Осъдиха мъж за неспазване на карантинните мерки по досъдебно производство на Районна прокуратура – Свищов, взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Велико Търново

18 Май 2020 г.

След постигнато споразумение с Районна прокуратура-Свищов, което е одобрено от РС – Свищов, осъдиха мъж за неспазване на карантинните мерки. Още 21 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните норми води РП-Свищов, като всички дела са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвиняемият Г. И. се призна за виновен за това, че в периода от  23.03.2020 г. до 26.03.2020 г.,  в гр. Свищов, действайки в условията на продължавано престъпление, е нарушил - на два пъти, мерки против разпространението или появяването на заразна болест по хората, които са определени от Министъра на здравеопазването в т. 6 от  Заповед № РД-01-130 от 17.03.2020година. Обвиняемият като лице по т.1 от заповедта – български гражданин, пристигащ от Федерална Република Германия и поставено под карантина с надлежно предписание на компетентния орган, не е изпълнил задължението си да не напуска  адреса на който ще живее, посочен в предписанието, като деянието е извършено по време на извънредното положение и в определения карантинен период.

На Г.И. е наложено наказание три месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години. Размерът на наказанието е определен при условията на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, като е съобразено тежкото заболяване, от което страда обвиняемото лице. 

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.