Роман Василев, зам. градски прокурор на София: Галевите бяха предупредени за акцията

24 Октомври 2008 г.

Роман Василев, зам. градски прокурор на София: Галевите бяха предупредени за акцията

Изтичането на информация е бич за държавата

Наталия Финашкова

 

- Г-н Василев, напоследък прокуратурата извършва доста спецакции съвместно с ДАНС. Най-шумната от тях беше срещу бизнесмените Пламен Галев и ...

Роман Василев, зам. градски прокурор на София: Галевите бяха предупредени за акцията

Изтичането на информация е бич за държавата

Наталия Финашкова

 

- Г-н Василев, напоследък прокуратурата извършва доста спецакции съвместно с ДАНС. Най-шумната от тях беше срещу бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов. Как се стигна до нея?

- Спецакциите трябва да се планират предварително. Така се работи по достатъчно ясни критерии и факти, които се побират първо в ракмите на оперативно дело. Беше създадена практиката оперативните дела в криминална полиция и ДАНС да се изпратят за образуването на досъдебно производство и реализации, да се проверяват от прокурор. Той дава насоки къде оперативната работа да премине във фаза изясняване на фактите и обстоятелствата и когато се конкретизират обектите, лицата, тогава се правят и съответните планове за мероприятието. Въпросната акция срещу Галевите, която се коментира дълго време, всъщност не е акция срещу тях. При нас постъпи информация, която беше анализирана за съответните престъпления, и част от хората, за които имахме данни, вече са задържани. Те бяха заловени с наркотици, беше проведена една добре организирана операция. Установихме над 50 автомобила без данни за собственост. В тази операция беше хвърлен един голям екип.

- Появиха се доста упреци, че акциите ви целят предимно показност. Вярно ли е това?

- При въпросната акция имахме много положителни резултати. Един от тях беше, че самите Галеви заявиха, че до тях е достигнала информация и те са знаели, че предстои такова мероприятие. Явно все има такива канали, по които изтича оперативна информация. Най-отговорно заявявам, че за тази акция бизнесмените бяха предварително предупредени и те я очакваха. Що се касае до показността, аз бих разделил нещата на две - показност имаме тогава, когато правим просто "профилактични" акции, като "Респект". В настоящия момент присъствието на жандармерия и спецотряди имаше една единствена цел. Имаме данни за този район за съответна съпротива. Тази информация е от проведени разузнавателни операции, знаехме какво е състоянието на охраната на Галеви, както и на представителите на наркосредите, които бяха задържани. Всичко това бе обсъдено, защото ако не се предвидят рисковете и стане някакъв гаф като в "Белите брези", някой трябва да носи отговорност. И за мене показността е при акции като "Респект", "Комар", които бяха за спиране на луксозни коли на улицата. При тези операции няма предварителни данни за извършено престъпление. Просто се спира една луксозна лимузина, в която се вози обикновен бизнесмен, и го карат да стои два часа с вдигнати ръце. Ето това е показна акция. Към настоящия момент обаче такива операции са изключени от дневния ред на МВР и прокуратурата.

- Съдът в Дупница порица акцията срещу Галеви. Защо стана така?

- Не бих желал да коментирам решението на съда, защото според мен то е изключително смешно. То трябва да попадне във ВСС. Да се прочете. Да се анализира. Нека да погледнат НПК, където ясно е описано кога акциите да се провеждат през нощта. Първо, акцията не беше проведена през нощта, второ - не може да се каже, че това, което е направено по съответния ред, е нередно или неправилно. В нашата операция участваха и митниците, които се занимават с акцизни стоки и престъпленията, свързани с тях. Това, че мероприятието е започнало по-рано или е приключило, не означава, че са правени произволи през нощта. В нашата професия има хиляди, случаи при които обиски се правят в 4 часа следобед и приключват в 3-4 часа през нощта. Това решение е смях за съдебната власт.

- Къде се намират сега тези лимузини?

- Тези автомобили в момента се проверяват от митниците. Има си ред, образувани са наказателни преписки, проверява се собствеността на колите. Ако се окаже, че са ничии, ще бъдат конфискувани в полза на държавата.

- Появиха се твърдения, че след като не сте успели да съберете доказателства срещу Галеви, сега си "измивате ръцете", като ги обвинявате в издаване на класифицирана информация. Вярно ли е това?

