По искане на Окръжна прокуратура- Велико Търново задържаха двама обвиняеми за престъпления, свързани с наркотични вещества

16 Май 2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново бяха наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама мъже за извършени престъпления по чл.354а, ал.1 от НК.

Лицата са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 12.05.2023 г. в село Ресен, общ. В. Търново, Б.С. при условията на опасен рецидив, разпространил като продал на Е. И., а Е.И. за това, че е  придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества (растителен материал, в който се индикира наличие на нови психоактивни вещества от вида на синтетичните канабиноиди).  Наркотиците с тегло 15.835 грама, на неустановена стойност, са били разпространени, придобити и държани с цел разпространение без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Б.С. е извърши престъплението в условията на опасен рецидив, а Е.И. – в изпитателния срок на условно осъждане.

Съдът е приел доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението, както и че съществува реална опасност лицата да се укрият, да укрият доказателства и да попречат на разследването. За извършеното от Б.С. престъпление се предвижда  наказва с лишаване от свобода от 5 до 12 години, а за Е. И.  - наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Определенията на ОС – Велико Търново подлежат на обжалване пред  Апелативен съд – В. Търново.