23 Август 2021 г.

Окончателно - 12 години затвор за мъж, причинил катастрофа с трима загинали и двама ранени по повдигнато обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново

Сподели

ВКС потвърди решение на Великотърновския апелативен съд, с което е потвърдена присъда на Окръжен съд – Велико Търново, по повдигнатото от Окръжна прокуратура – Велико Търново обвинение и е осъден мъж, нарушил правилата за движение по пътищата  и причинил произшествие с трима загинали и двама ранени. За извършеното престъпно деяние на извършителят бе наложено наказание дванадесет години лишаване от свобода. Същият е лишен от право да управлява МПС за срок от дванадесет години.

Б.А. бе предаден на съд от Окръжна прокуратура-Велико Търново и признат за виновен в това, че на 26.11.2016 г, около 01.30 часа, на път между гр. Лясковец и гр. Долна Оряховица, при управление на лек автомобил „Форд“, нарушил правилата за движение по пътищата. Извън населено място, обвиняемият се движил със скорост от 110,7 km/h, и допуснал пътно транспортно произшествие със спрял в неговата пътна лента лек автомобил „ВАЗ 2121“. В резултат на произшествието по непредпазливост причинил смъртта на намиращите се на пътното платно зад лекия автомобил трима мъже и средни телесни повреди на други двама мъже, като единият от пострадалите пътувал в неговата кола.  Деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 1,28 на хиляда и случаят е особено тежък. Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.4, вр. ал.3, б.“б“, вр. ал.1, вр чл.342, ал. 1, пр. 3  от НК.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване.