Николай Кокинов, градски прокурор на София: Нови спецекипи ще разследват данъчни престъпления

2 Март 2012 г.

Интервю на градския прокурор Николай Кокинов във весник  "Монитор"

Моделът на Студентския град е сбъркан, води до тежки инциденти

- Прокурор Кокинов, в последните няколко дни в столицата се случиха два тежки инцидента, които бяха поети от вашата прокуратура. Преди две денонощия в Студентски град загина студент, който бе прободен от свой съквартирант. Какво показва до момента разследването?
- Във връзка с този инцидент сме повдигнали обвинение по член 115 на И. Р., младото момче от Добрич. Преди инцидента той е стоял в стаята си и е спял, когато почерпените други младежи са дошли и на практика са извършили нападение над стаята, като са разбили вратата. Преди това другият му съквартирант го е тормозил, като го е будил и му е пречил да си почива.

- Какво означава обвинението, което е повдигнато?
- Този текст означава предумишлено убийство, но тъй като престъплението е извършено при превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, може да променим обвинението впоследствие в чл. 119, който предвижда лишаване от свобода до 5 години. То не е тежко умишлено престъпление и всъщност изразява точно случилото се във фаталната нощ между двете страни. Всяка една от тях има своя вина, с която е допринесла за крайния фатален резултат.

- Какво ви накара да мислите, че е възможно да промените обвинението в сравнително лек текст от Наказателния кодекс?
- Безспорно имаме нападение на трима души срещу един. Разбита е вратата на стаята, употребен е алкохол и е извършено нападение срещу лице, което не е предизвикало и не е търсило конфликт. От друга страна обаче, е налице превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, тъй като в крайна сметка се е стигнало до смърт.

- Ясно ли е в какъв момент обвиняемият е извадил ножа и е намушкал жертвата?
- Някои неща са ясни, но не мога да коментирам в момента фактическата обстановка, тъй като тя все още не е детайлно изяснена. Изчакваме да бъдат извършени експертизи и други следствени действия, които да доведат до изясняване на деянието.

- Този инцидент даде отново повод за полемика, смятате ли, че Студентският град трябва да бъде по-зорко пазен от полицията, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще?
- Веднага казвам, че не може във всеки блок и пред всяка стая да има полицейски служител, който да пази младежите едни от други. Говорим за пълнолетни лица. Те не са малки деца или лишени от дееспособност. Според мен обаче изцяло е сбъркан моделът на т.нар. Студентски град. Този модел, който съществува в момента, винаги ще генерира проблеми поради няколко причини. На практика това не е един студентски кампус. В случая говорим за приблизително 60 блока със студенти и помежду им има други жилищни сгради и нощни заведения. В чужбина навсякъде кампусите на университетите представляват място, което е изолирано от останалите жилищни квартали. В някои случаи дори е по-отдалечено и от самия град. В комплекса, където живеят студентите, има само спални помещения и стаи за учене, както и студентски столове, в които да се хранят. Тези кампуси са отделени физически със заграждения и там не се допускат външни лица. В такива кампуси няма място за други живеещи освен учещите се, да не говорим за барове или други нощни заведения.

- Това ли е основната причина според вас за подобни инциденти?
- Оттук тръгва проблематиката в този район, който е строен по социалистическо време и при друг тип социални условия. Тогава не е имало толкова засилен тип хулиганска престъпност и не е имало такива заведения в Студентския град. Ако в бъдеще време университетите не променят този модел и не отделят студентите си в отделни кампуси, то Студентският град ще продължи да създава същите проблеми. Очевидно е, че нито заведенията могат да бъдат затворени, нито да бъдат изселени останалите жители на района, които не са учещи.

- Какво показва вашата статистика? Наистина ли са ежедневие тежките инциденти в този квартал?
- Не всичко, което полицията извършва, се докладва в Софийската градска прокуратура. При нас се докладват само случаи, свързани със смърт. За съжаление скорошен пример е убийството преди няколко години на студента С. Б. пред дискотека „Амнезия”. Тогава отново имаше младежи, употребили алкохол, и безпричинно насилие. Пак повтарям - според мен всичко произтича от сбъркания модел, при който са поставени в съжителство студенти с толкова много на брой нощни заведения, които се посещават от всякакъв тип хора.

