По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, задържаха българка, обявена за международно издирване

13 Април 2020 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на българска гражданка, обявена за международно издирване.

В ОП-Велико Търново е образувана преписка въз основа на постъпил сигнал от Германия относно  Н. С., обявена за международно издирване от германските власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от съд в гр.Bad Iburg, ФР Германия, за противозаконно отнемане на чужди движими вещи – портмонета, съдържащи пари и платежни инструменти, с които платежни инструменти извършвала неправомерни транзакции на стойност 46 000 евро.

С постановление на прокурор Н. С. е задържана за срок до 72 часа. След извършена проверка прокуратурата е установила, че ЕЗА отговаря на изискванията на чл.36 и чл. 37 от ЗЕЕЗА и е придружена с превод на български език. Искането на прокуратурата е уважено, като съдът е взел мярка за неотклонение задържане под стража на издирваното лице, с оглед осигурявана на присъствието му в производството по екстрадиране. Съдебният акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.

Предстои  образуване на съдебно производство по Закона за европейската заповед за арест за предаване на българската гражданка на германските власти.