НИКОЛАЙ КОКИНОВ: Очакваме от роднините на сестрите нови факти за мъчителите

15 Януари 2007 г.

Очакваме от роднините на сестрите нови факти за мъчителите

Жалбите в Софийската градска прокуратура скочиха на 10 000 само за една година, твърди шефът й

НИКОЛАЙ КОКИНОВ:Очакваме от роднините на сестрите нови факти за мъчителите

Жалбите в Софийската градска прокуратура скочиха на 10 000 само за една година, твърди шефът й

НИКОЛАЙ КОКИНОВ бе избран за шеф на Софийската градска прокуратура от Висшия съдебен съвет на 20 декември м.г. Роден е през 1969 г. и е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1993 г. Кариерата му като обвинител минава от най-ниското ниво - младши прокурор. Първата проверка, която Кокинов наблюдава пряко, след като встъпи в длъжност шеф на СГП, е срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия, осъдени на смърт заради заразяването на близо 400 деца с вируса на СПИН.

- Г-н Кокинов, какво става около проверката с мъчителите на българските сестри.

- Тя е в ход и както обещах, до края на месеца ще бъде образувано наказателно производство. Известен ни е вече кръгът на хората, участвали в мъченията. Те са общо 11. За повече нямаме информация. Те са локализирани, но кръгът е отворен. Винаги могат да бъдат добавени още хора.

- Вече направихте ли постъпки за съдействие от либийската страна?

- На този етап няма образувано наказателно производство и нямаме юридическа възможност да искаме съдействие.

- Имате ли намерение да разпитвате близките на медицинските сестри, които са в Либия, за да се срещнат с тях в затвора?

- Естествено, че имаме намерение. Слава Бога, че успяха до отидат. Те ще донесат допълнителна информация, която съм сигурен, че ще е от полза. Нямаме предварителна уговорка с тях, не ги познавам, но близките са наясно, че тече проверка срещу мъчителите и съм сигурен, че ще разговарят със сестрите за това.

- Много се говори сега, че делото срещу депутата К. е пред провал, тъй като основният свидетел Н. К. е оттеглил показанията си и даже е заявил, че подписът му под тях е подправен.

- Очаквахме подобни показания. Прокурор Трифонова, която наблюдава разследването, е разпитала всички лица пред съдия. В съдебното заседание, когато едно лице не си спомня или отрича някои факти, показанията му пред съдия са прочетени и приобщени към доказателствения материал. Така че от тази гледна точка не виждам никакви промени. Именно, разпитът пред съдия е гаранция в този случай.

- Колко лица по това дело са разпитани пред прокурор?

- Със сигурност не знам, но К. е дал показания пред съдия.

- Вие почти месец вече сте шеф на Софийската градска прокуратура, имате ли вече представа какво трябва да се промени в работата на вашето ведомство, за да може то да действа по-ефективно?

- Два са начините за промяна. Единият е по законодателен ред да се променят правилата на сега действащия наказателен процес, което не зависи от нас. Другият начин е да се подобри организацията на работа. Тук е съветникът на главния прокурор Борис Велчев, негов бивш колега от Холандия Дато Стейтхаус, който е ангажиран по проект, финансиран по програма ФАР, за подобряване на мениджмънта за организация на работата на нашата прокуратура. Той ще присъства на работата на колеги от нашата прокуратура. Ще гледа 8 часа на ден кой какво върши, ще влиза и в съдебнизали да следи процесите, ще гледа как се изготвят обвинителни актове и т. н. След това ще излезе със свои препоръки за подобряване на работата ни.

- Какво бихте му казали вие?

- Че трябва да има някакъв филтър в системата, за да може да се отделя сериознотоот несериозното и прокурорите да се концентрират върху сериозни случаи и да не се занимават с несвойствени неща.

- Кои неща наричате несвойствени?

- Когато един гражданин влезе в приемния ми ден и заяви, че му е открадната котката. Имаме такива случаи. Много често се случва в кабинета ми да влизат такива граждани и ме занимават с проблеми от този род.

