Божидар Джамбазов: Ще има много изненадващи неща за това, което се е случвало в "Топлофикация"

31 Октомври 2007 г.

Божидар Джамбазов: Ще има много изненадващи неща за това, което се е случвало в "Топлофикация"

Водеща Анна Цолова: Здравейте. Знаете, преди около два месеца съдът върна обвинителния акт на прокурорите по делото В. Т. , защото имало съществени пропуски, които не ...

Божидар Джамбазов: Ще има много изненадващи неща за това, което се е случвало в "Топлофикация"

Водеща Анна Цолова: Здравейте. Знаете, преди около два месеца съдът върна обвинителния акт на прокурорите по делото В. Т. , защото имало съществени пропуски, които не могат да бъдат аргументирани пред съда. Два месеца по-късно вече има ново обвинение по старото обвинение срещу Валентин Димитров, а на телефона сега е наблюдаващият прокурор по делото "Топлофикация - София", Божидар Джамбазов. Здравейте.

Божидар Джамбазов: Добро утро на всички.

Водеща: Добро утро. Този път ще мине ли обвинителният акт в съда и няма ли да бъде върнат отново? Кажете каква е разликата отпреди два месеца в обвинителния акт, който сте изготвили.

Б. Джамбазов: Разликата с това, което бяхме внесли преди два месеца като обвинителен акт, е, че съдът постави изисквания, които ние трябваше да изпълним и които считам, че сме изпълнили. Тези изисквания бяха свързани основно с допълване на някои обстоятелства във връзка с обвинението, и по-специално беше поставено изискването да се конкретизират купуваните и продавани ценни книги със средствата, които г-н Д. е имал в Република Австрия.

Водеща: Кои закони е нарушил В. Д.?

Б. Джамбазов: Самото обвинение, престъплението за което е повдигнато обвинение, е т.нар. „валутно престъпление”, което е свързано с валутното законодателство в Република България, съществувало през целия период, през който ние считаме, че г-н Д. е извършвал престъпление.

Водеща: Тоест престъплението е, че той според българските закони не е декларирал тези сделки пред БНБ? Това ли е?

Б. Джамбазов: Точно така. В определени моменти е имал задължение да декларира, в определени моменти е имал задължение да поиска разрешение, преди да извърши тези сделки. Говорим за действието на Закона за валутните ценности и впоследствие на Валутния закон, както и за няколко наредби на БНБ.

Водеща: Г-н Джамбазов, а прокуратурата стигнала ли е дотам, че да провери откъде има тези милиони В. Д. ? Обръщали ли сте се към Комисията за незаконно придобито имущество например?

Б. Джамбазов: Комисията е сигнализирана моментално след образуване на всяко едно от делата. Само в тази връзка бих искал да уточня, че това, което ние разследваме във връзка с действията на г-н Димитров, е многоаспектно. Тук не става въпрос само за нарушенията на Валутния закон, а на всички е известно, че се води и разследване за пране на пари, за данъчни престъпления, за длъжностно присвояване в "Топлофикация". За съжаление, тези дела, от няколко в началото, набъбнаха и към момента в прокуратурата се водят около 6-7 разследвания в тази насока. И може би това е една от причините да се работи по-бавно, отколкото са нашите искания.

Водеща: А ще има ли обвинение, и кога евентуално, за злоупотреби в "Топлофикация - София", в качеството на В. Д.  на шеф на "Топлофикация - София"? Там разследването докъде е стигнало?

Б. Джамбазов: Това е една от основните линии на работа в прокуратурата и специално в моя екип.

Водеща: В продължение на една година слушаме: В. Т. е източил "Топлофикация - София", а нищо конкретно не научаваме по този въпрос - как точно.

