Скоро чакаме развръзка за Яна от Австрия

4 Януари 2012 г.

Интервю на градския прокурор Николай Кокинов във весник  "Стандарт"

Палежите са опасна гавра с държавата
Натискат ни медии, не политици, казва Николай Кокинов
Антония Кюмюрджиева

Досегашният градски прокурор  на София Николай Кокинов получи втори мандат в средата на декември м.г. За него гласуваха 15 от 24 членове на Висшия съдебен съвет. Кои ще бъдат първите стъпки на обвинител номер 1 на София като началник през новата година? С еволюция или революция ще се усъвършенства Софийска градска прокуратура ? За отговорностите и предизвикателствата на новия стар пост говори пред "Стандарт" градският прокурор  на София Никола Кокинов.

Г-н Кокинов, имате ли в прокуратурата  сигнали за възраждането търговски пирамиди?
Нямаме. Бих посъветвал гражданите да не участват в т.нар. игри за лесни печалби.
Преди месец бяхте избран отново за ръководител на градската прокуратура  в София. Кой пръв ви поздрави?
Не помня. Председателят на комисията, която броеше гласовете, се ръкува с мен. Ако не ме лъже паметта, г-н Цони Цонев.
А кое беше първото нещо, което направихте?
Първото нещо, което свърших, бе да изпия глътка шампанско с колегите си. Цялото деловодство и всички ме чакаха в коридора. В живота си не съм целувал толкова жени за един ден. Беше мило.
В професионален план каква ще бъде първата ви стъпка?
Леки козметични промени по отношение на администрацията ни. Искам да попроменя съдържанието на част от отделите. Да акцентираме върху някои сектори, като увеличим хората там, в други да намалим. Пуснал съм още едно искане за втори зам. градски прокурор , г-жа Маргарита Немска. Тя ще бъде на мястото на Ваня Трифонова, която е във Върховна касационна прокуратура  (ВКС) от три месеца.
Къде са корените на успешния ви 5-годишен мандат?
Най-малкото е нескромно да твърдя, че имам успехи. Предпочитам другите да ме оценяват. Винаги съм се мотивирал в работата си с честност, почтеност, откритост и колегиалност. Вратите ми са били отворени за колегите - дебатирали сме, търсили сме и сме намирали най-доброто решение във всяка ситуация.
Как е оценявате работата на МВР по разследванията?
Като цяло е положителна. Нямаме с кой друг да разследваме, като изключим колегите от следствения отдел към СГП и от Националната следствена служба (НСлС), които се опитваме да натоварваме повече. Някои разследващи полицаи се справят по-добре, други по-зле, но като цяло имат желание. Помагаме им. Още преди 5 г. петима колеги бяха отделени в НСлС и поеха 20-25 от най-важните дела към онзи момент. Приключиха ги и ги внесоха в съда , една част вече са с присъди. Поставихме началото и на специализираната прокуратура , на съвместните екипи, които и в момента функционират и се оглавяват от Върховна касационна прокуратура  (ВКП ). Съединението действително прави силата. Отдавна сме открили топлата вода за това как трябва да се води едно разследване .
Няма ден без подпалена кола. Какво демонстрират подпалвачите?
Има три лица с повдигнати обвинения. По-скоро се тревожа, че палежите стават зловеща мода и гавра - първо, със собствеността на гражданите. Второ, се опъват нервите на колегите от полицията, които по обективни причини не могат да застанат до всяка кола и да сложат видеокамера на всеки паркинг. Повторно апелирам към гражданска съвест. Ако хората забележат лице, което буди и най-малкото съмнение, веднага да сигнализират. Определено има провокативност по отношение на държавността. След всяко задържано лице палежите продължават, което говори за една извратена, перверзна мода или за някаква друга по-лоша цел. Дано да не се окаже, че е така. Така или иначе този проблем може да бъде решен само с участие на цялото общество. С гражданска нетърпимост.
Защо прокуратурата  има голям брой дела за доразследване, а и оправдателните присъди са много?
