Интервю на градския прокурор Николай Кокинов пред Нова телевизия, Карбовски директно

2 Юни 2012 г.

Николай Кокинов: Чистката в прокуратурата никога не е спирала!

Водещ: Последните няколко седмици – шумни арести, присъди по знакови дела, сътрудничество с „Интерпол” и течове на информация – въобще екшън, в който са замесени популярни имена на лошите момчета. От страната на добрите днес тук е градският прокурор на София Николай Кокинов, здравейте.
Николай Кокинов: Здравейте.

Водещ: Говорим си на вие, да не сме толкова близки, нали, с прокурорите не бива човек да е много близък. Веднага ще питам къде, кой е къртицата, къде е къртицата и кой е?
Николай Кокинов: Търсим я, надявам се искрено, че ще стигнем, тъй като за никой разследващ екип не е приятно да знае, че зад гърба му се изнася информация и се обезсмислят усилията му.

Водещ: Да разкажем малко повече предистория по отношение на тази къртица.
Николай Кокинов: Предисторията е съвсем простичка. Преди няколко дни всъщност при нас постъпи оперативна информация, придружена заедно с един документ, намерен в автомобила на господин Б., който беше задържан.

Водещ: Кога е намерен, когато е задържан?
Николай Кокинов: Когато е задържан, е намерен един документ, който ни послужи за индиция и за достатъчно данни да започнем едно досъдебно производство за издирване на въпросната къртица, а на кратко казано – през 2008 година представители на четири държави се събират, за да обсъдят престъпната дейност на господин Б.

Водещ: Кои държави са това?
Николай Кокинов: Няма да ги изброявам умишлено, тъй като не искам да се злоупотребява след това с възможните къртици, тъй като на практика и представители на всичките тези държави са могли да я изнесат тази информация към господин Б.

Водещ: България и Италия – ще позная две от тях.
Николай Кокинов: И така да го кажем, в Хага е срещата. Горе-долу всяка държава има по четири-пет представителя на тази среща.

Водещ: България също.
Николай Кокинов: Да, разбира се.

Водещ: Пет човека са нашите.
Николай Кокинов: Така да ги наречем, грубо казано. И на тази среща естествено се коментират различни неща, всяка от страните докъде е стигнала в разследванията си и респективно си разменят документи и информация. Няколко, така, часа по-късно постъпва информация към господин Б., което е тревожно.

Водещ: Това е преди четири години.
Николай Кокинов: Да, преди четири години, но за съжаление чак сега ние разбираме за това нещо.

Водещ: Тогава въпросът е от кои институции са били тези пет човека и на какво ниво са били нашите петима.
Николай Кокинов: Съвсем простичко – участниците в тази среща са представителите на полицията и магистрати.

Водещ: Съдии и прокурори имало ли е?
Николай Кокинов: Не, съдии не е имало, прокурори и представители на полицията.

Водещ: Прокурори и полицаи търсим.
Николай Кокинов: Точно така, да.

Водещ: Или чужденец, не е изключено.
Николай Кокинов: Разбира се, в крайна сметка в тази среща са участвали, както казаха, около 20 човека. Никой не е, така, доказано невинен до този момент, и би следвало по логика да разберем, че всеки един от участниците би могъл да разпространи тази информация. Сега, ние сме поискали от колегите от Италия повече подробности относно информацията, която те, така, доста лаконично са изпратили към нас, тъй като за нас е важно да получим подробностите, за да...

Водещ: Каква е тази лаконична информация, която идва от Италия?
Николай Кокинов: Тя е оперативна информация. Тя би могла да индивидуализира вече наказателната отговорност и каже кой е действително предателят.

Водещ: Е, каква е, аз не разбрах каква е?
Николай Кокинов: Няма как да ви я обясня, тъй като и аз самия в момента не я знам. Тя е много лаконична. Те разполагат с информация, която би могла да ни послужи за...

Водещ: А, те казват – ние имаме информация за този и този човек...
Николай Кокинов: Точно така, да и ние сме я поискали тази информация.

