Роман Василев, зам. градски прокурор на София: "Дубай може и да не ни върне Т.".

30 Май 2012 г.

Интервю на на зам. градския прокурор Роман Василев пред весник  "Монитор"

Ива Григорова
Роман Василев, зам. градски прокурор на София: "Дубай може и да не ни върне Т.. В момента един прокурор от градска прокуратура има по 200-250 преписки и 70 -100 досьдебни производства."

- Прокурор Василев, Н. М. вече се издирва в цял свят заради разследването по убийството на Боби Цанков. Защо чак сега?
- Н. М. е един от обвиняемите по това дело. След изчезването му той беше обявен за общонационално издирване, после беше пуснат с Европейска заповед за арест от Европол. Нормално е, след като I не беше открит, да се започне издирване от страна на Интерпол по линия на международното полицейско сътрудничество във всички 190 държави на Интерпол.

- Как се стигна до ареста на Х. А. и каква е процедурата по връщането му у нас?
- С образуването на досъдебно производство спрямо него и т. нар. група на Чуковете за разпространение на ; наркотици е предприето издирването му. Не е открит на адреса му и прокуратурата е ползвала възможността да го търси в цяла Европа с Европейска заповед за арест и е издирван и от Интерпол. Между Дубай и  България има спогодба и главният прокурор г-н Борис Велчев е направил съответните искания. Процедурата е стандартна. Дубайските власти трябва да предприемат мерки по екстрадирането му.

- Хипотетично те могат ли да откажат да го пратят у нас?
- Да, случвало се е. По делото за убийството на ямболската адвокатка Н. Г. английските власти отказаха да върнат една от подсъдимите, въпреки че имаме спогодба и с тях. Същото се случи и с В. М., която има 8-годишна ефективна присъда. На няколко пъти ни е отказвана екстрадицията й. Всяка една страна има правото да откаже.

- Освен делото за разпространение на дрога, има ли друго образувано срещу Т.? Има ли и други негови хора, които се търсят?
- Издирва се Х. В.. Материалите срещу тях двамата са отделени. Друго дело няма.

- Защо се стигна и до оправдателни присъди по делото „Наглите"? Очаквате ли промяна при разглеждането на процеса от апелативния съд?
- Всичко е свързано с доказателствата. Протестирали сме оправдателните присъди. Надяваме се апелативният съд да възприеме нашата обвинителна теза. Отвличанията са тежки престъпления навсякъде и спрямо тях се подхожда много сериозно. Бяхме длъжници на обществото. Показа се пълното взаимодействие между МВР и прокуратурата. Успех, който намери широк положителен отзвук не само у нас.

- Присъствахте на изравянето на труповете на И. П. и Ю. Л.. Какво се случи с разследването за убийствата им?
- Делото е висящо. Предстои скоро да се анализират доказателствата, за да се прецизират окончателните ни действия по приключване на производството.

- Намерихте ли парите, платени като откупи на бандата за отвличания?
- Установени са само парите на А. Б.. Сумата бе публично дарена на фондация „Утре за всеки". Срещу нея още от 2010 г. има образувано дело за присвояване. Имаме сериозни данни, че цЬондацията е изразходила парите неправомерно. За останалите похитени е много трудно да се установи какъв е пътят на парите, които са дадени като откуп.

- Напоследък има много разследвания за данъчни измами. Какви са най-новите тенденции в този вид престъпления?
- Данъчните престъпления в условия на рецесия са често срещано явление. Производството е свито, държавата въвежда стриктен контрол от страна на данъчните за следене на целия оборот. Въведе се електронно свързване на касовите апарати за всички фирми. Оказва се, че оборотът се е увеличил, както и дължимото ДДС. Така може да се прецени доколко един търговец е коректен. Тенденциите са да се намали дължимото ДДС и да се намалят приходите. Чрез укриване на доходи или завишаване на разходи.

- Има ли обособени големи играчи в този бизнес?
- Ежедневно постъпват материали от НАП. Към момента има подписано и споразумение между главния прокурор и министъра на финансите за срормирането във всяка окръжна прокуратура и поделение на НАП на щабове за противодействие на данъчните престъпления. Винаги трябва да се дисциплинира данъкоплатецът - с контролни проверки, с превантивни мерки. Не казвам, че престъпленията ще спрат, но ще намалеят и ще са в по-приемливи граници.

- Имате ли представа какви щети се нанасят на държавата чрез данъчни престъпления?
- Преди около седмица-две се сключи едно споразумение за участие в организирана престъпна група. Там ставаше въпрос за няколко милиона лева спестено ДДС. Много са случаите, в които става дума за милиони и акумулиране през фиктивни фирми и несъществуващи сделки.

- Какво стана с делата, образувани след акция „Тузари" съвместно с НАП?
- Образуваните досъдебни производствата са над 30. Всяка една съмнителна покупка или операция с финансови средства се анализира, особено когато става въпрос за физически лица. Акцията е насочена към хора с имоти за над 500 000 лв., които са купували коли за по 100 000 лв., яхти, самолети.

- Можете ли да назовете някой по-фрапантен случай?
- Наскоро при съвместната ни работа с Дирекция „Незаконно строителство" -Столична община постъпиха материали от главния архитект за абсолютно незаконна къща, чиято разгъната площ е над 1600 кв. м. Прилича на Белия дом. Намира се в околностите на София и е построена върху държавна собственост. Образувано е досъдебно производство.

- Какво е мнението ви за проекта за нов Наказателен кодекс?
- Положителното е, че е намален броят на престъпленията, които ще се разследват от окръжните прокуратури. Това ще даде възможност да се увеличи качеството на разследването. В момента един прокурор от градска прокуратура има по 200-250 преписки на бюрото си и между 70 и 100 досъдебни производства. Не може физически един човек да даде най-доброто от себе си при такава натовареност. Това не значи, че прокуратурата внася некачествени обвинителни актове - оправдателните присъди за 2011 г. са едва 6,5%. Много е важно, че в законопроекта е използван терминът „престъпно сдружение" вместо досегашните „престъпно сдружение", „престъпна група" и „организирана престъпна група".