Простата истина е, че повечето от делата за организирана престъпност в България са съсредоточени в София. Цитирам статистика на председателя на Софийския градски съд  (СГС), съдия Владимира Янева, която казва, че оправдателните присъдите са 13% за СГС, което е напълно европейски показател. В крайна сметка в едно демократично общество не може осъдителните присъди да бъдат 100%. Преди 5 г. оправдателните бяха около 50%. С всяка изминала година намаляват с по 5-10% и сега са в рамките на 13%. С оглед тежестта на казусите, сложността им и с оглед на огромния обществен интерес смятам са напълно нормални - естествено има какво още да се желае.
Последното решение по делото  "Соло" също бе оправдателно. Немалко упреци се изсипаха и по прокуратурата . Къде куца разследването?
Радвам се и се гордея, че семействата на жертвите подкрепиха прокуратурата  в този казус. Цитирам техните изявления, че обвинението няма вина по отношение на разследването. Не искам да говорим за вина. Подготвили сме протест на присъдата . Смятам, че Апелативният съд  ще кредитира нашата обвинителна теза. Не забравяйте, че и самият съд  беше раздвоен в мнението си, имаше особено мнение по въпроса.
Колко дела гледат колегите ви в Градска прокуратура ?
В София един прокурор  разследва между 50 и 60 дела и преписки, грубо казано по 2-3 на ден. Неприключени над един месец няма или ако има, то са единични бройки. Тази статистика ми служи за индикатор къде и кой от прокурорите  има проблеми. И ако колегата трайно не се справя, му се помага или за известно време се спира от доклад, ако му пречат обективни причини. Имаме изградена електронна система. Подхождам отговорно, най-малкото, защото сме обект на ревизии и проверки.
Опитвал ли се е някой да упражнява политически натиск върху работата ви?
Натиск никой политик не би си позволил. По-скоро, чувствам медиен натиск. Дали за добро или за лошо - не знам, но това е факт. На това може да се гледа и като на коректив.
Готова ли е ДНК експертизата от Австрия на космите по случая "Яна"?
Скоро я платихме. Учените от Австрия се ангажираха с 3-месечен срок, за да ни я изпратят. Може да бъде готова и по-скоро.
Какво става с разследването на убийството на Боби Цанков?
Не е спряно. Но нямаме разкрит извършител.
След като спецпрокуратури поемат организираната престъпност, какъв процент важни дела остават за вас?
След решението на Конституционния съд , който отмени част от текстовете, след анализ с колегите, стигнахме до извода, че спецпрокуратурата няма съвсем да облекчи нашата дейност. На практика тя ще разследва организираните престъпни групи, но не и деянията, които са извършили. До голяма степен това усложнява дейността ми. Колегата Светлозар Костов използва много удачно сравнение - "Ще наказваме вълчата глутница за това, че спи заедно, но не и за това, че ловува агнета". Ловът на агнета ще се разследва от нас, а глутницата - от спецпрокуратура. Не мисля, че това е най-удачното решение. Може би ще поемат 100-200 от делата ни.
Страхуват ли се още хората да свидетелстват?
"Страх" не е точното определение. По-скоро има някакви притеснения и досада по няколко причини. Никой не обича да му губят времето и да го влачат нагоре-надолу по кабинетите на прокурори, следователи , полицаи, на три инстанции в съдебната зала. Страх от отмъщение не бих казал, че има. Хората се поотвориха и ни имат доверие. Не е толкова беззъба държавата. А и нямаме такъв тип мафия, че свидетелите да се крият чак в миша дупка. Има програма за защита на свидетелите, тя си работи.
Ще ви липсва ли съдебната зала?
Винаги ми е липсвала. Не нежеланието да вляза в зала ме кара да стоя на това бюро. По-скоро невъзможността. Градска прокуратура  е колектив с около 400 човека. Непрекъснато през кабинета ми минават хора, това ми пречи да остана сам за повече от 5-10 минути. Нямам много време, постоянно трябва да се разрешават проблеми, спорове, неуредици. Това е единственото, което ме спира да влизам по-често в зала. Хората може би смятат, че чета всяко дело. Защото много пъти ме разпитват за конкретен случай. Нямам физическата възможност да прочета няколко хиляди дела и да видя доказателствата към тях. Има 90 прокурори в СГП и 100 следователи . Физически няма как да проследя дейността им.
Радват ли се бандитите на вашето отсъствие?
Нямам илюзии, че съм най-великият прокурор . По-скоро се възприемам като мениджър на голямо предприятие. Чисто административната дейност е огромна.