Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора: Увеличават се делата за домашното насилие, 159 са досъдебните производства и преписките през 2022 г.

23 Февруари 2023 г.

23.02.2023 г.

Дарина Колева - Радио Стара Загора

Прокурор Димитрова,  каква е тенденцията при делата, при които има установени данни за проявено домашно насилие на територията на област Стара Загора?

В Районна прокуратура – Стара Загора през 2022 година са били наблюдавани общо 159 броя преписки и досъдебни производства за осъществени случаи на домашно насилие и/или нарушение на заповед за защита от домашно насилие.От началото на 2023г. са образувани 15 производства от тази категория. Наблюдаваме, че все по-често този вид престъпления се извършват под въздействие на упойващи или наркотични вещества, а е известно, че в тези състояния агресията е физическа и директна. Освен тях голям е броя на преписките и досъдебните производства  за отправени закани с убийство. Престъпленията от този вид разкриват изключително висока степен на обществена опасност, защото са насочени към хора, които обикновено са в състояние на зависимост от извършителя, било тя материална или от друг личен характер. Пострадалите нямат смелост да реагират. Въпреки редицата механизми, при които може да се окаже помощ и намеса от компетентните органи, то това насилие най-често остава зад вратите на домовете. Но не бива да е така, защото понякога последствията от криенето на проблема са с тежки и дори фатални последици. Тези хора, които са жертви на домашно насилие, трябва да знаят, че по всяко време могат да получат своевременна и адекватна помощ от всички институции – психологическа, правна, за защита на физическата си сигурност.Има и много неправителствени организации които работят в помощ на жертвите на насилие и могат да окажат помощ и подкрепа.

Може ли да посочите примери?

Искам да дам за пример случай от преди няколко дни, при който е установено, че извършителя системно употребявал алкохол, упражнявал дългогодишно насилие над съпругата си и майка й, но не е подадена нито една жалба до полицията или прокуратурата. Нито от самите жертви, нито от близки, роднини, съседи. Когато бяхме уведомени, институциите веднага оказаха помощ на пострадалата жена, като тя беше настанена в болница. Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъжа, причинил телесни повреди на 74-годишната пострадала жена в условията на домашно насилие. Той беше задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор. По искане на Районна прокуратура – Стара Загора спрямо него съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“.Така че, ако бързо получаваме информация за тези случаи, то пострадалите ще бъдат защитени и навреме ще им се оказва помощ.

Наскоро в София беше убит известен психолог заради дългогодишни междусъседски спорове. Предполагам, че навсякъде в страната има подобни случаи. Какъв е Вашият коментар?

Да, във връзка с този случай и с цел превенция, Районна прокуратура – Стара Загора  се  самосезира и възложи проверки по реда на надзора за законност, защита на обществения ред и правата на гражданите, при която ще се изискат сведения за постъпили сигнали срещу лица, законно притежаващи огнестрелни оръжия, за участие от тяхна страна в конфликти от битов и междусъседски характер. Целта ни е да установим дали при тези случаи е демонстрирано притежаването на оръжие или е използвано, както и за сигнали за нарушаване на обществения ред и за извършени престъпления от такива лица, и съответно предприетите  мерки.Да се установи и посочи броя на такива сигнали през периода и участвалите в нарушения на обществения ред и престъпления лица.Да се посочи предприемани ли са мерки спрямо тези лица по Закона за контрол на общоопасните средства и какви мерки са били предприемани.Проверката трябва да приключи в едномесечен срок за изпълнение и изпращане на изисканата информация в Районна прокуратура – Стара Загора, след което тя ще бъде анализирана и ако има нарушения ще бъдат разпоредени действия, които да се предприемат за отстраняването им.

Какво се прави в случай на системен тормоз, какви са правомощията на институциите?

При подадена жалба в полицията или прокуратурата по всеки случаи се извършва проверка и се съставя предупредителен протокол по ЗМВР.При повторно деяние и неизпълнение на предупреждението лицето може да бъде санкционирано чрез глоба. А когато деянието разкрива признаци на престъпление са образува досъдебно производство и започва разследване, това е най – често при системност на проявата.При образуване на досъдебно производство ръководството над разследването се осъществява от прокуратурата.

Прокурор Димитрова, какви ще бъдат Вашите приоритети за работа през 2023 г. по тези престъпления?

Основното е безкомпромисно прилагане на закона. Освен това, за да се предотвратят много от тези деяния, за които говорихме,  ще наблегнем и на превенцията. През настоящата година прокурори вече осъществиха срещи и такива предстоят пред деца от училища в обл. Стара Загора на тема „Агресията в училище“. Ще участваме и в срещи с граждани с цел превенция на домашното насилие. През следващата година предстоят още много прояви на Районна прокуратура – Стара Загора – срещи с възрастни хора, жени и деца, пострадали от насилие, както и с ученици.

Апелът ми към гражданите като прокурор е да бъдат съпричастни и активни. Уведомявайте правоохранителните органи за домашно насилие или закана с убийство, на което сте станали свидетели, защото това понякога спасява живот.