Гражданин на Турция е привлечен към наказателна отговорност за незаконно пренасяне на 95 700 евро през границата на страната

27 Ноември 2023 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

27 ноември 2023 г.

 

Гражданин на Турция е привлечен към наказателна отговорност за незаконно пренасяне на 95 700 евро през границата на страната

           

            Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

На 23.11.2023 г. на ТИР Терминал - Видин митническите служители са спрели за проверка влизащ в България автомобил, превозващ течен ароматизатор от Германия. В хода на контролните дейности са проверени фабричните кухини на превозното средство. В една от тях е намерена картонена кутия, съдържаща банкноти в евро. Общата стойност на валутата възлиза на 95 700 евро.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство – гражданинът на Турция Д.Д., е привлечен в качеството на обвиняем за пренасяне през границата на страната на недекларирани парични средства в особено големи размери.

Извършителят на деянието е задържан за срок до 72 часа.

Районна прокуратура – Видин внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.Д. Предстои произнасянето на съда.

За престъплението по чл. 251, ал. 1 от Наказателния кодекс е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението.