Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смърт на пешеходка

28 Юни 2021 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу С.Р. за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смърт на 89-годишна пешеходка - престъпление по чл. 343а, ал.1,  б. „б”, вр.  чл. 343, ал. 1, б.“в“, вр. чл. 343, ал.1,  вр. чл.342, ал.1 от НК. Произшествието е станало на 17.12.2019 г., в село Батак, общ. Павликени. Обвиняемият управлявал автомобила си в населеното място със скорост около 46,8 км/ч., но не бил съобразил скоростта, така че да може да спре пред всяка възникнала опасност на пътя. По същото време пострадалата изхвърляла отпадъци в кофата за боклук на улицата, след което  предприела пресичане на платното за движение, за да се прибере в дома си. Обвиняемият видял жената, но въпреки предприето интензивно спиране блъснал пешеходката. След деянието С.Р. направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата. Жената била откарана с линейка в ЦСМП – гр. Павликени, където починала в резултата на получените травми.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.