Градският прокурор на София Николай Кокинов: Топлинни счетоводители само прибират парите

26 Януари 2007 г.

Главният прокурор на София Николай Кокинов: Топлинни счетоводители само прибират парите

Установим ли нередности, проверяваме и „Топлофикация" за сметките

Главният прокурор на София Николай Кокинов: Топлинни счетоводители само прибират парите

Установим ли нередности, проверяваме и „Топлофикация" за сметките

 

- Г-н Кокинов, вие се оказахте сред най-пострадалите абонати на "Топлофикация". Как ще коментирате високите сметки?

- Не искам да се афишира моят личен проблем, да излиза като някаква лична война. А сметките защо са толкова високи, ще трябва да установи проверката, която ще възложим.

- Досега каква най-висока сметка сте имали?

- Доколкото си спомням, беше около 300 лева.

- А тази година?

- Декемврийската е 411 лв., ноемврийската - 306 лв.

- Как се чувствате като градски прокурор, който дава една трета от заплатата си за парно?

- Естествено, че на никого не му е приятно-да дава такива огромни суми за отоплението на едно сравнително малко жилище.

- Вашето жилище каква квадратура е?

- Две стаи и кухня, 65 квадрата.

- Вчера споменахте, че сметките за парно са метафорична величина в Космоса, как си обяснявате това изчисление, какво имате предвид?

- Никак не мога да си обясня по простата причина, че никой досега в България не може да поясни колко струва дадена единица, която отчитат уредите по радиаторите. Всеки от компетентните специалисти от въпросните дружества пояснява, че тя е индивидуална и зависи от съответното жилище и т.н.

- А в същото време не се дава конкретно обяснение. Това ли трябва да се направи?

- Аз лично не разбирам какъв е коефициентът и съмнявам се, че някой точно знае какъв е и какви са тези математически величини, които се използват при коригирането на сметките.

Как точно се изчислява, по какви формули и кой е измислил тези формули. Това е любопитното и това би следвало да установи една проверка.

- Според вас какви трябва да са сметките?

- Не съм енергетик и не мога да преценя какви трябва да бъдат сметките. Просто всеки според мен би желал да знае какво точно е заплатил и какво количество топлоенергия.

Човек да може да провери и да разбере колко единици е навъртял, да умножи по съответната цена да си направи сметката дали го лъжат или не. Това е съвсем простичко. А за топлинната енергия той по никакъв начин не може да разбере какво точно е изконсумиран.

Получава някаква информация, някакви цифри, които няма как да провери.

- Според вас фирмите за топлинно счетоводство по някакъв начин се опитват да скрият дейността си?

- Не, не мога да твърдя нищо, тъй като в ход е проверка. Тя ще констатира има ли нарушение или няма. Но факт е, че обществото се възмущава от липса на прозрачност и от ненормално високите сметки при ненормално високи температури да ги наречем.

- Тази проверка не е ли малко закъсняла и преди имаше сигнали и жалби...

- В един момент явно общественото недоволство накипява и винаги има една капка, която прелива чашата. Факт е, че сега Апелативна прокуратура е наредила и ние изпълняваме нейните нареждания да извършим такава проверка.

- В публичното пространство се върти версия, че проверката на фирмите за топлинно счетоводство цели да отклони вниманието от "Топлофикация".

- Не смятам, че има такова нещо. Както ви казах, проверката се прави по нареждане на Апелативна прокуратура.

- Как оценявате дейността на топлинните счетоводители?

- Моето лично мнение като гражданин, не като прокурор е, че това са натрапени посредници в едни взаимоотношения между клиент и потребител. Мисля, че това е една странична структура, която на практика само прибира пари, т.е. такси за отчитане, и в същото време с нищо не допринася за комфорта на услугата.

- Ще има ли проверка на самата "Топлофикация"?

- На този етап ще проверяваме фирмите за топлинно счетоводство. По-нататък, ако възникне необходимост и се прецени, че има основания за това, ще бъде проверявано и самото формиране на сметката.

ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН