Таня Димитрова, районен прокурор на гр. Стара Загора: Безкомпромисни сме: 293-ма пияни и дрогирани водачи са осъдени през 2022 г. по дела на Района прокуратура – Стара Загора. Тревожи ни все по-младата възраст на хората, употребяващи наркотици. Зависимостта е на една крачка от търсенето на развлечение

30 Декември 2022 г.

Таня Димитрова, районен прокурор на гр. Стара Загора: Безкомпромисни сме: 293-ма пияни и дрогирани водачи са осъдени през 2022 г. по дела на Района прокуратура – Стара Загора. Тревожи ни все по-младата възраст на хората, употребяващи наркотици. Зависимостта е на една крачка от търсенето на развлечение

30.12.2022г.

 

 

-  Прокурор Димитрова, напоследък в област Стара Загора, а и в страната, станаха тежки пътнотранспортни произшествия, а някои предизвикаха протести с искане за бързи законови промени, за да спре „войната по пътищата“. Какъв е начинът тези тежки пътни инциденти да намалеят?

- Прокуратурата, макар да не разполага с преки контролни функции по спазване на Закона за движение по пътищата, използва всички законови възможности за противодействаме на това явление. То безспорно от години тревожи обществото. Какво имам предвид? 

Ние сме безкомпромисни към шофьорите, които управляват автомобили след употреба на алкохол или наркотици, а също така и към тези, които не спазват правилата и предизвикват катастрофи. Правим всичко възможно да ги спрем – делата влизат в съда в най-кратки срокове, искаме задържане, провеждаме срещи с цел превенция, но нека всеки то нас първо тръгне от себе си. Ако си кажем – трябва да шофирам внимателно, не трябва да употребявам алкохол преди да се кача на колата, защото съм отговорен за себе си, близките и останалите участници в движението, може би ситуацията на пътя ще се промени. Просто трябва да спазваме законите и правилата, защото никой не е над тях. Тук е мястото да кажа, че болшинството от разследванията спрямо водачите, управлявали автомобилите след  употреба на алкохол или наркотици, приключват като бързи производства. Това означава, че шофьорът отива в съда в рамките на седем дни от извършване на деянието и те получават присъди. Предвидените наказания са от 1 до 3 години лишаване от свобода за първо провинение и до 5 години при рецидив. Апелираме за увеличаване на този вид наказания.

- А как  ще коментирате тревожната тенденция, че все повече млади хора – водачи на автомобил, шофират след употреба на алкохол или наркотици?

- Действително е налице негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, често под въздействие и на двете.  И не само за млади хора, а и по принцип. В подкрепа на твърдението си ще посоча и статистическите данни, според които за 2022 г. в Районна прокуратура – Стара Загора са образувани 336 досъдебни производства, като повечето от тях влизат в съда по бързата процедура. Осъдени са 293 водачи на автомобили. Тенденцията е тревожна, а цифрите се увеличават с всяка изминала година. Тук е мястото отново да призова за отговорност на всички участници в движението и за общи усилия в в името на сигурността, животът, здравето ни и тава на децата ни. Чухме и се солидаризираме и с исканията на гражданите за законови промени, увеличаване на наказанията и за засилен пътен контрол. Всички следва да мислим за превенция, а не да вървим след събитията. Подкрепям идеята да се конфискуват автомобилите на пияни или дрогирани водачи. Упреците са, че това засяга правото на собственост . Но кое е по-важно правото на собственост или правото на живот?

-  Да се върнем месец назад, когато в страната се проведе акция за противодействие на разпространението и притежанието на наркотични вещества. Какви бяха резултатите?

