура (СГП) през 2009 г.?

Преди около десетина дни получихме сигнал за нарушения в столичния електротранспорт. Но на този етап повече подробности не мога да ви кажа, тъй като сигналът е съвсем пресен и преписката се обработва. Извършва се проверка, досъдебно производство не е образувано.

На 19 януари т.г. започна първото дело по случая "Софийски имоти". Обвинителният акт е внесен на 3 декември 2008 г., но скандалът е от 2000 г. Защо досъдебното производство се проточи толкова дълго?

Поради огромните по обем материали. Изследваме една дейност на общинска фирма, която продължава може би десетина години. През следващите дни са насрочени привличания на нови лица по другите дела за "Софийски имоти". Колегите полагат много усилия, за което им благодаря. Надявам се и 6 най-скоро време да чуем и първата присъда по този случай. Твърдя, че всички сигнали, които сме получили досега от Столичната община, са обработени и вече са в съдебна фаза. Имам предвид общинската фирма "Озеленяване", случая с "Трамкарт", с „Топлофикация", с Х. В. , където има и осъдителна присъда.

В края на 2008 г. СГП обяви, че в най-скоро време ще внесе в съда обвинения по т.нар. знакови дела. За кои случаи обвинителните актове вече са в кабинетите на съдиите?

Например преди няколко дни беше първото заседание по делото на бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев. Внесохме и обвинителния акт срещу В. Г.  за "Пътния фонд". Знаете, че този случай предизвика голям интерес и се следи много внимателно не само у нас, но и в Европейската комисия. Надявам се това дело да приключи бързо и с осъдителна присъда, като се подкрепи тезата на прокуратурата за извършените престъпления. Друг голям случай беше задържането на китайски и български граждани за нелегален износ на пари. Виновниците са в затвора, а държавата конфискува над 1 милион лева.

До къде стигна разследването на убийството на Емил Кюлев и на другите показни убийства на известни личности?

За съжаление колегите от МВР и до ден днешен не са открили извършителите на убийството на Кюлев. Така е и с други неизвестни извършители. Но държа да отбележа, че прокуратурата няма разкриващи функции. Прокуратурата се включва в даден случай, когато на нея й е поднесен определен обвиняем със съответните доказателства. И прокуратурата изготвя обвинителния акт.

През есента на 2008 г. в СГП беше сформирано специализирано звено за работа по злоупотреби с еврофондовете. Каква е оценката ви за досегашната му дейност?

Още преди година и половина в СГП структурирахме специализиран отдел, който се занимаваше с престъпления, свързани с пари по еврофондовете. Със сформирането на новото звено, за което питате, бяха постигнати по-добра координация и по-висока организация на работата. Прокурори от СГП, от Върховната касационна прокуратура, представители на дознанието работят в сградата на Националната следствена служба (НСлС), където имат възможност да използват нейната база. Ето, преди да се срещнем с вас, разговаряхме с колегата Борислав Джамбазов, който е ръководител на това специализирано звено, за решаването на един технически, да го наречем, въпрос. Тъй като обемът на документацията нараства твърде много, определихме постоянен деловодител за обслужването на това звено. Неслучайно то се намира в сградата на НСлС, тъй като там работят и представителите на ОЛАФ за България. По този начин колеги от ОЛАФ могат непрекъснато да наблюдават неговата дейност.

Какви са впечатленията ви от съвместната работа на наши прокурори с представители на ОЛАФ?

Добри. Служителите на ОЛАФ, които работят у нас, харесват дейността ни и оценяват положително предприеманите мерки от наша страна. Най-хубавото ще бъде, когато имаме влезли в сила присъди. Знаете, че обвинителният акт срещу групата на М. Н. беше внесен в съда. Много разчитаме това съдебно производство да приключи успешно, за да докажем, че сме си свършили работата, както трябва. Така, както колегите ни от Германия вече успяха да се похвалят с присъда. За съжаление нашето съдопроизводство все още е бавно, но искрено се надявам, че и случаят с М. Н. ще приключи бързо.

Приемате ли идеята материали на ОЛАФ по наши случаи да служат като доказателствени средства у нас?

В тази насока главният прокурор Борис Велчев изказа положително становище. Министърът на правосъдието Миглена Тачева обаче не се съгласи с него. Г-жа Тачева е права, че никъде в Европа това не е така. Но и никъде в Европа няма такива мащабни случаи на злоупотреби с пари от еврофондовете, каквито има у нас. Не случайно бяха спрени толкова много пари от тия фондове. А в крайна сметка те са предназначени за българските земеделци, тютюнопроизводители, за всички нас. Ето защо смятам, че би било добре материали на ОЛАФ да се приемат и у нас като доказателства. Тъй като е глупаво и служители на тази служба, и ние да преповтаряме едни и същи действия. Още повече, че сме партньори с ОЛАФ. Но този въпрос може да се реши от законодателя. А той не го прие при последните промени в НПК.

Какво е отношението ви към предложението, ако адвокатът титуляр отсъства продължително време да бъде заменян със служебен адвокат?

По възлови наказателни дела, както има резервен съдебен заседател, би следвало да има и резервни служебни защитници. Например процесът К. беше отлаган многократно поради заболявания на адвокатите. Да, всеки подсъдим има право сам да избере своя защитник. Но с това право не бива да се злоупотребява. Особено по делата, които са с голям обществен интерес. Така нареченото шиканиране на процеса може да се избегне, като по всяко значимо дело има резервен защитник, който да присъства по време на целия съдебен процес. Но, пак казвам, това би могло да става само за големите дела. За всяко дело да има служебен защитник просто е абсурдно.

В СГП има ли прокурори, срещу които са наложени дисциплинарни наказания от Висшия съдебен съвет (ВСС)?

Дисциплинарните наказания, които досега съм налагал на колеги, са били потвърждавани от ВСС. Отговаряйки на въпроса ви, ще кажа, че отстраних от работа колегата К. А. , на когото преди това бях налагал други наказания. Сега срещу него е заведено и наказателно дело. Първото съдебно заседание е насрочено за 20 февруари. Обвинението срещу К. А. е за това, че не е решил едно дело в законовия срок и на практика е спомогнал да бъде осуетено наказателно преследване срещу служител на митниците.

СГП е най-натоварената прокуратура у нас. Какво е кадровото й обезпечаване?

В момента щатният състав на СГП е от 74 прокурори. В края на декември 2008 г. след проведен конкурс при нас встъпиха в длъжност 28 нови колеги. Но имаме още 10 свободни места. За съжаление командироването на прокурори се превърна в основен метод на нашата работа. Бавят се и процедурите на конкурси за избори на прокурори. Задачата е новите колеги да се включат в нашия екип, да свикнат с работата, с натоварването, да се обиграят професионално в най-добрия смисъл на думата. Това си пожелавам за тази 2009 г. Защото колектив не се създава лесно. Новите ни колеги трябва да усетят предизвикателствата, отговорността и тежестта, че са прокурори в СГП. Очаквам да се сработим още по-добре.