- Как може да се осъществи този филтър?

- Само по законодателен път. Така да се променят законите, че една такава голяма прокуратура да се занимава само с тежки наказателни производства, а по-леките да се санкционират административно с налагане на глоби, да не стигат до нас. В много от страните, които съм посещавал, между прокуратурата и гражданите има други органи, които поемат леките случаи. Някои неща свършват на етап полиция. Например, ако някой е карал без книжка или пиян. У нас на практика всеки може да заведе жалба срещу всеки и ние като прокурори сме длъжни да изследваме всяка една от тях, ' а това отнема доста време. Губи се време по проверки, по изготвяне на съответния акт. През миналата година за първи път в Градската прокуратура входящите номера на жалбите надминаха 10 000. Досега винаги сме имали четирицифрени индекси.

- А имате ли някаква идея относно състава, с който работите.

- В момента имаме над 20 човека, командировани в други прокуратури. Изчакваме конкурса за прокурори във Върховната касационна прокуратура да приключи. Тепърва обявяваме и конкурс за свободните щатни бройки.

- Имате ли информация какво става с тази група, която образно нарекохме "мъжете в черно" или "великолепната петорка", те трябва да се отчитат пред вас и главния прокурор Борис Велчев?

- Преди ден инспектирахме "великолепната петорка" заедно с главния прокурор. Те говориха повече от два часа какво са извършили през последните два месеца.

- Има ли напредък?

- Безспорно! Аз съм доволен и мисля, че до началото на март ще са готови първите обвинителни актове.

- Кое дело е най-напреднало?

- Не мога да кажа кое точно, делата са 19. Очаквам две-три да влязат в съда до 1 март.

- Делото срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" В. Д. между тях ли ще бъде?

- Няма да коментирам това, но със сигурност ще има обвинителни актове.

- Опитът с петимата обвинители би ли могъл да се приложи за цялата прокуратура?

- Въпросът е не да мултиплицираме този начин на работа, защото все още не можем да си го позволим като човешки и финансов ресурс.

- Прокурор Божидар Джамбазов отиде на крака да разпитва в кабинета му министър Р. О. , свидетел по делото срещу В. Т. . Той каза ли ви защо е предпочел министерския кабинет, а не собствения си, за да води разпита?

- -Движел се е единствено от идеята по-бързо да приключи с този разпит.

- Бил ли е ползотворен той?

- Да, каза ми, че е бил ползотворен.

- Какво повече е открил Джамбазов по делото?

- Не мога да коментирам, част от следствената тайна е.

- Защо според вас експериментът е успешен?

- Прокурорите са разтоварени от странична дейност - безбройни жалби с ниска степен на обществена опасност.

- Неразкритите убийства е най-тежката тема за вас.Търсите ли помощ отвън, за да откриете виновните затях.

- Съветите основно визират организацията на работа на колегите ни от чужбина. Тяхното законодателство и тип съдебна система са различни. Полицията разкрива престъпленията. Тя издирва извършителите на убийствата. Във Великобритания за 10-милионен Лондон 12 прокурори отговарят по делата за убийства. Единствено там има специализирано звено, което се занимава само с това. При тях системата е така устроена, че в момента на едно убийство се изпраща дежурният полицейски екип, който разследва по горещи следи. Когато полицията стигне до съпричастност на дадено лице с престъплението, чак тогава полицаите отиват при прокурора. Представят се всичките доказателства и прокурорът решава повдигане на обвинение. Оттам нататък прокурорът се ангажира със събирането на още доказателства. В този смисъл работата на прокурора започва от един късен етап, когато вече има задържан извършител. Ако няма извършител, прокурорът не се намесва. За сведение годишният бюджет на лондонската полиция е 10 млрд. лири, т.е. 30 млрд. лв. Правете си изводите за начина на организацията и техниката, с която те разполагат. Това е може би повече от брутния вътрешен продукт на цяла България, която всъщност е, колкото Лондон. Според мен прокурорът трябва да бъде ангажиран с делото, след като полицията открие извършителя.