Водещ: Между другото документът, който намирате в колата на Б., вие го наричате Б., нали, господин Б, ние го наричаме Б., на какъв език е този документ, който го уличава, че е...
Николай Кокинов: Доколкото си спомням той е преведен този документ на български език, но документът е най-малката част от този пъзел. Всъщност ние се тревожим повече от това, че по-голяма част от информацията, която се е дискутирала на тази среща е отивала към него. Не е само въпросният документ. Той е една малка част от общата картина, но той е индицията, че нещо е отивало към него.

Водещ: Означава ли, че вие се нуждаете от сериозно почистване на къщичката?
Николай Кокинов: Тя, къщичката, никога не е преставала да бъде почиствана, както всеки един дом, иначе се натрупва прах и боклук.

Водещ: Натрупания и колко прах и боклук във вашата къщичка?
Николай Кокинов: Не мога да кажа, но мисля, че разполагаме с достатъчно мощни прахосмукачки.

Водещ: Ако влезем много в метафорите, ще се объркаме така. Не питам за имена, но помолих да ми кажете кои институции са били там от петимата и имате ли въобще списък на хората.
Николай Кокинов: Разбира се, че имаме, срещата е протоколирана, имало е протокол.

Водещ: Не е от Градска прокуратура човек, който е там, и е явно от друга прокуратура човек, който е там, и е явно от друга прокуратура.
Николай Кокинов: Нека да не уточняваме, за да не се почувстват наклеветени колегите, в крайна сметка един е бил вероятно предателят, не всичките, да не се почувстват засегнати, затова спазваме една дискретност. Да, може да са били и двама, но има вероятност да е бил един.

Водещ: Имате списък и ги разпитвате.
Николай Кокинов: Имаме списък. По-важна е информацията, която ще получим от чужбина.

Водещ: Значи не ги разпитвате още.
Николай Кокинов: Какво правим, ще запазя в тайна. В крайна сметка това трябва да прочете дискретно като разследване, за да има добър ефект.

Водещ: Другата седмица да очакваме още...
Николай Кокинов: Винаги очаквайте. Никога не сме спирали, да. Пресата продължава да действа и ще продължава и за в бъдеще.

Водещ: Пресата, защото пресата...
Николай Кокинов: Да, преса по отношение на престъпността.

Водещ: Кога се срещнахме за последен път, в радиото ли беше?
Николай Кокинов: Преди години.

Водещ: Тогава пресата действаше ли?
Николай Кокинов: Беше почнала, така, да набира скорост. Мисля, че няма кой да я спре вече.

Водещ: По-меко действаше тогава според мен.
Николай Кокинов: Може би да, но мисля, че в момента увеличава скоростта си.

Водещ: Можем ли да обсъдим Б.? В мен напира някаква особена, такава, гордост, мафиотска, че имаме на толкова високо ниво в европейската мафия представител. Той на високо ниво ли е или обикновен шанаджия?
Николай Кокинов: Смятам, че по стандартите на европейската престъпна скала е на високо ниво. Това, което прочетох в италианската заповед за арест, европейската заповед за арест, която получихме, която другата седмица ще се разглежда по същество, звучи така сериозно, много сериозно. Общо казано транспортира от Южна Америка с.

Водещ: Не лично той, нали, в смисъл?
Николай Кокинов: Не лично той, неговата организация.

Водещ: Да.
Николай Кокинов: Чрез негови хора транспортира чрез плавателни средства наркотик в големи количества към Европа.

Водещ: С кораби, откъде?
Николай Кокинов: С кораби. Наема ги човекът.

Водещ: А откъде?
Николай Кокинов: Нека това да го видят колегите в съдебната зала. Не искам предварително да улеснявам дейността на защитата. Тя все още не е запозната детайлно с подробностите. Другата седмица предстои Градският съд да реши дали ще изпрати господин Б. към Италия, кога и при какви условия. Защото знаете, че той е подсъдим.

