Нови досъдебни производства на Районна прокуратура – Видин за незаконно подпомагане и опити за превеждане на чужденци през границата на България

8 Февруари 2024 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

8 февруари 2024 г.

 

Нови досъдебни производства на Районна прокуратура – Видин за незаконно подпомагане и опити за превеждане на чужденци през границата на България

 

По искане на Районна прокуратура – Видин съдът взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима обвиняеми по досъдебни производства за незаконно подпомагане и опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани. Престъпленията са квалифицирани по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 4, пр. 2, т. 5, вр. ал. 1 от НК и по чл. 280, ал. 2, т. 1, пр. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

На 27.01.2024 г., пред кметството на с. Цар Симеоново, област Видин, гражданинът на Сирия К.Ш., с хуманитарен статут в България, превозвал петима негови сънародници в граничната зона с Румъния. Трима от пътуващите в управлявания от него автомобил не притежавали редовни документи за задгранично пътуване, като се намирали на територията на страната в нарушение на условията за престой и пребиваване. Другите двама имали регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, но нямали право по време на производството за предоставяне на международна закрила да навлизат в граничната зона без надлежно разрешение. Сред превозваните от обвиняемия К.Ш. имало и непълнолетно лице.

По друго дело обвиняемият гражданин на Турция Н.К. на 30.01.2024 г. направил опит да преведе през границата на страната на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат 13 сирийци, в това число двама непълнолетни. Някои от тях били без валидни лични документи, другите имали адресни регистрации в гр. София и гр. Харманли. Извършителят използвал товарен автомобил, собственост на турска фирма. Престъпното му деяние е останало недовършено поради задържането му от граничните полицейски служители.

Ден по-късно - на 31.01.2024 г., е бил осуетен опитът за незаконно превозване през ГКПП Дунав мост Видин-Калафат на 19 граждани на Ирак и Сирия. В качеството на обвиняем по образуваното досъдебно производство е привлечен турския гражданин В.Й.

           

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по 24 досъдебни производства, образувани през последната седмица за незаконно преминаване на границата на страната – престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Всички обвиняеми по тях са от Сирия. Понастоящем те са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

 

Съдът уважи протеста на Районна прокуратура – Видин срещу определението за изменение на мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека – гаранция в пари,  по дело с обвиняемия гражданин на Руска федерация А.К.

Той е привлечен към наказателна отговорност за две престъпления - опит за излизане през границата на България в Румъния, осъществен на 17.12.2023 г. на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, и съзнателно ползване на неистински официален документ при гранична проверка.

Понастоящем обвиняемият А.К. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.