Градският прокурор на София Николай Кокинов: Ако Ц. е невинен, чии е подкупът от €20 000

31 Октомври 2012 г.

Интервю на градския прокурор Николай Кокинов пред в." Телеграф"

КАТЯ ИЛИЕВА

- Г-н Кокинов, изненада ли ви оправдателната присъда на Софийския градски съд по делото срещу ексвоенния министър Н. Ц., съдията П. С. и Т. П. за подкуп? Какво не достигна на държавното обвинение, за да защити тезата си?
- Колкото и странно да изглежда - да, изненадан съм. Първо, защото имам огромно доверие в наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов, който изготви, внесе и защити обвинителния акт. Второто -защото имаме силно оръжие - надлежно разписани от съдия спецсредства. Разполагаме и с най-важното - предмета на престъплението - подкупа от 20 000 евро. На фона на всичко това внезапно градският съд оправдава тримата подсъдими. За мен остават открити два въпроса - кой тогава е собственик на тези пари и откъде се появиха те в правното битие? Не случайно днес по друг повод използвах аналогичен пример, че ако имаме убийство и извършител, който да бъде оправдан, то впоследствие трябва да търсим друг извършител. В конкретния случай имаме оправдани 3 лица и налични 20 000 евро, за които няма собственик. Къде да го намерим тогава? Тези пари сега остават да висят със страшна сила и не мога да намеря отговор на този въпрос. А дали прокуратурата е допуснала грешка в работата си ще стане ясно, след като излязат мотивите на съда. Те все още не са факт. Не знаем магистратите какво са приели за установено и какво са отхвърлили. Факт е, че е неприятно прокуратурата да загуби едно такова обществено значимо дело.
То се наблюдаваше от медиите, от гражданите, предполагам и от ЕС. Затова е важно да изясним причините, заради които се стигна дотук, но при всички случаи ще протестираме оправдателната присъда. Надявам се втората инстанция да уважи нашето твърдение, че Ц., С. и П. са извършили трите престъпления, за които ги обвиняваме. Както се казва, рибата е още в морето. Засега сме спечелили право на протест.

- Прокуратурата ще извади ли нови козове на втора инстанция, за да подсили тезите си?
- Ще мога да ви отговоря на това, когато се запозная с мотивите за решението. След като не разполагаме с аргументи, не можем да противопоставим контрааргументи.

- Н. Ц. се закани, че ще съди прокуратурата. Притеснява ли ви това?
- По Закона за отговорността на държавата всеки, който е бил оправдан на всички инстанции, има право да потърси обезщетение. Все още обаче е много рано г-н Ц. да заплашва и да завежда искове. Нека да му напомним, че делото, по което той е подсъдим, ще се гледа на още две инстанции.
Едва тогава ще се разбере дали изобщо ще се наложи да има подобни претенции към нас. Това не ни притеснява, той като не сме отишли на съд с мнението, че ще загубим този процес. Не можем да имаме угризения, в което смятаме, че сме сигурни. Пак ще попитам чии са тези 20 000 евро?

- До ареста П. С. е работел като съдия в Софийския градски съд, който на практика го оправда. Това притеснява ли ви?
- Не бих искал да хвърлям подобни обвинения. В крайна сметка това е компетентният съд, когато се касае за магистрати. В крайна сметка съдията не си е направил отвод, прокуратурата не е поискала отвод. Ако сме имали някакви опасения или притеснения, щяхме да реагираме. Щом не сме го направили, значи всичко е било наред. Вярвам на колегите, но това не ми пречи да подлагам на преценка техния акт.

- Делото се превърна в прецедент заради факта, че в залата бяха допуснати камери и фоторепортери, които да снимат кадрите от СРС-та. Тази показност не изигра ли лоша шега на защитата или наля вода в мелницата на общественото доверие към вас?
- Това нито е попречило, нито е помогнало. Нямаме какво да крием. Доказателствата са такива, каквито са.

