Група за разпространение на наркотични вещества, предимно сред ученици, и депо с 200 килограма марихуана са разкрити при съвместна реализация на ОД МВР и Окръжната прокуратура във Велико Търново

14 Декември 2022 г.

При съвместна операция на ОД МВР – В. Търново и  РУ – Г. Оряховица, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Велико Търново,  е разкрита и разбита група, разпространявала основно по училищата наркотични вещества – предимно марихуана. Това бе съобщено на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Велико Търново и ОД МВР –В. Търново, в който участваха Христо Христов, окръжен прокурор на ОП - В Търново, Димитър Машов, директор на ОД МВР- В.Търново, Илиан Благоев, говорител на ОП-В. Търново, наблюдаващият прокурор Таня Катрева и началникът на РУ-Г. Оряховица  Мариян Лонгинов.

Тази операция е в резултат на предприетите от Прокуратурата и МВР решителни действия за противодействие на наркоразпространението и употребата на наркотични вещества на територията на страната и като продължение на обявената миналата седмица специализирана полицейска операция по тази линия, като  един от  основните приоритети е разпространението на наркотични вещества в училищата.

При операцията са задържани двама дилъри, които са разпространявали в училищата марихуана. Единият от тях е 16-годишен ученик, а другият е на 21 години. В последствие е установено и задържано лице на 31 години, което е организирало дейността на двамата дилъри и на което те се отчитали един път седмично. Установено е и е задържано и лицето, което предоставяло марихуаната на дилърите - мъж на 30 години. В него при претърсването са намерени около 3 кг марихуана.  В хода на разследването  се е достигнало и до основния разпространител (мъж на 31 години) – т.н. „депо“, като в неговият дом в с. Джулюница са намерени при претърсване около 200 кг марихуана. Групата е наблюдавана от месец – съобщи Димитър Машов.

Окръжният прокурор Христо Христов каза, че за съжаление наркотикът е разпространяван основно сред учениците. Той поясни, че единият от разпространителите е ученик на 16 години, а в момента се разпитват свидетели, които са си купували марихуана от тези лица и сред тях има ученик на 14 години. Окръжният прокурор допълни, че намерената марихуана се равнява на около 400 000 цигари, предназначени за продажба сред нашите деца и определи случая като трагедия. Цената на улицата на това количество е около 6 милиона лева. 

По досъдебното производство, шестте  лица ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за държане и разпространение на наркотични вещества, като от прокуратурата ще бъде поискано налагане на мерки „задържане под стража“ спрямо тях – уточни наблюдаващият прокурор Катрева. Предвидените в закона наказания за тези деяния са от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Велико Търново.