Николай Кокинов, градски прокурор на София: Разследваш ли политици, си като в стъклен буркан

6 Ноември 2012 г.

Интервю на градския прокурор Николай Кокинов пред в. "Стандарт"

Димитър ИЛИЕВ

Ако Ц., С. и П. са невинни, тогава чии са 20 000 подкуп, пита Николай Кокинов
Името на градския обвинител на София Николай Кокинов се спрягаше като един от кандидатите за поста главен прокурор. Има ли той амбиции към поста? Какъв според него трябва да бъде наследникът на Борис Велчев? Какво доведе до скандалите около избора на нови членове на Конституционния съд? Провал на прокуратурата ли е оправдателната присъда на бившия министър Н. Ц.? Потърсихме отговорите от обвинител - 1 на София Николай Кокинов.

- Г-н Кокинов, състоянието на съдебната система и отношението към процесите в нея отново са на прицел от Европейската комисия заради избора на магистрата Венета Марковска за конституционен съдия. Позицията на Брюксел и заплахата за междинен доклад предизвикаха реакции сред най-висшите политически кръгове, включително президента. Доколко България следва да се съобразява с позицията на Брюксел по такъв казус?
- При всички случаи е добре да чуваме препоръките, които Брюксел ни отправя, за да не получаваме после евентуални наказания. По конкретния казус с г-жа Венета Марковска аз съм встрани от този избор, но доколкото ми е известно, тя е един магистрат с дългогодишен опит. Със сигурност срещу нея няма досъдебни производства, не са повдигани обвинения. Така че в този смисъл от гледна точка на прокуратурата смятам, че тя е един почтен и добросъвестен магистрат, до доказване на противното. Който твърди обратното, нека да бъде така добър да се подпише с името си и да каже какви факти според него пречат тя да бъде конституционен съдия. Иначе всичко друго остава в сферата на доноса. Тя беше права, когато каза, че един донос пред Брюксел не е по-малко донос, отколкото в България.

- Защо изборът на нови членове на Конституционния съд стана отново арена на политически битки?
- Има нещо такова в българската народопсихология - непрекъснато да изсипваме кал по тия, които са отличени по някакъв начин да вземат по-отговорен пост. Изборът на г-жа Марковска беше с най-много гласове, подкрепен от всички политически сили. Така че в общи линии смятам, че нейната кандидатура е била достатъчно непротиворечива.

- Името ви се спряга за кандидат за нов главен прокурор в голяма степен и защото срещу вас няма нито един сигнал, който да поставя под съмнение професионалните ви и морални качества.
- Мисля, че всеки един магистрат трябва да спазва два пъти повече от нормалните хора всички етични и морални норми.

- Според вас какъв трябва да бъде новият главен прокурор?
- В кръга на шегата, трябва да е два пъти по-голям ангел, както каза колегата Бойко Найденов наскоро. Трябва да е безспорен професионалист, да е диалогичен, да обединява около себе си колегите и да бъде приет и тук, и навън. Достатъчно е да бъде почтен и добър професионалист.

- В същото време обаче, от опозицията подозират управляващите, че ще се опитат да лансират свой кандидат, който по някакъв начин да бъде "послушен". Така ли е?
- Не знам. Част от ВСС се избира от парламента, от представители на политическите сили. Ако тръгнем по тази линия на разсъждения, нормално е да се очаква, че политически представените в парламента биха предложили X, Y или Z. И от тази гледна точка можем да разсъждаваме, че кандидатурите биха могли да бъдат предложени на ниво политически сили, както са представени във ВСС. Но при положение, че не е открита процедурата, че не знаем официалните кандидати, ми се струва някак си много виртуално да коментираме.

- Бихте ли приели дама за началник?
- Бих приел всичко, но не мога да разбера каква е тази дискриминация по отношение на мъжете с този въпрос. Защо трябва да оценяваме кандидатите по пол. Нямам претенции какъв ще е полът на избраника ни. Важното е да бъде професионалист, почтен и да бъде избран по установения ред.

- Вярно ли е, че не искате да ставате главен прокурор?
- Не е въпрос на искане или неискане, знаете каква е процедурата - кандидатурата се предлага от една пета на членовете на ВСС. Не съм водил такива разговори и нямам и за кога да водя. Имам друга кариера.

