Окръжна прокуратура – Велико Търново ръководи досъдебно производство във връзка с намерено мъртво 15-годишно момиче

8 Юли 2021 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново ръководи досъдебно производство във връзка с намерено мъртво 15-годишно момиче. Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл.115 от НК, съобщиха днес, на брифинг Илиан Благоев - говорител на Окръжна прокуратура – Велико Търново и Радослав Косев -  наблюдаващ прокурор.

Тялото на момичето е намерено на 07.07.2021г., около 18.30 ч., в района на скалния венец на изхода на гр. В. Търново, в посока Дълга лъка, под тъй наречената „Къща на алпиниста“ от случайно преминаващи лица. Веднага, при условията на неотложност, са предприети процесуално следствени действия, с което е започнато досъдебно производство, с оглед престъпление по чл. 115 от НК, т. е. разследването се води за убийство, каза прокурор Благоев. Извършени са огледи на местопроизшествието и други неотложни действия по разследването, като разпити на свидетели. Назначена е съдебномедицинска експертиза на труп. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия за установяване самоличността на пострадалата и изясняване на обстоятелствата, свързани с настъпването на нейната смърт. Към момента се извършва повторен оглед в района. Причината за смъртта ще стане ясна след аутопсия и заключението на СМЕ.

Наблюдаващият прокурор Радослав Косев съобщи, че към настоящия  начален етап на разследването се работи по всички възможни следствени версии: от нещастен случай, самоубийство, убийство по непредпазливост и умишлено убийство. На настоящия етап, с оглед запазване на следствената тайна, не е възможно  да бъде дадена повече и по-конкретна информация по случая.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Велико Търново.