-   Не е тайна, че през последните години е налице значим ръст на престъпленията, свързани с притежание и употреба на различни видове наркотични вещества. Проведените акции за противодействия на тази престъпност, по разпореждане на прокуратурата,  имат своето значение, а именно да заявим „непримирими сме към това явление“. Вярваме, че само активната ни позиция и неизменното прилагане на закона с цялата му строгост дава резултат.Тревожно е, че възрастовата граница на употребяващите става все по-ниска.В обществото ни има много проблеми, но изключително обезпокоително е пагубното въздействие на наркотичните вещества върху младата, формираща се личност. На една крачка от търсенето на развлечение е зависимостта. Забележима е и тенденцията именно под въздействието на употребени наркотични вещества да се извършват тежки престъпления в целия спектър на  Наказателния кодекс – кражби, грабежи и др., чрез които се набавят средства за закупуване на наркотик. На тези деяние противодействаме освен чрез своевременно реализиране на наказателна отговорност и чрез проверки по реда на надзора за законност. През 2022 г. Районна прокуратура – Стара Загора разпореди такива в нощните заведения, барове и дискотеки на територията на 11 общини в областта за продажба на т.нар. „райски газ“ на непълнолетни лица. Необходимостта  произтече от зачестилите случаи в страната на употреба на това вещество от малолетни и непълнолетни.

- Сякаш и все повече станаха разследванията спрямо трафиканти, които подпомагат на бежанци да преминават нелегално през страната. Стават ли по-изобретателни едните и другите?

- За съжаление зачестиха тези случаи. Не мога да кажа дали стават по-изобретателни, засега пътищата им са едни и същи, основно автомагистрала „Тракия“. През тази година имахме случаи, които се превърнаха в общественозначими.Знаете, че като по чудо нямаше пострадали хора при близо 70-километрово преследване от полицията на товарен автомобил с мигранти, който беше спрян в с.Ракитница. Другият случай е отпреди няколко дни, когато двама турски граждани са установени в района на с.Плодовитово, да превозват 90 чужденци от Афганистан.Ние имаме твърда наказателна политика спрямо извършителите на тези престъпления и почти за всеки един от тях внасяме искане в съда за задържане.През2022 г. в Районна прокуратура – Стара Загора са наблюдавани 80 досъдебни производства срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната. От тях  56 са вече с приключили разследвания и осъдени. За сравнение за 2021 г. тези дела са били само 11.  Напоследък често извършителите на т.нар „каналджийство“ са чужди граждани, явно с намерение да спечелят пари от такава дейност и впоследствие да се укрият от наказателно преследване. Противодействаме на тези опити чрез провеждане на бързи разследвания и както казах по-горе – с внасяне в съда на искания за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определено подхода ни по тези разследвания е успешен, тъй като имаме и немалко – 11 производства, приключили до 7 дни от извършване на престъплението до налагане на наказанието.

- Преди в района имаше много сигнали за „дрифтове“. Намаляха ли?

-   С оглед осъществявания контрол, вече е по-спокойно по местата, където гражданите се оплакваха, че шофьори се качват на автомобилите си, за да се състезават нерегламентирано по улиците с висока скорост т.е. да участват в „дрифтове“, и така застрашават живота на хората. Стремим се всеки от тях да получи съответната санкция. Искам да кажа, че с цел превенция и намаляване на пътнотранспортните произшествие през годината Районна прокуратура  - Стара Загора разпореди по реда на надзора за законност няколко проверки, сред които и такива на конфликтните и опасни точки, където най-често стават катастрофи. 

-  Прокурор Димитрова, какви ще бъдат Вашите приоритети за работа през 2023 г.?

-  Както и досега – срочността и бързото разследване по делата. Освен това, за да се предотвратят много от тези деяния, за които говорихме, ще наблегнем и на превенцията. През изминалата година прокурори изнесоха открити уроци за опасностите в интернет и от употребата на наркотични вещества, шофирането след употреба на алкохол пред деца от училища в обл. Стара Загора. Участвахме и в среща с граждани с цел превенция на домашното насилие. През следващата година предстоят още много прояви на Районна прокуратура – Стара Загора – срещи с възрастни хора, жени и деца, пострадали от насилие, както и с ученици.