- Г-н Ц. заяви, че делото срещу него е политическо, а прокуратурата е била използвана като маша. Докато разследвахте случая, обади ли ви се някой политик?
- Точно тези думи на г-н Ц. са обидни и не ги приемам. За мен твърденията му са неоснователни и несериозни. Става дума за елементарен казус. Има твърдение за подкуп, има разговори, има СРС-та, има и 20 000 евро. Не виждам къде е политическият момент. Доколкото ми е известно, към момента на повдигане на обвинението той не е бил политически функционер. Не бих търпял някой да отправя упреци към прокуратурата за политическо заиграване. Нито един политик не ми се е обаждал и за мен всичко това звучи несериозно, необективно и голословие Бих приел упреци, че не сме си свършили както трябва работата, но подобни реплики от страна на подсъдимия са недопустими.

- Мислите ли, че оправдателната присъда ще послужи на Ц. да си пробва късмета на политическата сцена?
- Опасявам се, че точно тук е заровено кучето, образно казано. Доколкото съм чул от медиите, Н. Ц. действително демонстрира политически амбиции за предстоящите парламентарни избори. Струва ми се странно, че едно лице, което се занимава с политика, сипе обвинение срещу прокуратурата, че също се занимава с политика, което априори е невярно.

- Преди време премиерът Бойко Борисов ви даде над 100 необезпечени договора за обществени поръчки, сключени от предния кабинет. Докъде стигна разследването по тях?
- Някои от тях приключиха, повдигнаха се обвинения, но на лица световно и обществено неизвестни. Говорим за секретари, за технически лица, които са движели документацията в съответните ведомства. Те не представляват интерес за медиите.

- В смисъл?
- Не става въпрос за министри или за техни заместници.

- В края на мандата на предишния кабинет беше гласувана амнистия за лицата, извършили неумишлена безстопанственост. Този акт върза ли ръцете на държавното обвинение спрямо хора, заемали високи постове?
- Като слуги на закона сме длъжни да спазваме всички закони. Не мога да изключа вероятността за дела и обвинения в тази посока, но всичко това си остава в сферата на хипотезите. Този закон не ни позволява да търсим наказателна отговорност за подобен тип деяния. Само можем да гадаем кои лица са извършили дадени престъпления.

- При задържането на Х. А. в Дубай казахте, че има вероятност 50 на 50 да го екстрадират. Шефът на МВР Цветан Цветанов заяви пък, че това най-вероятно ще стане през септември. Какво се случва с Т.?
- Септември със сигурност мина. Имам усещането, че процентите вече са 51 на 49. Шегувам се, но нямаме никакъв отговор от властите в Дубай. Не сме наясно дали изобщо е проведено някакво заседание. След толкова месеци чакане нищо не мога да прогнозирам. Ние сме си свършили работата.

- Част от хората на Т. се разбягаха по света. Ще ги спаси ли това от наказателна отговорност?
- Знаете, че няма проблем със задочното повдигане на обвинение. Дали някой ще бъде издирен, не е въпрос на прокуратурата. Полицията има тези правомощия. Всеки може да се скрие дълбоко. Рано или късно обаче по някакъв повод се разкрива. Не може цял живот да се криеш. Освен ако не отидеш като Робинзон на някой самотен остров, на който хем е топло, хем има храна. Всеки има нужда от допир с близките си. Дали ще е телефонно обаждане, дали ще е пътуване или трансфер. Вариантите са различни.

- Търсите ли все още дясната му ръка Х. В.? Твърди се, че се крие в Америка.
- Наскоро четох, че е бил намерен закопан извън София, но това беше опровергано. Не се е обаждал. (Смее се.) Ако го направи, ще ви уведомя, обещавам. Ако реши да дойде в България, добре е дошъл.

- Наближават изборите за главен прокурор. Имате ли апетити за този пост.
- Нямам апетити. Не искам да ставам такъв. Може всички да искат, но аз имам други планове.

- Кой според вас е най-достоен за поста?
- Този, който бъде избран от ВСС и президентът му подпише указа. Извън шегата е хубаво човекът да е обществено известна фигура, приемлива в магистратските среди, да познава проблемите на прокуратурата, да умее да изслушва, да е диалогичен и да умее да взема бързо най-правилните решения.

- От тези, които се спрягат за поста, кой отговаря на тези изисквания?
- Смятах, че 5000 магистрати отговарят на тези критерии. Може би аз съм единственият, който смятам, че не отговарям на тях. И мога с ръка да заявя, че моят път е друг. Главният прокурор трябва да е пръв между равни.