Дали сме се провалили ще покаже присъдата – Божидар Джамбазов, шеф на спецзвеното към Софийска градска прокуратура

30 Август 2007 г.

Дали сме се провалили ще покаже присъдата – Божидар Джамбазов, шеф на спецзвеното към Софийска градска прокуратура

Максимално бързо ще изпълним указанията на магистратите, твърди прокурорът

Дали сме се провалили ще покаже присъдата – Божидар Джамбазов, шеф на спецзвеното към Софийска градска прокуратура

Максимално бързо ще изпълним указанията на магистратите, твърди прокурорът

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

- Провал, резил, поправителен - това са малка част от критиките към прокуратурата по повод връщането на делото срещу В. Д.

- В никакъв случай не мога да приема решението на съда като провал, при условие, че все още делото не е приключило -всяко едно дело приключва с присъда.

Съдът не прекрати наказателното производство, а съдебното. Става въпрос за преценка на магистратите, с която аз съм длъжен да се съобразя и ще се съобразя.

Още вчера (във вторник - бел. ред.) казах, че обвинителният акт в този вариант, в който ние сме го изготвили, е в състояние да бъде разгледан.

Но в крайна сметка съдията има последната дума и щом като той счита, че трябва да се допълни с някои факти и да бъде по-обстоятелствен, ние ще направим това. Няма никакъв проблем.

- Запознахте ли се вече официално с определението на съда в писмен вариант?

- Официално още не, но от това, което чух в залата, и това, което прочетох в сайта на Софийския районен съд, няма нищо, което да ме притеснява.

Имаме всички доказателства, които са ни необходими, другото е интерпретация на фактите.

- Бързо ли ще изпълните указанията на съда?

- Надявам се бързо, зависи и от това кога делото ще бъде в градската прокуратура.

Аз имам ангажимент, разговаряли сме и със следователите, ще действаме максимално бързо, за да внесем отново делото в съда. Съмнение в това не трябва да има.

- Кога ще стане това - след месец-два?

- Трудно ми е да кажа. Има процедури по призоваване - знаете, че В. Д.има 5-има адвокати.

Самото предявяване на делото изисква време, не се знае защитата колко време ще поиска за запознаване с материалите.

Искрено се надяваме съвсем скоро делото да бъде отново в съда.

- Съдът можеше да върне делото, преди да го насрочи, тогава е разпоредил насрочване с мотива, че няма процесуални нарушения.

- Чисто процедурно съдът можеше да упражни правомощията си преди насрочване на делото в разпоредително заседание.

В крайна сметка законът позволява във всеки момент до произнасяне на присъдата, когато съдът прецени, че има такива нарушения, делото да бъде върнато. Така че съдът не е нарушил закона.

- Удовлетворен ли сте, че все пак съдът отхвърли всички претенции на защитата като неоснователни?

- Вече казах и вчера, че според нас исканията на защитата бяха неоснователни, това бе и становището на съда. Мисля, че няма какво да коментираме повече.

- Получихте ли упреци от вашите началници в прокуратурата за връщането на делото?

- Не, упреци не съм получил. Става дума за рутинна работа, но делото е с по-голям обществен интерес и всичко около него се вижда и коментира.

Иначе това са неща, които се случват по доста казуси. Делото срещу Д. не е нито първото, нито последното върнато дело. Няма нищо драматично въпреки драматизма, който се възцари в публичното пространство.

- В. Д. казва, че е бил притискан от следователи да каже, че парите са на човек от правителството, и в замяна ще му бъде спестено наказателното преследване.

- За първи път чувам такова нещо, но не мисля, че при този силен медиен интерес някой ще си позволи да оказва натиск. Случаят се разследва от сериозни следователи.

- Подсъдимият твърди, че крадецът е още в "Топлофикация" и че не той е източвал дружеството, има ли други разследвания освен вече известните?

- Не бих искал да коментирам изявленията на В. Д. . Това, което аз бих могъл да ви кажа, е, че във връзка с "Топлофикация" срещу него са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване. Мисля, че това е достатъчно красноречиво за моето становище.