Водещ: Другата седмица?
Николай Кокинов: Да, другата седмица. Той е подсъдим по дело за пране на пари в Софийския градски съд. Поради което българският съд има няколко алтернативи. Едната е да го остави тук докато стигне до присъда българска, а другата е временно да го даде на италианските власти. Респективно те след като си свършат работата с него, в смисъл извършат необходимите процесуално следствени действия да го върнат за съдебните заседания. Изобщо, съдът ще прецени, какво да направи с искането на италианските колеги.

Водещ: Когато питат министър Цветанов кой ще замести Б. той казва той отдавна, твърде отдавна работи, затова трудно е да се изкачи на това ниво сега.
Николай Кокинов: Така е.

Водещ: Колко години е работил Б.?
Николай Кокинов: в нашето полезрение, говоря на Градска прокуратура, влезе около 2007 година.

Водещ: Колко тона е прекарал?
Николай Кокинов: Трудно ми е да кажа, колко е прекарал. Тъй като при нас той е подсъдим за „пране на пари”, а не за трафик на наркотици. Но ние предполагаме, че всъщност парите, които пере са генерирани от такъв вид трафик.

Водещ: Да. Всъщност, онова, което знаете със сигурност е, че той има твърде много пари и не му знаете произходът на тези пари.
Николай Кокинов: Така е, да. Той инвестира в България в недвижимости, строи различни неща, които са конюнктурни, в смисъл генерират законни доходи в последствие. Говоря за курортни комплекси, хотели и подобни.

Водещ: С много уважение към вашата работа, без да омаловажаваме нищо, което правят нашите служби, имаше ли вариант без италианците да подскажат, че трябва да го задържим, че трябва да работим по него, вие да си го оставите да продължава да работи?
Николай Кокинов: Както забелязахте, ние го задържахме по българското дело. Тъй като получихме информация от специални разузнавателни средства, че се кани да бяга.

Водещ: Аз това не го разбирам. Той е достатъчно умен да пренася 40 тона, поне по моята информация, от Южна Америка дотук и дори да ги продава в Европа, а не е достатъчно умен като прави оазис на морето, на Лозенец неговите неща да не успее някак си?
Николай Кокинов: Както знаете, малкото камъче понякога обръща колата и всеки си намира майстора.

Водещ: Кое е малкото камъче в случая?
Николай Кокинов: С един прихванат телефонен разговор.

Водещ: Прихванат телефонен разговор?
Николай Кокинов: Прихванат телефонен разговор към съпругата му, в който той изразява, ярко манифестира желанието си да напусне нелегално страната, опасявайки се от правосъдието. Това послужи като основание да поискаме от Градския съд да го задържи под стража. Градският съд го задържа. Вчера и Апелативният съд потвърди мярката задържане под стража. Е, така, че предполагам, че господин Б. скоро няма да напусне килията.

Водещ: Дали в Италия, дали тук?
Николай Кокинов: Да, дали в България или в Италия. Може би ще попътува към Италия, но може би не. В крайна сметка съдът ще прецени.

Водещ: Колко години ще получи тук за прането и колко години би могъл да получи в Италия?
Николай Кокинов: Не бих могъл да гадая, а и не бих искал да изглежда като намеса в работата на съда. Когато приключи делото ще му поискаме това, което преценим.

Водещ: Да завършим с него, над него има ли друг?
Николай Кокинов: На този етап не сме установили. Колегите от Италия не са дали индикации, че над него има някой.

Водещ: Брей, той продава на цяла Европа?
Николай Кокинов: Талантлив човек е явно.

Водещ: Отворил е сергията сериозно. Ето, тук дали ще ми отговорите на този въпрос. Дали е бил Б. сътрудник на полицията?
Николай Кокинов: Това вече не зная, няма как да ви отговоря.

Водещ: Нали го слушате?
Николай Кокинов: Нито той ми е признал, нито полицията ми е казала подобно нещо.

Водещ: Добре, между другото ние не се ли дискредитирахме с това, че имаме теч на информация или продължаваме да обвиняваме, че италианците някой друг от други две страни биха могли?
Николай Кокинов: За никого не е приятно да има такъв теч на информация. Но пак казвам, все още не е доказано с български произход ли е течът.

