Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смърт на едно лице

4 Май 2022 г.

           Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Й.Й. за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал пътнотранспортно произшествие, като по непредпазливост причинил смъртта на едно лице - престъпление  по чл.343, ал.1, б.”в”, вр. чл.342, ал.1 от НК.

Обвинението срещу Й. Й. е за това, че на 06.09.2019 г., на третокласен път между гр. Павликени и с. Батак, общ. Павликени, при управление на лек автомобил „Опел Корса”, нарушил правилата за движение по пътищата. На пътно платно с двупосочно движение, обвиняемият напуснал полагащата му се пътна лента за движение и без конкретна причина или необходимост (заобикаляне или изпреварване) навлязъл в лентата за насрещно движение, при което настъпил сблъсък с насрещно движещо се товарен автомобил „Фиат Дукато“. В резултат на това по непредпазливост причинил смъртта на жена, пътуваща в управлявания от него автомобил.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

Прикачени документи