Вероятно щяхме да осъдим Д., ако беше жив; Кандидатирах се отново за ръководител на Апелативната прокуратура

31 Май 2012 г.

Интервю  на зам. градския прокурор Божидар Джамбазов пред весник "България днес"

Кой е той:  
Божидар Джамбазов е един от най-опитните и уважавани магистрати в Софийска градска прокуратура, на която е заместник ръководител. Джамбазов оглавява и спецзвеното към прокуратурата, което работи за предотвратяване на измами с европари.  Самият главен прокурор Борис Велчев определя колегата си като един от най-подготвените магистрати.

Джамбазов нашумя с делата "Топлофикация", "Кремиковци", срещу А. Т. и срещу П. П.. Всичките те завършиха с осъдителни присъди.
 
Акценти: 
1. Прокурори проверяват сегашната "Топлофикация"  
2. Не са ме подкупвали  
М. Н. 

  - Прокурор Джамбазов, нашумяхте с процесите "Топлофикация" и "Кремиковци". Остана ли нещо скрито по делото срещу В. Д.?
 - Едва ли нещо е убягнало от вниманието на хората, защото процесът е публичен и бе доста следен от медиите. Всичко е в кориците по делото и стана ясно по време на съдебните заседания. Едно подобно дело трудно би обхванало цялата дейност на дружество като "Топлофикация", тези дела касаят конкретни деяния, за които смятаме, че са престъпление.

  - Но все пак В. Д. често в изявления атакува прокуратурата, че не проверява сегашната "Топлофикация", в която според него има куп нередности?  
- В прокуратурата продължиха да постъпват жалби и след като В. Д. бе обвинен. Хората си мислеха, че наблюдавам всички преписки срещу "Топлофикация", а това не е така. Заради делото което водих срещу г-н Д. хората започнаха да изпращат жалбите си директно към мен. Мога да кажа, че колегите ми продължиха да извършват проверки по отношение на  "Топлофикация" и след 2006 г.

- Успяхте да постигнете осъдителна присъда от 9 години затвор на А. Т.. Смятате ли, че и следващите инстанции ще потвърдят това решение и той ще влезне в затвора?  
- Това е дело, по което работихме с колегата Роман Василев. Ние сме убедени, и се надяваме, че нашата теза и обвинителен акт ще издържат проверката на всички инстанции.  

- По ваше настояване бе признат за виновен и П. П.., който бе подсъдим заедно с И. Т.. Доволен ли сте от решението на съда?  
- Това дело започна и по отношение на И. Т.. От мотивите на съда стана ясно, че се приема,че и той е участвал в извършването на описаните в обвинителния акт деяния. Единствената причина да не се стигне до присъда срещу Д. бе неговото убийство.

- Вие наблюдавате дела, в които се касае за милиони. Опитвали ли са да ви подкупят?  
- В никакъв случай сумата на едно дело не може да е критерии за това, колко е сложно то. Имал съм дела, които са били за милиони, а се е работило много лесно. В други процеси става дума за по-малки суми, но са били много по-тежки за събиране на доказателства. На мен не са опитвали да ми влияят включително и по тези дела, които са медийно известни.

- От какво най-често се жалват хората в прокуратурата, когато искат среща с ръководството на СГП?  
- По мои наблюдения, най-често са недоволни от това, че техните преписки не се решават достатъчно бързо. Изразяват и недоволства от актове на колеги. Бих искал да подчертая, че проверка на актовете се извършва или по съдебен ред или от по-висшестоящата прокуратура.  

- Напоследък се говори все по-малко за злоупотреби с пари от еврофондове, означава ли това, че те са вече рядкост?  
- Трябва да правим разлика дали тези злоупотреби са престъпления или административни нарушения. В началото при създаването на специализираното звено постъпваха стотици сигнали и в обществото се създаде чувството, че има прекалено много престъпления. Но на практика в повечето случай става дума за административни нарушения. Не смятам, че има прекалено много престъпления.

- Какви са основните хитрости, които прилагат родните престъпници?
- Най-често се попълват неверни данни в документите. В много случай, например при подпомагането на земеделието, хората декларират по-голяма селскостопанска площ от тази, която притежават или обработват, за да получат повече пари.

- Има ли спецзвеното към прокуратурата ресурсите да се бори с този вид престъпление?
- Притежаваме нужните ресурси. Има едно много добро взаимодействие с МВР, защото смисълът е да работят заедно прокурори и разследващи полицаи. Натовареността на обвинителите в звеното за борба със злоупотреби с еврофондове е по-малка от тази на другите колеги, но за сметка на това пък делата, с които се занимаваме са доста обемни и изискват специфични познания в областта на европейското финансиране. Идеята на тези специализирани звена е натовареността да е по-малка, за да може по-бързо да се обработват получените сигнали и да се решават преписките.

- Наскоро се провали изборът за ръководител на Апелативната прокуратура, в който участвахте. Ще се кандидатирате ли отново?  
- Вече съм се кандидатирал. Мисля, че съм последователен в действията си, така че ще участвам и в новия избор.