По искане на Окръжна прокуратура - Велико Търново бе задържан обвиняем за опит за умишлено убийство и палеж на къща

11 Февруари 2021 г.

По искане на Окръжна прокуратура - Велико Търново, Окръжен съд - Велико Търново задържа под стража обвиняем за опит за умишлено убийство и палеж на къща.

С постановление на наблюдаващия прокурор от 08.02.2021 г., Е. А. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура - Велико Търново за това, че на 01.01.2021 г., в гр. Велико Търново, при условията на опасен рецидив и по особено мъчителен начин за пострадалата, направил опит умишлено да умъртви другиго – жена на 42 години, като я залял с бензин, след което я запалил, при което от изпълнителното деяние на престъплението макар и да е било довършено, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца обществено опасни последици, поради независещи от него обстоятелства - престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2 и т.12, пр.1 вр. с чл.115, вр. с чл.29, ал.1, б.“А“ и б. „Б“ вр. с чл.18, ал.1 от НК

Е.А. е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че запалил сграда – къща в гр. Велико Търново и друго имущество, намиращо се в къщата, със значителна стойност, собственост на 72-годишна жена. Пожарът е представлявал опасност за живота на три лица, като едното от тях е малолетно и  е имало опасност той да се разпростре и върху други имоти – къщи със значителна стойност -  престъпление по чл.330, ал.2, т.1 и т.2 вр с ал.1, пр.1 от НК.

         С постановление на наблюдаващия прокурор, извършителят първоначално е  задържан за срок до 72 часа, до довеждането му пред съда. Съдът прие доводите на прокуратурата, че от  събраните до момента доказателства по делото може да се направи  обосновано предположение за авторството на деянието и е налице реална опасност  Е.А. да се укрие или да извърши  друго престъпление. Поради това съдът определи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняемия.

Определението на Окръжен съд - Велико Търново подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Велико Търново.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Велико Търново.