Водещ: Добре, да поговорим, за кой, за домовата книга, за Т..
Николай Кокинов: Друг виден български гражданин, който издирваме от дълги години. Знаете, че главният прокурор поиска искане за екстрадиция, която отправи към правосъдието на Обединените арабски емирства. В ход е съдът в Обединените арабски емирства. Това е едно производство пред което, в което ние представяме нашите доказателства. Образно казано защо издирваме този човек. Описали сме доказателствата, на които се базираме. Съответно неговите защитници ще казват, че той 3е добър човек, че не бива да се връща в България. Съдът е този, който ще отсече дали ще се върне. Затруднява ни фактът, че това е държава извън Европейския съюз.

Водещ: Шансът да го върнат?
Николай Кокинов: Шансът е както във всяко едно състезание – петдесет на петдесет. Или губиш или печелиш.

Водещ: Не е много голям, защото можеше?
Николай Кокинов: във всеки съдебен спор това е шансът.

Водещ: За размяна?
Николай Кокинов: Съдът е този, който ще го каже. Не искам да провокирам. Много неща има и биха могли да се случат, но не искам да провокирам правосъдието в тази държава, което предстои да се произнесе.

Водещ: Ако толкова са страшни тези момчета, защо така успяват да излязат, да си ходят, да си тръгнат, да работят? Как досега работиха?
Николай Кокинов: Много лесно човек може да напусне територията на страната. Не е същото, както преди 25 – 30 години, когато бодлива тел опасваше държавата.

Водещ: Сега е много по-трудно за вас, това е ясно.
Николай Кокинов: Така е, да.

Водещ: То се оказва, че човек може да си вземе гаранцията от сто хиляди и да излезе, дори няма да им се увеличи.
Николай Кокинов: За съжаление, така е. За съжаление, така е. Предполагам, че визирате за братя Г. случая.

Водещ: Да.
Николай Кокинов: Забраната за напускане на страната не е същата. Същата ефикасност няма, както преди двадесет години. Просто, ние сме част от света вече. Границите са отворени. Много лесно един човек с пари би могъл да си купи фалшива самоличност, пък и даже да не я купува, да прекоси през някоя паланка границата, вместо да минава през ГКПП.

Водещ: Откъде са минали Г., знаете ли?
Николай Кокинов: Само Господ знае.

Водещ: Ако бяха минали през Кулата щяха ли да ги спрат?
Николай Кокинов: Вероятно щяха да излязат в компютъра. След като имат забрана за напускане територията на страната, но никой престъпник, който е тръгнал да бяга и е обявен за издирване не напуска през официален контролен пункт.

Водещ: Вече квалифицирате като престъпници?
Николай Кокинов: Те са доказано осъдени и доказани престъпници.

Водещ: това дава обаче много интересен пример за всеки, който е осъден и чака съдебната охрана. Как се казва охрана на съдебната власт да го прибере.
Николай Кокинов: Това е един луфт в закона и не случайно го казвам. Всеки един състоятелен подсъдим, осъден, който има желание да избяга би могъл да го стори.

Водещ: Колко такива имаме, които са осъдени и са избягали?
Николай Кокинов: Процентно беше изнесена информация около три-четири процента. Значи, 300 – 400 човека се отклоняват годишно от изтърпяване на присъдите си.не всички напускат страната. Някои ги хващат след медец-два, но някои с години се издирват.

Водещ: Те си решават, че няма да ходят в затвора днес и продължават?
Николай Кокинов: Така е, но никой не е по-голям от държавата. В крайна сметка международното сътрудничество е много засилено. Виждате, че рано или късно, и Х. А. и той беше задържан.

Водещ: да, де, но има ли резон въобще в тази информация, че Г. са прибрали от таза американска агенция за борба с наркотиците.
Николай Кокинов: Никаква идея нямам къде е местоположението на братята Г..