- Никой не е казал, че няма образувано досъдебно производство по други текстове срещу тях. Имаше адреси на фирми, които се оказаха реално несъществуващи. Там до последния момент са се водили регистрирани фирми. Това е предмет на друго разследване, в което участва и НАП, на която е възложено да извърши съответните проверки. В случай че се установят обстоятелства, които да дадат основания за започване на ревизионно дело, то ще бъде започнато, така че прокуратурата в тази част си е свършила работата, извършени са обиски, събрана е информация за несъществуващи фирми и адреси. Галеви не трябва да бъдат емблематични фигури, с които цялата държава да се занимава. Това са несериозни неща и не бива да се запълва медийното пространство с тях.

- Докъде стигнахте с делото "Маргини"?

- Наближава датата на заседанието по делото. Очакваме експертизата на здравословното състояние на Иво Карагеоргиев да е готова. Тя все още не е депозирана при нас. За мен това дело ще продължи, както няколко пъти казах, като "Анатомията на Грейс". Нормално е при това законодателство, което дава възможност за удължаване или спиране на съдебното производство, да се стигне до такава ситуация. Аз мисля, че и за едната, и за другата страна ще е по-добре това дело да има някакво решение на първа инстанция и да продължи нагоре.

- От близо година работите по делото за пране на пари срещу Маргините. Докъде стигнахте?

- Знаете, че такива дела много трудно се работят. Там трябва да се докаже предикатното престъпление. Такава е практиката у нас. Но друг е въпросът доколко това първично престъпление трябва да бъде конкретизирано, доказано и с влязла в сила присъда.

- Преди време стана ясно, че Маргините също са получавали информация за предстоящи акции срещу тях. Защо се получава така?

- Това стана ясно, тъй като има досъдебно производство от Военната прокуратура. Има наказателна репресия спрямо определени лица, тъй като колегите са събрали конкретни материали и са ги внесли в съда, където ще се гледа делото за класифицирана информация. Това престъпление е много сериозен бич в държавата. И по един или друг начин трябва да бъде спряно.

- Сраснала ли се е престъпността с разследващите?

- Не бих казал, че са се сраснали, по-скоро има определени елементи и те по една или друга причина стават съучастници в едно такова престъпление. Действително кадрите са тези, които вършат работата. Не можем да внесем отвън нито прокурори, нито разследващи. Затова трябва да се създаде един добър синхрон, който включва и добро заплащане на разследващите. Само така могат да се създадат съответните екипи, които да могат да носят своята отговорност. В противен случай стигаме до неща, които не бива да съществуват в нормалния свят.

- От известно време работите доста често с ДАНС. Защо?

- С ДАНС като нова структура работим много добре по сериозни престъпления. Това беше направено, за да може материалите, събрани от ДАНС, да се дават за работа на прокуратурата или следствието. Друг е въпросът, че има колизия в някои текстове. Хубаво би било да има законодателна промяна, в която ние, като възложим на ДАНС да извърши проверка, тя да има доказателствена стойност. Нормално е, когато една служба установява връзката между държавни служители с прането на пари, да може да образува едно бързо досъдебно производство. Така се образува една пряка връзка - агент на ДАНС - прокурор - следовател. В момента, ако трябва да се извършват оперативни действия според НПК, те трябва да се извършват от органите на МВР. В този текст не е записан ДАНС. Според мен, когато една служба работи по определено дело, тя трябва да работи по него до край.

- Обвиниха ви, че сте се уплашил да повдигнете обвинение на Румен Петков. Вярно ли е?

- Много се писа по този въпрос. Даже един вестник публикува един пасквил. В него освен биографията ми няма нищо вярно. По отношение на първото твърдение, че някого го е било страх да повдигне обвинение на Румен Петков и е прехвърлил топката - то е, меко казано, пълна глупост. Рангът на разследването е от компетенцията на градския прокурор, който е образувал досъдебното производство. Това, че аз като зам. градски прокурор съм работил по случая, не ме прави страхлив. Повдигането на обвинението и привличането на дадено лице като обвиняем става от разследващия орган. Прокурорът има функцията да установи фактическата обстановка. Видно е, че прокуратурата е поемала повече отговорност, отколкото трябва, и поради тази причина изпадаме в положение все ние да сме виновни.

- Прокуратурата мълчалива ли трябва да бъде?

- Прокуратурата не трябва да бъде мълчалива, но тя трябва да говори с действията си по реални операции. Само така може да стане ясно, че под контрола на прокуратурата на обществото може да му бъде гарантирано спокойствие.