Във връзка с въведеното извънредно положение, Окръжна прокуратура – Велико Търново и ОД МВР – Велико Търново предвиждат засилено полицейско присъствие за предотвратяване на престъпленията, а извършителите ще подлежат на по-тежко наказание

16 Март 2020 г.

 Окръжна прокуратура – В. Търново и ОД МВР – В. Търново предупреждават, че извършителите на кражби подлежат на по-строги санкции, като размерът  им е уреден със специален текст в Наказателния кодекс. В чл. 195, ал.1 от НК е посочено, че за кражба на държавно, кооперативно или друго обществено имущество наказанието е от 1 до 10 години, ако е извършено във време на пожар, наводнение, корабокрушение, катастрофа, война или друго обществено бедствие.

Под отговорност ще бъдат подведени и собствениците  и управителите на обекти, които не се съобразяват с въведените извънредни мерки, както и  гражданите  под карантина, които не изпълняват забраните.

 

ОД МВР – В. Търново предприема редица мерки, с цел недопускане извършването на престъпления  от общ характер на територията на област В.Търново, по време на въведеното  извънредно положение в цялата страна. Засилено полицейско присъствие се предвижда в районите  около магазините за хранителни стоки, аптеки и най-вече в малките насели места. Целта е да се съблюдава за спазването на въведените ограничения и предотвратяване на евентуални нарушения на обществения ред и посегателства върху имущества на гражданите.