Прокуратурата в гр.Горна Оряховица наблюдава досъдебно производство за причинена противозаконно смърт на гръбначно животно с проявена жестокост

19 Юни 2020 г.

Прокуратурата в гр.Горна Оряховица наблюдава досъдебно производство, образувано на 18.06.2020 г. за причинена противозаконно смърт на гръбначно животно с проявена жестокост. В любителски видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, е заснето нападението и умъртвяването на домашна коза  от две кучета с предполагаема  порода питбул. Умъртвяването  на животното е извършено в началото на м.06.2020г. в гр.Лясковец, в стопански постройки. Умъртвяването е организирано от три лица – пълнолетен и двама непълнолетни, които предварително са откраднали домашната коза, с цел да бъде дадена на двата питбула. Кучетата са собственост на семействата на двамата непълнолетни, като не са регистрирани по предвидения в закона ред. Към момента е установено, че единият питбул междувременно е продаден на трето лице, а вторият питбул е укрит. Провеждат се действия по откриването му и предприемането на адекватни грижи за него.

            Разследването продължава под  наблюдението на Районна прокуратура- гр.Горна Оряховица. Извършителите ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Чл.325„б“ , ал.1 от НК предвижда за такова престъпление наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 лв. до 5 000 лв.