- При друг инцидент от миналата седмица в нощно заведение в центъра на столицата беше тежко ранен известният спортист Благой Иванов. Как върви разследването на това престъпление и до какви доказателства стигнахте? Какви са мотивите на нападателите?
- До този момент нашето становище е, че мотивите им са чисто пиянско-хулигански.

- Двете групи познавали ли са се помежду си?
- Нямам такава информация, въпреки че Благой Иванов е национално известен спортист и в този ред на мисли сигурно е бил разпознат от другата група.

- Какво точно се е случило във фаталната вечер?
- Какво може да се случи в пет часа сутринта в един бар? Много алкохол, много тестостерон и мускули и в крайна сметка са избухнали искри между двете компании и се е стигнало до масовия бой. Изчакваме стабилизирането на пострадалия, за да видим каква е и неговата гледна точка за този инцидент. До момента той е в неконтактно състояние. От показанията на останалите участници в инцидента успяхме да изградим фактическата обстановка, която да обоснове повдигането на обвинения срещу Д. С., който също е пострадал при инцидента и има шевове по главата.

- Той извадил ли си е медицинско свидетелство за тази травма?
- Той впоследствие отива в полицията, след като е бил вече зашит и медицински обслужен. От колегите разбрах, че следите от боя по него са видими. Очевидно схватката е била ожесточена и двете страни са проявили достатъчно сила и агресия.

- Какво разказва пред вас задържаният?
- Той си има своя версия - че не е употребил хладното оръжие, с което е пронизан И.. Други от свидетелите обаче твърдят обратното. Ножът, с който е извършено престъплението, все още не е открит. Така че основното доказателство в момента ще бъдат показанията на самия пострадал спортист. Когато бъде разпитан, той ще може да разкаже най-добре кой го е ранил и при какви обстоятелства е станало това.

- Ще поискате ли постоянното задържане на Д. С.?
- Да, днес ще поискаме постоянното му задържане от съда, тъй като се касае за опит за убийство, което е тежко престъпление. Много зачестиха тези случаи на агресия. В огромната си част те са свързани с употребата на алкохол.

- Как може да се реагира на подобни инциденти, които се случват на публични места като нощните заведения?
- Това не е нито първото, нито последното подобно нападение. По цял свят такива побоища се случват. Единственият вариант е може би охраната в подобен тип заведения да бъде засилена и да не се допускат в баровете лица с оръжия. Освен това е добре да се монтират навсякъде камери в заведенията и така ще се ограничат инцидентите.

- Във въпросния „Домби бар”, където беше ранен Б., имало ли е камери?
- Доколкото ми е известно – не.

- Не са били включени или изобщо не е имало монтирана система за видеонаблюдение?
- Не е имало монтирани камери.

- На този фон на криминалната обстановка в столицата можете ли да кажете, че има бум на битовата престъпност?
- Според последните анализи на районната и градската прокуратура се отчита слаб ръст по отношение на делата срещу т.нар. битова престъпност. Увеличен е обаче и броят на осъдителните присъди и внесените в съда обвинителни актове.

- В началото на годината от компетенцията на градската прокуратура беше извадено разследването срещу организирани престъпни групи и тези дела се прехвърлиха при колегите ви от „Антимафия”. Какви са новите предизвикателства пред вашата прокуратура?
- Преди дни бяха сформирани нови екипи, които имат за цел да разследват данъчни и икономически престъпления. В тях влизат освен прокурори, следователи, полицаи и служители на ДАНС. Сред делата, които ще бъдат разпределени на тях, са и тези за корупция по висшите етажи на властта. На пръв поглед за обществото това са скучни дела, но реално те генерират огромни приходи в бюджета, тъй като касаят престъпления за шест- или седемцифрени суми.