Водещ: Не знаем къде е, но вярваме ли, че са разполагали с протекцията на ДЕА?
Николай Кокинов: Как мога да зная, нито ДЕА ми е казала, нито Г. са ми казали, че Деа ги пази.

Водещ: Ако ДЕА ги приберат те няма да се обадят на нас?
Николай Кокинов: Предполагам.

Водещ: От момчетата да минем към врачките и жълтите вестници. Няма явно да победите жълтите издания, които всяваха паника по време на земетресението?
Николай Кокинов: Прокуратурата няма да се занимава с тази дейност. Аз призовавам хората да запазят търпение, спокойствие и да не се поддават на подобен тип евтини слухове.

Водещ: А на хората им е доста трудно да се поддават, защото са под стрес и в един ден прочитат и отиват на врачки и тя казва утре в 7 часа, ще има в седем и половина.
Николай Кокинов: Трябва да ги възприемат по-лековато от този тип жълти издания и този тип пророкувания. Аз никога лично като човек не съм им предавал някаква тежест и ги посрещам с насмешка.

Водещ: дори, когато пишат за Вас?
Николай Кокинов: Зависи, според информацията.

Водещ: Вярно ли е, че сте казал следното изречение – общата престъпност, конвенционалната е овладяване и по-скоро престъпният бизнес се ориентира към финансовите сфери, край на цитата?
Николай Кокинов: Да, извадено е от едно мое интервю това. Действително забелязваме от няколко години насам концентрация и увеличение на финансовата престъпност. Говоря за фалшифициране на кредитни карти, платежни инструменти, точене на ДДС, транзакции банкови. Това е модерната престъпност. Седиш си вкъщи, няма риск, няма някой да те срещне, да те набие, щракаш на компютъра, подменяш информацията, лепиш магнитни ленти, това са новите бандити, да. Ние пък се прегрупираме опитвайки се да дадем противодействие на този вид престъпност.

Водещ: Твърдите ли, че влизането в къщите е спряло?
Николай Кокинов: Не, не твърдя, но е в едни нормални граници, които в цял свят ги има. Навсякъде има грабители. Въпросът е някакви нормални проценти да има. Чисто статистически като четем годишните анализи, които и МВР и ние правим всяка година няма там някаква проблематика сериозна, за да й се отделя внимание. Има бум на финансовите престъпления.

Водещ: Въпреки, че дори и Цветанов признава, че битовата престъпност?
Николай Кокинов: Тя много тормози този тип престъпност особено малките населени места. Аз чудесно разбирам, че за един възрастен човек, примерно в едно малко населено място това да му откраднат бурканите е трагедия. Не се шегувам. Точно, няма как да преживее зимата. Някой може би няма да му отдаде стойностно изражение, че примерно тези буркани са двеста или триста лева, но за този човек това е всичко. В този смисъл не го подценявам, но говоря чисто статистически. Няма някаква опасна тенденция по отношение на този тип престъпност, тъй като тя лесно се регулира с полицейско присъствие и будна гражданска активност, разбира се.

Водещ: Е, вие вярвате, че общата конвенционална престъпност е овладяна в някаква степен, в нормални граници?
Николай Кокинов: Смятам, че няма тревожни тенденции в тази насока.

Водещ: Последен въпрос, подозрително изглежда понякога, че зачестяват арестите, когато има доклад за правосъдие и вътрешен ред, европейският доклад, съвпадение ли е това?
Николай Кокинов: Аз няколко пъти вече го казах, това е съвпадение някакво.

Водещ: Съвпадение случайно.
Николай Кокинов: Ако смятате, че имаме някаква заповед или директива ето, идва доклад от утре, почвайте по два обвинителни актове да пишете, примерно. Няма, това е.

Водещ: И това не е лошо, преди това нямаше, поне по доклада не се работи.
Николай Кокинов: Като цяло, аз не случайно казах, че държавната машина е на голяма скорост. Трудно се спира държавата, когато е тръгнала.

Водещ: Държавата да тормози някои хора?
Николай Кокинов: Да тормози престъпниците. Всеки нормален човек иска това от държавата.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Пожелавам ви успех.