Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смърт на пешеходец

7 Април 2020 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу И.Г., за това, че на 15.05.2017 г. около 05,10 часа на път София – Варна, между разклоните за с. Джулюница, в прав участък от пътя, при управление на лек автомобил „БМВ“, нарушил правилата за движение /при избиране на скоростта на движение извън населено място не се е съобразил със ограничението от  90 км/ч и с конкретните условия на видимост при движение през тъмната част на денонощието, като управлявал автомобила със скорост от 117км/ч./, вследствие на което предизвикал пътно-транспортно произшествие с попътно движещия се в същата пътна лента пешеходец Е. Е. и по непредпазливост причинил смъртта му – престъпление по чл. 343, ал.1, б. „в“ вр. чл. 342, ал.1 от НК.

 

На 15.05.2017 г., около 05.00 часа, обвиняемият тръгнал от Велико Търново към Варна, за да посети сервиз на „БMВ“ – бил сам в автомобила и се движел по прав хоризонтален пътен участък от ПП София - Варна, между разклоните за село Джулюница, със скорост от 117,5 км/ч. В същия момент, в същия пътен участък, в същата посока и същата пътна лента, се движел пешеходецът Е. Е. Водачът, в момент, в който се намирал на разстояние от 50 метра от пешеходеца, го видял и предприел аварийно спиране. Въпреки това лекият автомобил с предната си броня блъснал 71-годишния мъж, в следствие на което причинил смъртта  му.