Районна прокуратура-Смолян води бързо производство за измама с фалшива банкнота от 100 лева.

1 Декември 2015 г.

За деветте месеца на годината районните прокуратури в Смолянско образуваха 100 бързи производства 

Районна прокуратура-Смолян образува бързо производство срещу 28-годишната Х. Н., от гр. Смолян, за измама с цел имотна облага – престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.    

На 23 ноември 2015 г., около 11:00 ч., в гр.Смолян, на южния вход на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в гр. Смолян, на щанда на павилион за захарни изделия и вестници, с цел да набави за себе си имотна облага Х. Н. е възбудила и поддържала заблуждение у продавача Л.К., а именно като си поръчала баничка със спанак и меденка на стойност 1,15 лв., но дала неистинска банкнота от сто лева.

Продавачът взел дадената му неистинска банкнота и върнал ресто  от 98,85 лв.  Х. Н. взела рестото и избягала. По-късно е установена и разпитана от органите на МВР. Пострадалият също е дал обяснения. Предстои назначаване на експертиза, установяване на допълнителни свидетели, както и други необходими действия по разследването.

За първите девет месеца на годината районните прокуратура в градовете Смолян, Девин, Мадан, Златоград, Чепеларе и Окръжна прокуратура-Смолян са образували общо 100 бързи производства, които по закон трябва да приключат до седем дни от регистрирането на престъплението. Най-много са образувани от Районната прокуратура в Смолян, а след това в Мадан и Девин, Чепеларе и Златоград.

940 са наблюдаваните досъдебни производства от същите прокуратури за първите девет месеца на годината, от тях 391 са на Районната прокуратура в Смолян.