Б. Джамбазов: Мисля, че много конкретни неща съвсем скоро ще бъдат ясни. За съжаление на този етап аз няма да коментирам нищо. Но съвсем скоро много от фактите, които са се случвали в "Топлофикация", ще излязат на бял свят. Лично аз, мога да кажа, че ще има много изненадващи, дори и шокиращи неща за това, което се е случвало вътре в "Топлофикация".

Водеща: За злоупотреби с милиони ли говорите?

Б. Джамбазов: При всички случаи става въпрос за милиони.

Водеща: Само за "Топлофикация - София", в това разследване.

Б. Джамбазов: Говоря изцяло и само за "Топлофикация - София" и това, което се е случвало през периода, през който то е било управлявано от г-н Д. , говорим за периода 1996 - 2006 г.

Водеща: А след като говорите, че ще разкриете и Вие лично сте изненадан и шокиран, в тези шокиращи разкрития ще доведат ли след себе си и нови обвиняеми?

Б. Джамбазов: При всички положения и към момента не само г-н Д. е обвиняем по част от делата.

Водеща: Да, но нови, освен тези?

Б. Джамбазов: Знаете, че има и други негови заместници.

Водеща: Нови, освен тези?

Б. Джамбазов: Към момента не.

Водеща: Над В. Д.? Политически лица?

Б. Джамбазов: Към момента не.

В момента, в който има доказателства за дадено лице, то неминуемо ще стане обвиняем по което и да е по делата.

Водеща: Кога прогнозирате, че ще приключи разследването по всички обвинения, ще бъдат изготвени обвинителни актове, предполагам, по всички обвинения и те ще влязат в съда? За всички злоупотреби, които е извършвал евентуално В. Д. . Някакви срокове поставили ли сте си?

Б. Джамбазов: По всички ми е трудно, не за друго, а защото ми е трудно да Ви кажа в момента колко дела точно ще има във връзка с "Топлофикация", тъй като през изминалия период, аз пак Ви казвам, ние започнахме от три дела, в момента делата са, ако не се лъжа, седем. Така че в процеса на работата ние се натъкваме на нови и нови обстоятелства, които сме длъжни, като Прокуратура, да изследваме и да установим доколко те съставляват престъпления. А фактът, че има такива дела и се водят разследвания, говори, че ние считаме, че има достатъчно данни за извършени и други престъпления, освен тези, които в момента се разследват.

Водеща: Г-н Джамбазов, смятате ли, че беше накърнен имиджът на Прокуратурата след несвършеното в обвинителния акт преди два месеца и връщането му от съда отново във Ваши ръце? Тогава и главният прокурор Борис Велчев беше неприятно изненадан от развръзката по делото В. Т..

Б. Джамбазов: Аз също бях неприятно изненадан. Мисля, че това, което може би трябва да кажем, е, че това е една обичайна практика между съд и прокуратура. В крайна сметка, това е смисълът на връщането на обвинителните актове, когато съдът счете, че нещо трябва да бъде коригирано, за да може оттук нататък да се проведе един нормален процес и да завърши със съответна присъда, било то осъдителна, или оправдателна присъда на съда.

В крайна сметка, това е моментът, в който трябва да бъдат изясни всички разминавания, относно начина на формиране на обвинението, между съда и прокуратурата, за да може оттук нататък съдът да свърши своята работа. Аз лично не намирам нищо трагично, напротив, по-добре е това да се случи в този момент, за да може оттук нататък процесът да протече и съдът да може спокойно да се произнесе относно виновността на едно или друго лице.

Водеща: Един последен въпрос. Някакви срокове за разкриване на тези шокиращи факти, за които говорите?

Б. Джамбазов: Шокиращи, може би употребих силна дума, в случая по-скоро става дума за факти, които наистина аз самият малко трудно приемам, най-малкото, защото са ставали неща, които не е редно да се случват в едно дружество като "Топлофикация", знаейки с какво то трябва да се занимава.

Водеща: Добре, благодаря Ви. Божидар Джамбазов, наблюдаващият прокурор по делото "Топлофикация", се включи в ефира ни.