- И каква е тя?
- Пак в системата на прокуратурата. Интересуват ме и други позиции в системата на прокуратурата, не само тази на обвинител номер 1. Само това съм работил и смятам там да се пенсионирам.

- Казвали сте нееднократно, че досега нито един политик не ви се е обаждал по конкретни досъдебни производства и обвинителни актове.
- Така е, няма и да посмее.

- Да, но в същото време различни съдебни решения биват оправдавани с недобрата работа на досъдебното производство и прокуратурата. Свикнахте ли скандални оправдателни присъди да бъдат мотивирани с недостатъчно подкрепени с доказателства обвинителни актове и да бъдете "изтривалката" за лошо правораздаване?
- Човек никога не може да свикне с подобен тип упреци. Който не работи, той не греши. Не е приятно за един прокурор от кариерата да получава постоянно подобни упреци. Може би е по-редно за всеки конкретен казус да говорим за конкретна вина, ако има такава, на конкретен магистрат и за конкретни пропуски. Но така априори не ми е приятно да говорим по тази тема.

- Наскоро Софийският градски съд призна за невинни бившия военен министър Н. Ц., съдията П. С. и финансиста Т. П. по делото за подкуп. Къде е "грешката" на прокуратурата в случая?
- Бих задал риторичния въпрос - ами ако съдията греши? Нека да изчакаме да видим следващите инстанции какво ще кажат. Защо някак си обожествяваме съдебния състав и не му признаваме правото понякога и той да греши. Ако те са невинни, тогава чии са тези 20 000 евро?

- Вие лично допускате ли вариант Н. Ц. да се втурне в политиката с чисто и неопетнено съдебно минало?
- Допускам, ако получи такова минало на третата инстанция. Ако не го получи, не виждам как ще стане. Предстои да видим. Дотук виждаме знаци за някаква политическа активност.

- Факт е, че софийските градски прокурори очевидно не се притесняват да разследват и повдигат обвинения срещу висшите политически кръгове, като случая с депутата от ГЕРБ Д. А. и народните избраници от ДПС М. Т. и Г. С. По-трудни ли са тези дела от гледна точка на събиране на доказателствен материал и привличане на свидетели?
- По-трудно от тази гледна точка, че все едно извършваш действия в стъклен буркан. Всички те гледат и нямаш право на грешка.

- Има ли нови данни за престъпления по делото за обществените поръчки на двамата депутати от ДПС?
- Колкото се каза, мисля, че е достатъчно. Оттук насетне те си дадоха имунитета, продължаваме да работим.

- Докъде стигна разследването за похарчените средства по строителството на АЕЦ "Белене"?
- Няма промяна в информацията, която дадох преди седмица.

- Трудно ли е да обясним на наблюдателите от Еврокомисията оправдателните присъди по делото САПАРД? Откъде според вас идва усещането, че липсва справедливост в българското правосъдие?
- Усещането идва, че по техния казус подсъдимите приключиха със споразумения и приключиха делото. А по нашия две инстанции казаха различни неща. Нека да изчакаме да видим третата, след което ще направим цялостен анализ и ще обявим какво смятаме да направим.

- Какво стана с разследването на убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина?
- Разследването приключи. Пишем обвинителния акт. На бюрото на прокурора е.

- Говореше се за втори извършител.
- Има лица, които не са известни за нас все още. Има наличие на друг генетичен материал.

- Генетичен материал на още едно или две лица?
- Много неща са възможни, затова говорят фактите.

- Кои промени и философии в новия Наказателен кодекс биха ви импонирали като шеф на най-голямата и най-натоварената прокуратура в страната? Какви трябва да бъдат новите акценти като престъпления, които трябва да бъдат заложени в него?
- От дълги години говорим за декриминализация на част от съставите в Наказателния кодекс. Това очевидно не става факт, напротив - криминализират се и нови обществени порядки. Като че ли е засилена тенденцията за налагане на наказателно преследване на много неща. Намалява тенденцията да се налагат административни санкции за по-леки престъпления. Очевидно имаме разминаване с парламента по този въпрос.

- По различен начин ли изглежда правосъдието в столичния жк "Люлин", където живеете, от жълтите павета?
- Все еднакво е. Във всички точки на София и България. Екстериорът визуално е по-различен.

- Колко прокурори от градска прокуратура през тази година са поискали защита вследствие на заплахи?
- Нито един.