Николай Кокинов, градски прокурор на София: Богатите са апетитна плячка за похитители

6 Ноември 2008 г.

Николай Кокинов, градски прокурор на София разговаря Ивайло Крачунов

Богатите са апетитна плячка за похитители

Николай Кокинов, градски прокурор на София разговаря Ивайло Крачунов

Богатите са апетитна плячка за похитители

 

- Прокурор Кокинов, юлският доклад на Европейската комисия беше критичен по отношение на борбата с организираната престъпност. Каква ще е следващата оценка на Брюксел за работата на прокуратурата?

- Искрено се надявам да е по-благоприятна, тъй като се опитваме да направим всичко, съобразно силите и възможностите си, за да преодолеем тази негативна нагласа спрямо нас. Резултат от това беше и създаването на спецзвено, което разследва измамите, свързани с европейските фондове. То беше позиционирано в Националната следствена служба, бяха разтоварени колегите от други ангажименти и бяха концентрирани само върху престъпления, извършвани срещу финансовата система на ЕС, по-точно срещу фондове, от които България е черпала от средствата на ЕС. Междинните оценки са положителни. Оценяват се усилията, вижда се, че има ефект. Естествено при нас продуктът е малко в по-дългосрочен аспект реализиран, дотолкова, доколкото присъдата е крайният продукт наедно наказателно производство. А тя по обективни причини не може да бъде произнесена в рамките на 2-месечен или 3-ме-сечен срок. Но мисля, че това е добро начало. Очевидно е - Европа вече иска само резултати, а не статистика.

- Като говорим за резултати, виждаме как в Германия за едно съдебно заседание осъдиха съучастниците на М. Н. А тук се очаква делото срещу него и останалите подсъдими да се точи с години.

- На сто процента съм убеден, че съдебните производства в Европа не са толкова бързи. Но естествено има разумни срокове, които понякога в България се израждат.

- Пример затова е делото „М.", на което вие сте наблюдаващ прокурор. За последните 2 г. по него са проведени 17 съдебни заседания, от които ефективни са били само 3? Защо стана така?

- Това дело е пример за безсилието на законодателството по отношение на конкретния казус. Процесът боксува повече от година. Всичко обаче е в рамките на закона. Но сме в патова ситуация, не можем да направим нищо повече от това, което правим. А то е да се явяваме на съдебни заседания, да изслушваме комплексни медицински експертизи от ерудирани специалисти. Най-малкото нямам и повод за съмнение в техните констатации. Но действително няма механизъм да продължи това дело при това законодателство. Трябва да има промяна в закона - при процес срещу организирана престъпна група, ако подсъдим се разболее, би следвало той да бъде представляван от защитника му и да продължи производството по отношение на другите лица от групата.

- И все пак - кога ще приключи делото срещу М.? След година, пет, десет...

- Вече съм много песимист в очакванията си с оглед случилото се до момента.

- Преди дни бе сформирано и друго спецзвено, в което участват прокурори, агенти на ДАНС и полицаи, които ще работят по отвличанията. Ще оправдае ли то очакванията, като се има, предвид че през последните 18 месеца са станали 8 отвличания, от които нито едно не е разкрито?

- Така нареченото слецзвено е структурирано от Софийската градска прокуратура. Трима прокурори са определени да работят само по този вид престъпления. Целта е едни и същи лица да получават информация, да я обобщават, да я анализират, да откриват приликите, разликите, да си изградят някаква обща база данни. И да се възползват от тази информация в максимална степен. Ще работим съвместно с всички служби, които разследват отвличанията.

- На какво се дължат провалите при отвличанията?

- Разкриваемостта на този тип престъпления дотук е нулева. Искрено се надявам, че това ще се промени. Но деликатният момент е, че на първо място е сигурността на отвлечения. Затова понякога се правят и компромиси във връзка със запазване на живота му, от което може би донякъде страда и разкриваемостта. В смисъл - полицията може да действа и по-силово при определени ситуации. Но така излага на риск живота на отвлечения. Дано да не е вярно, че има изтичане на информация от полицията. Смятам, че колегите от МВР най-малкото са жестоко амбицирани да извършат някакво успешно разследване по този вид престъпления, за да се докажат пред обществеността. Така че съм много добронамерен съм тях. Дано получат и помощ от европейските и американските им партньори. Между другото, доколкото имам информация, руските специални служби също имат опит в този тип престъпления. Надявам се по линия на международното полицейско сътрудничество, да бъде взето най-доброто.

- Увеличава ли се броят на тези престъпления у нас?

- Може би да с оглед факта, че в България вече има доста богати люде. Някой от тях вече влизат и в престижни международни класации по богатство. Очевидно този тип хора са апетитна плячка. И фактът, че досега няма разкриваемост, поощрява и стимулира извършването на подобни престъпления. Затова държавата трябва да покаже цялата сила и мощ, именно, срещу тези престъпления. Да демонстрира твърдост и характер, за да ги пресече из корен.

- Какъв е случаят с Г. Г.? Беше ли отвлечен той, или е ходил на планина и на море?

- Ще се въздържа от коментар по причини, които не мога да съобщя в момента, защото досъдебното производство, което беше образувано по случая, все още не приключило.

- Преди десетина дни прокуратурата образува досъдебно производство срещу братя Г. за това, че са показали протоколи от обиски. В същото време А. Д. не бе санкциониран, затова че разгласи предсмъртното писмо на Е. Как тълкувате следствената тайна?

- Личното ми мнение е, че правилото е информация от следственото дело, това е основният принцип, да се разпространява само със съгласие и с разрешение на прокурора. Затова и по делото, което ние наблюдавахме, съответният прокурор образува такова производство по отношение на братя Г. Въпрос на преценка на фактите е дали извършеното от тях е съставомерно и какво ще бъде развитието на това производство. А по отношение казуса с А. Д. районната прокуратура вече изложи официално своето становище.

- И все пак резултатите от акцията в Дупница бяха доста постни, като се има, предвид че в операцията са участвали 6 служби...

- Пилците се броят наесен. Резултатите тепърва се анализират и обобщават. Смятам, че не са толкова постни, колкото изглеждат в очите на хората. Но това ще стане ясно по-късно.

- Ще разпоредите ли проверка по конкурсите в градския транспорт, заради които зам.-кметът В. С. бе помолен да си подаде оставката?

- Моята информация от днес (б. р. - вчера) е, че, първо, прокуратурата не е сезирана до момента. Второ, че ДАНС е била сезирана, разбрах от медиите, още през септември. ДАНС няма какво да прави с тази информация, освен да я изследва и да я предаде рано или късно на прокуратурата. Така че в този смисъл аз очаквам, че ще получим анализ на въпросната информация. И е безпредметно да се самосезираме, тъй като ще бъдем сезирани.