17 години затвор за убийство на англичанка по обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново

23 Февруари 2023 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Велико Търново, състав на Окръжен съд – Велико Търново е признал Д.Р. за виновен за убийство на 62-годишна жена в с. Ново село - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6,  вр. с чл. 115 от НК. За извършеното престъпление той е осъден на 17 години лишаване от свобода при строг режим.

По делото  е установено, че на 17.02.2021 г. в с. Ново село, общ. Велико Търново, в жилището на пострадалата, Д.Р. умишлено е умъртвил по особено мъчителен начин и с особена жестокост Т. Е. (с британско поданство, постоянно пребиваваща в Република България),  чрез нанасяне на прободно-порезни рани по главата, ръцете и тялото с нож и посечни рани по главата с права лопата, като смъртта ѝ е била причинена от тежка открита черепно - мозъчна травма.

Обвиняемият и пострадалата имали връзка, която в края на 2020 г. прекратили по настояване на жената, тъй като тя се страхувала от Д.Р. След раздялата им, обвиняемият продължил настоятелно да търси пострадалата по телефона. На 16.02.2021 г. той пристигнал с такси до селото, пренощувал в изоставена къща, а на сутрин отишъл в дома на Т.Е. Между двамата възникнал конфликт, при който обвиняемият станал агресивен и взел решение да я убие. Въпреки съпротивата на пострадалата, Д.Р. ѝ нанесъл множество удари с нож и с лопата по главата и тялото ѝ. След като я убил, той скрил тялото в стопанска постройка. Пренощувал в къщата, където на сутринта бил видян от приятели на пострадалата.

По искане на прокуратурата Д.Р. е задържан под стража.

Съдът е разгледал делото по реда на съкратено съдебно следствие – чл.371, т. 1 от НПК, при което страните са изразили съгласие да не се провежда разпит на по-голямата част от свидетелите и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

По делото не са конституирани частни обвинители и няма предявени граждански искове.

Присъдата на Окръжен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.