Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, причинил по непредпазливост смърт на пешеходец

7 Юни 2022 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишен мъж  за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал пътнотранспортно произшествие, като по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец престъпление по чл. 343, ал. 1, б.“в“, във вр. с чл.342, ал.1, пр.3, от НК.

На 18.11.2019 г., около 17,00 часа, обвиняемият се движел с лек автомобил по ул. „Васил Априлов” в посока стадиона. Заради пиковия час движението по улицата се осъществявало в колона от автомобили при условията на здрачаване и лек валеж от дъжд, които намалявали видимостта за водачите. По това време пострадалият Д. Г., облечен в тъмни дрехи, тръгнал да пресича пътното платно малко след кръстовището между ул. „Васил Априлов” и ул. „Цар Асен“ , без да използва пешеходната пътека. Обвиняемият късно забелязал Д.Г., опитал да спре автомобила, но не успял и го блъснал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.